Ξεσκονίζει τις 8 συμβάσεις για rapid tests ο Οδυσσέας / ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι συμβάσεις αφορούν την προμήθεια 1.241.000 rapid tests με εκτιμώμενη δαπάνη τα 4-5 εκ. ευρώ / Τι θα ελέγξει ο Οδυσσέας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Έλεγχο για 8 συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια 1.241.000 rapid tests με εκτιμώμενη δαπάνη τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες συνάφθηκαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες από το Υπουργείο Υγείας με διάφορες εταιρείες, άρχισε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στις υπό εξέταση συμβάσεις περιλαμβάνεται και μία σύμβαση με ελλαττωματικά τεστ που εξασφάλισε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία συστάθηκε 40 μέρες πριν την προκήρυξη της, και για την οποία είχε αντιδράσει έντονα το Σωματείο Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου, αποστέλλοντας, μάλιστα, σχετική επιστολή στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας.

Στην επιστολή του το Σωματείο (παρατίθεται αυτούσια πιο κάτω), μεταξύ άλλων, το ΣΑΙΕΕΚ προειδοποιούσε ότι «μια εταιρεία με λειτουργία 40 ημερών είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να διαθέτει κανένα πιστοποιητικό ποιότητας και κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να πληροί τα ελάχιστα προαπαιτούμενα που πρέπει να ζητούνται γενικότερα σε διαγωνισμούς εξειδικευμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος διερωτάτο «με ποια αντικειμενικά κριτήρια διαγράψατε ως μη συμμορφούμενες όλες εκείνες τις εταιρείες του Συνδέσμου μας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποβάλουν προσφορά (πέραν των 10 βάσει της ενημέρωσής μας) και οι οποίες πέραν των 35 ετών ασχολούνται με την εισαγωγή και διάθεση διαγνωστικών αντιδραστηρίων/τεστ στην κυπριακή αγορά (συμπεριλαμβανομένου και του τεστ PCR Covid-19 και Rapid Tests αντιγόνου από την έναρξη της πανδημίας) και παράλληλα προκρίνατε την εταιρεία (…);».

Σε απαντητική επιστολή του, πάντως, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών, Χρίστος Νικολάου, διαβεβαίωνε, μεταξύ άλλων, τον ΣΑΙΕΕΚ ότι η Διεύθυνση «ανέπτυξε κατά το δυνατόν ανταγωνιστική διαδικασία, με το μέγιστο της διαφάνειας και μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ως επιτρέπουν οι σχετικές πρόνοιες της διαδικασίες».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Επιπρόσθετα, διαβεβαίωνε τον Σύνδεσμο ότι όλοι συμμετέχοντες έτυχαν ίσης μεταχείρισης και αξιολογήθηκαν στα πλαίσια των απαιτήσεων που είχαν δημοσιευθεί, καθώς και πως «ο επιτυχών οικονομικός φορέας πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, διατηρεί σύστημα ποιότητας και το προϊόν που προσφέρει έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και πληροί τα ελάχιστα προαπαιτούμενα, τα οποία ζητούνται σε εξειδικευμένους διαγωνισμούς ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Τι θα ελέγξει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πάντως, από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, τόνισε στην Brief πως, «καθηκόντως η Ελεγκτική Υπηρεσία διενεργεί έλεγχο αναφορικά με τις διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης των συμβάσεων για προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid19 (rapid tests) από το Υπουργείο Υγείας», σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή γίνεται έλεγχος για 8 διαδικασίες που αφορούν rapid tests και μόλις ολοκληρωθεί θα εκδοθεί σχετική έκθεση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πετρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας κι άλλων ελέγχων, αφού, όπως είπε, η ανάγκη για προμήθεια rapid tests παραμένει. 

«Θα κάνουμε τον έλεγχο για αυτές τις 8 πρώτα και για όσες άλλες θα προκύψουν ενδεχομένως αυτές τις μέρες -δεν ξέρουμε πόσες θα είναι-. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενώπιον μας για 8 συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια 1.241.000 rapid tests με εκτιμώμενη δαπάνη τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες συνάφθηκαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες», εξήγησε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ερωτηθείς τι θα ελέγξει ακριβώς η Υπηρεσία, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως «θα ελέγξουμε αν εφαρμόστηκε σωστά η νομοθεσία και δη ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων. Δηλαδή, αν ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες νομότυπα, αν προκηρύχθηκαν ή αν δεν προκηρύχθηκαν, αν ήταν με το κατ’ επείγον, κι αν ναι αν σωστά έγιναν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, αν τηρήθηκαν σωστά όλες οι διαδικασίες, τι έλεγαν τα έγγραφα του διαγωνισμού». 

«Θα δούμε γενικά όλη την διαδικασία από την καταγραφή της ανάγκης, στην προκήρυξη, κατακύρωση, διαπραγμάτευση αν υπήρχε και τελικώς στην πληρωμή, καθώς και εάν οι εταιρείες στις οποίες κατακυρώθηκε η σύμβαση πληρούσαν ή όχι τα κριτήρια που είχαν τεθεί», εξήγησε. 

Κληθείς να πει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η όλη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής δήλωσε πως «η διαδικασία προχωρά και αναμένουμε στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας. Κάποια στοιχεία έχουν σταλεί ήδη από το Υπουργείο Υγείας και κάποια τα αναμένουμε. Μόλις, όμως, έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία θα ολοκληρώσουμε τον έλεγχο και θα εκδώσουμε ειδική έκθεση», ενώ ερωτηθείς για το χρόνο δημοσίευσης της έκθεσης τόνισε ότι, αυτό θα εξαρτηθεί από πότε θα αποσταλούν στην Υπηρεσία όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για ολοκλήρωση του ελέγχου. 

Τι λέει το Υπουργείο Υγείας
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή (18/2) ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, με αφορμή δημοσίευμα στον Τύπο, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η πανδημία είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση της, όσο και την εξέλιξή της. Συνεπώς, η διενέργεια διαγωνισμών με την επίκληση του άρθρου 29.2.(γ) του περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και Συναφή Θέματα Νόμου του 2016 (Ν.73(Ι)/2016), που αφορά σε διαδικασία κατεπείγουσας διαπραγμάτευσης, είναι απόλυτα δικαιολογημένη». 

Τονίζει, δε, ότι, «το χρονοδιάγραμμα ενός ανοικτού διαγωνισμού με βάση τη σχετική νομοθεσία, είναι τουλάχιστον 2 μήνες και στην προκειμένη η επιλογή της ανοικτής διαδικασίας επιτείνει την αβεβαιότητα και σε άλλους τομείς, πέραν από τη δημόσια υγεία, και την οικονομία».

Επιπρόσθετα, διαβεβαιώνει πως, «οι εν λόγω διαδικασίες έχουν διενεργηθεί με τη συμμετοχή όλων των εκάστοτε διαθέσιμων οικονομικών φορέων που μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα με ποιοτικά προϊόντα, όπως προέκυψε από αξιολόγηση προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικών διαβουλεύσεων με την αγορά», αναφέροντας ότι «στη διαβούλευση συμμετείχε σημαντικός αριθμός οικονομικών φορέων, κυμαινόμενη από 19 μέχρι 26 φορείς». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είναι εγγενές χαρακτηριστικό των πανδημιών η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την εξέλιξή τους και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η επακόλουθη προσφυγή στις ίδιες διαδικασίες, τουλάχιστον μέχρι τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας», υπογραμμίζει περαιτέρω σημειώνοντας ότι «υπάρχει σε εξέλιξη ανοικτός διαγωνισμός για δεύτερη φορά για την προμήθεια 740.000 τεστ».

«Συνεπώς το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει τον ισχυρισμό για ‘μαύρη τρύπα’ και ‘χορός εκατομμυρίων’ με τα rapid test, εφόσον αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα ακολουθήθηκαν οι δέουσες διαδικασίες», υποδεικνύει, ακόμη, υπογραμμίζοντας πω «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το στρατηγικό σχεδιασμό με τη χρήση των rapid test στην κοινότητα και θα παραχωρήσει 500.000 test δωρεάν, αξίας περίπου €2,5 εκ.».

Μάριος Αδάμου