Στο Προεδρικό για νέα μέτρα ΠτΔ -Επιδημιολογική ομάδα/ Τα σενάρια

Ακούει τους Ειδικούς και παίρνει αποφάσεις ο Αναστασιάδης

Την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων πιο αυστηρών μέτρων θα συζητήσουν σήμερα (5/1) στο Προεδρικό στις 11:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, στην παρουσία αρμοδίων Υπουργών.

Υπενθυμίζουμε πως χθες το απόγευμα (4/1) συνεδρίασαν εκτάκτως ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσον θα ληφθούν νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19.

Την τελική απόφαση για επιπρόσθετα πιο αυστηρά μέτρα θα την λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα όπως έγραψε από το Σάββατο (2/1) η Offsite, είναι εκτός συζήτησης το σενάριο να χαλαρώσουν τα μέτρα που λήγουν στις 10 Ιανουαρίου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς / Όλες οι λεπτομέρειες <<<

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι όπως γράψαμε είναι 

1/ Παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα και μετά τις 10/1 με την ελπίδα ότι θα φανούν αποτελέσματα, να μειωθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες και να αποφευχθεί το ολικό lockdown. 

2/ Απόφαση για επιβολή ολικού lockdown στα πρότυπα Μαρτίου με κάποιες χαλαρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε πιθανότατα για επιστροφή των SMS στο 8998 και εφαρμογή και άλλων μέτρων περιορισμού. 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕοι ειδικοί προτείνουν γενικό lockdown με επαναφορά των SMS ενώ υπάρχουν και μέλη της ομάδας που είναι υπέρ της παράτασης των μέτρων αντί για lockdown. 

Οι νοσηλείες και η κατάσταση στα νοσοκομεία θα κρίνουν κυρίως την απόφαση όπως ειπώθηκε πολλές φορές από όλους τους αρμοδίους. 

Τι θα γίνει αν πάμε σε lockdown - Τα μέτρα που υπολείπονται

Πάμε να δούμε λοιπόν τα ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ που μας... υπολείπονται από τα ισχύοντα σήμερα, τα μέτρα δηλαδή που ίσως θα ισχύσουν σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά ότι θα πάμε σε ολικό lockdown. Η σύγκριση γίνεται με το lockdown Μαρτίου.

>>> Διαβάστε επίσης: Βήμα-βήμα η διαδικασία για εγγραφή στους εμβολιασμούς <<<

Για κάποια υπάρχει ερωτηματικό αφού θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και χαλαρώσεις σε σε σχέση με το lockdown Μαρτίου, όπως έγινε και σε άλλες χώρες. 

1/ SMS - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

Απαγόρευση διακίνησης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και επαναφορά των SMS για κατ' εξαίρεση διακίνηση. Κατά πάσα πιθανότητα σε πιθανό lockdown το 8998 θα επιστρέψει στη ζωή μας. Θα επιστρέψουν επίσης τα ειδικά έντυπα διακίνησης για τους εργαζόμενους. Υπάρχουν και εισηγήσεις για lockdown χωρίς SMS αλλά φαίνεται ότι δεν είναι προκρίνεται αυτή η λύση.

2/ ΒΟΛΤΕΣ-ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ

Αν επιστρέψουν τα SMS πιθανόν να απαγορευτούν πλήρως οι βόλτες/συναθροίσεις σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, εκδρομικούς χώρους κτλ. Με το ισχύον διάταγμα επιτρέπονται οι βόλτες για 2 άτομα μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους. Αν απαγορευτούν θα επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση.

3/ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ένα ζήτημα είναι η λειτουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων αλλά και καταστημάτων λιανικής πλην υπεραγορών, περιπτέρων κτλ. Καταστήματα με ρούχα, παπούτσια κτλ στο lockdown Μαρτίου λειτουργούσαν μόνο για online αγορές. Λειτουργούσαν μόνο συγκεκριμένα καταστήματα. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή με την οποία συνομίλησε η offsite, οι Επιδημιολόγοι δεν εντοπίζουν σοβαρούς λόγους για να κλείσουν το λιανικό εμπόριο, τα διάφορα καταστήματα δηλαδή που λειτουργούν αφού δεν εντοπίζουν σε αυτούς τους χώρους διασπορά του ιού. Άρα δεν αποκλείεται να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Ερωτηματικό και οι λαϊκές αγορές.

4/ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Οι περισσότεροι Δημόσιοι Υπάλληλοι ήδη με το τελευταίο διάταγμα δουλεύουν από το σπίτι. Πλέον αν πάμε σε lockdown, αναγκαστικά και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εφαρμόσει τηλεργασία ανάλογα με την φύση κάθε εταιρείας/επιχείρησης. 

5/ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

Ένα ερωτηματικό είναι η λειτουργία των εργοταξίων. Αρχικά τον Μάρτιο τα εργοτάξια έκλεισαν ενώ μετά από λίγες μέρες δόθηκε η δυνατότητα να απασχολείται στα εργοτάξια και τις οικοδομές μικρός αριθμός εργαζομένων. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Νέο διάταγμα Υπουργού Υγείας για τους οίκους ευγηρίας

6/ ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ-ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Θα κριθεί και η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Σήμερα δουλεύουν κανονικά , ενώ στο τοπικό lockdown που έγινε σε Λεμεσό και Πάφο ήταν κλειστά. Είναι ένα από τα ερωτηματικά για το τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις. 

7/ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το μεγαλύτερη ερωτηματικό από όλα είναι το τι θα γίνει με τα σχολεία. Αν θα κλείσουν τα σχολεία για φυσική παρουσία όλων των μαθητών όλων των βαθμίδων για κάποιο διάστημα ή αν θα πάμε πχ με το μοντέλο Λεμεσού - Πάφου όπου έμειναν σπίτι με τηλεκπαίδευση μόνο τα Λύκεια. Σαφώς και είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης αφού η απόφαση επηρεάζει και την επαγγελματική δραστηριότητα των γονέων, κυρίως των μικρότερων μαθητών. Θυμίζουμε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο τα νηπιαγωγεία και οι προδημοτικές επιστρέφουν κανονικά στις 7/1 ενώ όλοι οι υπόλοιποι μαθητές στις 11/1. Με βάση τις ανακοινώσεις στις 7 και 8 Ιανουαρίου θα γίνει τηλεκπαίδευση. 

8/ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Θυμίζουμε ότι στο lockdown της άνοιξης σταμάτησαν όλα τα πρωταθλήματα. Τώρα όμως σε καμία χώρα δεν σταμάτησαν οι βασικές μεγάλες διοργανώσεις σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ, ενώ ούτε η UEFA σταμάτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα σε περίπτωση Lockdown συνεχίζουν οι διοργανώσεις που επιτρέπονται σήμερα, με την εφαρμογή φυσικά των αυστηρών πρωτοκόλλων. 

9/ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΟΔΟΦΡΑΜΑΤΑ

Όσον αφορά τα αεροδρόμια ήδη ελάχιστες είναι οι χώρες που είναι στην κατηγορία Α. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται ότι θα κλείσουν αεροδρόμια και λιμάνια αφού εκεί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη με τα τεστ. 

Όσον αφορά τα οδοφράγματα ίσως γίνουν κάποιες αυστηρότερες ρυθμίσεις παρά να κλείσουν εντελώς ξανά. Ήδη πάντως υπάρχει αυστηρός έλεγχος. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

10/ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Θα λέγαμε ότι από την στιγμή που δεν θα κλείσουν τα αεροδρόμια, δεν θα κλείσουν ούτε τα ξενοδοχεία. Ήδη πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι κλειστά. Φυσικά ο λόγος ανήκει στους Επιδημιολόγους και την κυβέρνηση.

Ίσως το απόγευμα να γνωρίζουμε περισσότερα. Τα πράγματα είναι ρευστά, η κατάσταση είναι δύσκολη και πλέον περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις.

(Σωτήρης Νικηφόρου/Offsite)