Συμμετοχή Χατζηγιάννη σε τηλεδιάσκεψη της ΚΣ ΟΑΣΕ / Τι συζητήθηκε

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ προήδρευσε της Συνεδρίας / Τι συζητήθηκε και τι επισημάνθηκε

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ), προήδρευσε την Πέμπτη (11/3) τηλεδιάσκεψης, με θέμα την ανθρωπιστική προστασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ζώνες συγκρούσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Βουλευτών από αντιπροσωπίες διαφόρων χωρών, συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Peter Maurer και ο Επικεφαλής της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Yasar Halit Cevik.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι σε εισαγωγική παρέμβαση του, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι, κατά τον περασμένο χρόνο, συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες και η χρήση βίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους πληγέντες πληθυσμούς. Μίλησε για τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μη επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια σε ζώνες συγκρούσεων για τα οποία επείγει η εξεύρεση λύσεων.

Ο Βουλευτής είπε ότι οι παρατεινόμενες κρίσεις σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ εξακολουθούν να προκαλούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα χώρας, που υφίσταται, εδώ και πολλά χρόνια, τις οδυνηρές συνέπειες μιας στρατιωτικής επίθεσης και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της. 

Για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία ο Κύπριος Βουλευτής είπε ότι είχε ως συνέπεια τον εκτοπισμό ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων και ότι συνεχίζονται οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση, λόγω των συγκρούσεων.

Αναφέρθηκε και στην κατάσταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ που στοίχισε τη ζωή σε έξι χιλιάδες ανθρώπους, Αρμένιους και Αζέρους.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Οι επιθέσεις κατά αμάχων χωρίς διακρίσεις και οι αναφορές για εκτελέσεις και για κακομεταχείριση αιχμάλωτων πολέμου συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης, οι οποίες προκαλούν εύλογη ανησυχία, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης και τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση της κατάστασης.

(ΚΥΠΕ/ΓΤΠ)