Τι κάνει η κυβέρνηση για τους φοιτητές; Απαντά στην Ειρήνη ο ΥΠΕΞ

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για τους Κύπριους φοιτητές που θα φοιτήσουν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια και πόσο απέδωσαν

Στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τα δίδακτρα και τους Κύπριους φοιτητές που θα φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρεται σε απάντησή του σε ερώτηση που υπέβαλε προς τον ίδιο η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από την απάντηση προκύπτει πως, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αριθμός Βρετανικών Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια του Leicester, Warwick και του Reading, ήδη αποφάσισαν να προσφέρουν κατ’ εξαίρεση σε στρατεύσιμους που είχαν εξασφαλίσει θέση για φέτος το ίδιο ύψος διδάκτρων που ισχύει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και για το επόμενο.

Ειδικότερα, η κα Χαραλαμπίδου μέσω του ερωτήματος της προς τον Υπουργό Εξωτερικών, τον καλούσε να ενημερώσει την Βουλή «γιατί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση για τα ζητήματα των Βάσεων λόγω Brexit δεν τέθηκε το θέμα των Κυπρίων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνοντας πως «θα ήταν πολύ λογικό αίτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

>>> Διαβάστε επίσης: Οριστικά τέλος το θέμα των Φοιτητών Αγγλίας <<<

Η απάντηση ΥΠΕΞ
Απαντώντας στην Βουλευτή του ΑΚΕΛ ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως, «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθη και συνεχίζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε - εκ μέρους όλων των Κρατών Μελών της Ένωσης - ευρύτερες προτάσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της κινητικότητας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των φοιτητών», σημειώνοντας ότι «είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες και από τα 27 Κράτη Μέλη που επέλεξαν ή προγραμμάτιζαν να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και που επηρεάζονται από τις συνέπειες του Brexit».

Ωστόσο, συνεχίζει, «μέχρι και τη στιγμή αυτή, η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται κάθε συζήτηση για τα εν λόγω θέματα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί και το ιδιωτικό καθεστώς των πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που καθιστά τη δυνατότητα επηρεασμού των όποιων σχετικών αποφάσεων πρακτικά πιο δύσκολη».

Γιατί δεν διασυνδέθηκε το θέμα των διδάκτρων με το καθεστώς των Βάσεων
Περαιτέρω ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει την κα Χαραλαμπίδου πως «η διαπραγμάτευση που διεξήχθη για το πρωτόκολλο που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ήταν διμερής, αλλά μεταξύ της EE και του Ηνωμένου Βασιλείου και στόχευε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσώπων (Κυπριών πολιτών ως επί το πλείστον, αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτών), που ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις και στην απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του Κοινοτικού κεκτημένου στο έδαφος τους». 

«Εκ της φύσεως της, αλλά και εκ της στόχευσής της, είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε πως η διασύνδεση της εν λόγω διαπραγμάτευσης με το θέμα των Κυπρίων φοιτητών ήταν ανέφικτη και αδόκιμη», ξεκαθαρίζει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Λευκωσίας
Σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα των Βρετανικών Πανεπιστημίων και τους Κύπριους φοιτητές, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει στην απάντησή του πως, «πέραν από την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση για την κατ’ εξαίρεση αναστολή θητείας για τους στρατιώτες της 2020 Β’ ΕΣΣΟ που εξασφάλισαν θέση στα Βρετανικά Πανεπιστήμια, συνεχίζουμε ενεργά και από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία να εγείρουμε το θέμα προς την Βρετανική κυβέρνηση». 

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης, αριθμός Βρετανικών Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια του Leicester, Warwick και του Reading, ήδη αποφάσισαν να προσφέρουν κατ’ εξαίρεση σε στρατεύσιμους που είχαν εξασφαλίσει θέση για φέτος το ίδιο ύψος διδάκτρων που ισχύει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και για το επόμενο.
 

 
27751