Τα νέα πρωτόκολλα για νηπιαγωγεία & βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτοκόλλα για επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει το κοινό ότι, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν προβεί σε αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν την επαναλειτουργία των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών καθώς και των Βρεφοκομικών Σταθμών.

Τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (εδώ) και είναι διαθέσιμα στα Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας.

Συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο αναφέρει ότι: 

Το Πρωτόκολλο έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με αναθεώρηση την 12η Ιουνίου 2020. 

Η επαναλειτουργία των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών υπό τις συνθήκες της επιδημίας του Κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στην Κύπρο, πρέπει να γίνει σε κατάλληλες, ελεγχόμενες και προσεγμένες συνθήκες ασφάλειας και υγείας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ή/και να μειωθεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού τόσο για τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας (0+ μηνών μέχρι 4 ετών και 8/12) όσο και για το προσωπικό των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και κατά συνέπεια για το κοινωνικό σύνολο (γονείς/κηδεμόνες κ.ά.). 

Σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών για την απασχόληση των παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, καθώς και του κατάλληλου περιβάλλοντος εργασίας του προσωπικού των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σε συνεργασία με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, έχουν ετοιμάσει Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τους βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς.  

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Σημειώνεται ότι το παρόν Πρωτόκολλο και οι οδηγίες που εμπεριέχει είναι συμπληρωματικές και δεν αντικαθιστούν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται είτε στον περί Ασφάλειας και Υγείας Νόμο, είτε στον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, είτε στα Διατάγματα και Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν και εκδίδονται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Νοείται ότι οι πιο πάνω οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν καθώς εξελίσσεται η επιδημία. 

1/ Μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων

Επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού μόνο στα παιδιά και στο προσωπικό. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να μην προσέρχονται στο σταθμό. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδό τους στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό και θα οδηγούνται αμέσως στην αίθουσα απασχόλησης τους τηρουμένων των μέτρων ασφάλειας.  

Η είσοδος γονέων/κηδεμόνων ή/και άλλων προσώπων εντός του υποστατικού του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού απαγορεύεται αυστηρά. Σε πολύ εξαιρετικές και απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και πάντοτε μετά από την έγκριση του Διευθύνοντος Προσώπου μπορεί να εισέλθει άλλο άτομο εκτός των εργαζομένων και των παιδιών στον χώρο. Νοείται ότι στην εξαιρετική περίπτωση που θα κριθεί ότι άλλο άτομο είναι ανάγκη να εισέλθει στον χώρο του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού, πρέπει απαραίτητα να τηρεί τα μέτρα ασφάλειας και υγείας που ισχύουν και να τηρείται αυστηρά ημερολόγιο εισόδου και λεπτομερής καταγραφή του τι έκανε, ποιους χώρους επισκέφθηκε και με ποιους ήρθε σε επαφή. Να οριστεί άτομο που θα αναλάβει το καθημερινό απουσιολόγιο. 

Να προκαθοριστούν διαφορετικές ώρες άφιξης και αναχώρησης για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός. 

Κύριο μέτρο κοινωνικής απόστασης για τα παιδιά των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών  είναι ο διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. 

Συστήνεται οι δραστηριότητες των παιδιών να πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό. Νοείται ότι οι ίδιοι παιδοκόμοι πρέπει να απασχολούνται πάντοτε με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών. 

2/ Μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων

Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικές ομάδες καθώς και η  μεταξύ τους οργάνωση  ομαδικών  εκδηλώσεων / δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. 

Η παιδοκόμος ελέγχει τον αριθμό των παιδιών της ομάδας της, ώστε να τηρείται η αναλογία τρία (3) τ.μ. ανά παιδί και δύο (2) μέτρα απόσταση.  

Οι παιδοκόμοι να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή τους με παιδιά. 

Το κάθε παιδί απολυμαίνει τα χέρια µε αντισηπτικό υπό την εποπτεία της παιδοκόμου  κάθε φορά που εισέρχεται/εξέρχεται της αίθουσας απασχόλησης.  

Τα ρούχα του παιδιού να αλλάζονται εάν είναι λερωμένα, ή εάν έχουν εκκρίσεις, και να τοποθετούνται προσεχτικά σε πλαστικές σακούλες και τα ρούχα και ο ιματισμός να καθαρίζονται καθημερινά. Τα απορρίμματα και οι χρησιμοποιημένες πάνες να τοποθετούνται σε ειδικές σακούλες και να απομακρύνονται προσεχτικά. 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια φροντίδας των βρεφών (0+ μέχρι 24- μηνών), οι παιδοκόμοι πρέπει να φορούν μάσκες. Όσο αφορά τις υπόλοιπες ομάδες παιδιών, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, με εξαίρεση τη διαδικασία ετοιμασίας και σερβιρίσματος φαγητού, κατά την οποία, είναι επίσης απαραίτητη και η χρήση γαντιών μιας χρήσης και των υπόλοιπων περιπτώσεων που αναφέρονται στο παρόν Πρωτόκολλο. 

Σημειώνεται ότι, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, ενδείκνυται η χρήση και γαντιών μίας χρήσης σε συνδυασμό με τη χρήση ασπίδας προσώπου  ή γυαλιών καθώς και αδιάβροχης μακρυμάνικης ρόμπας μίας χρήσης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιβάλλεται όπως, από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών γίνει συζήτηση/ενηµέρωση μεταξύ της παιδοκόμου και παιδιών για τις νέες συνθήκες στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό καθώς και για τα μέτρα ατομικής προστασίας και τη σημασία τους στην καθημερινότητα. Η συζήτηση επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία ως υπενθύμιση.  

3/ Για σκοπούς σίτισης των παιδιών των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών  θα πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα: 

•    Η ετοιμασία φαγητού στο χώρο του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που αυτά διαθέτουν κουζίνες, εγκεκριμένες από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Στις περιπτώσεις αυτές, το φαγητό που ετοιμάζεται, θα δίνεται στα παιδιά σε ατομικές – κλειστές συσκευασίες μιας χρήσης. Το ίδιο θα ισχύει και για τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια. Σε περίπτωση που η κουζίνα του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού, διαθέτει πλυντήριο πιάτων επιτρέπεται η χρήση πιάτων, ποτηριών, πιρουνιών και κουταλιών, εφόσον αυτά πλυθούν σε θερμοκρασία άνω των 60ο C. 

•    Το φαγητό που προμηθεύεται από εγκεκριμένες ψησταριές / εστιατόρια θα δίνεται στα παιδιά σε ατομικές – κλειστές συσκευασίες μιας χρήσης. Το ίδιο θα ισχύει και για τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια.  

•    Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής και το Διευθύνον Πρόσωπο του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού θα πρέπει να βεβαιώνονται για την τήρηση των σχετικών προτύπων / οδηγιών / κανονισμών για την προμήθεια, παρασκευή, σερβίρισμα  και μεταφορά φαγητού που θα προσφέρεται στα παιδιά. 

•    Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η κοινή χρήση δίσκων, πιάτων, ποτηριών κ.ά. για σκοπούς σίτισης, ενώ τα υπολείμματα / περισσεύματα φαγητού θα πετάγονται σε κλειστό κάλαθο. 

•    Οποιαδήποτε τροφή μεταφέρουν τα παιδιά από το σπίτι στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό θα πρέπει να μην μπορεί να αλλοιωθεί εύκολα και σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο. 

•    Τα παιδιά προτρέπονται να φέρνουν νερό από το σπίτι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ψυγείο νερού, τότε αρμόδιος για την χορήγηση νερού είναι ΜΟΝΟ ο παιδοκόμος, με χρήση γαντιών και ποτηριών μιας χρήσης. 

•    Τα γεύματα μπορούν να προσφέρονται είτε στις αίθουσες απασχόλησης είτε  στην  τραπεζαρία που θα έχουν προηγουμένως απολυμανθεί. Η τραπεζαρία χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να αποφευχθεί  ο συγχρωτισμός ή/και η ανάμιξη παιδιών από διαφορετικές ομάδες.  

•    Όλα τα αντικείμενα σίτισης πχ. κουτάλια, πιρούνια, μπιμπερό να πλένονται κανονικά με ειδικό υγρό σαπούνι και νερό σε υψηλή θερμοκρασία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

4/ Για σκοπούς ύπνου / ξεκούρασης των παιδιών των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών  θα πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα: 

•    Τα κρεβάτια να τοποθετηθούν με διάταξη πόδια-κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών. Όσο είναι δυνατόν, το ίδιο μέλος του προσωπικού να φροντίζει την ίδια ομάδα παιδιών.  

•    Το κάθε παιδί να χρησιμοποιεί πάντα το ίδιο κρεβατάκι με χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων.  

•    Συστήνεται τακτική αλλαγή και καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων.