Who is Who: Ο Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης - Νέος Πρόεδρος ΕΚΚ

Ποιός είναι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Δρ Γιώργος Θεοχαρίδης διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και διαθέτει εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

Του αρέσουν τα ταξίδια και να γνωρίζει διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες όπως σημειώνει στην Brief, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έχει επισκεφθεί περισσότερες; από 50 χώρες μέχρι στιγμής. Δηλώνει λάτρης της φύσης, της γυμναστικής και του ποδοσφαίρου.

Κληθείς να απαντήσει ποια στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία του ξεχωρίζει, δεν επιλέγει ένα αλλά  τρεις σταθμούς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με τον πρόσφατο διορισμό του ως Πρόεδρο του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Είναι πτυχιούχος στην Ηλεκτρολογική & Ηλεκτρονική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Manchester (U.M.I.S.T.)

 • Κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια

 • Απέκτησε διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

 • Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2022.

 • Τον Μάρτιο του 2022 διορίστηκε επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής για την ανάλυση της Οικονομίας και των Αγορών (Committee of Economic and Markets’ Analysis - CEMA) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets - ESMA). 

 • Από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 κατείχε τη θέση του Αντιπρόεδρου της ΕΚΚ, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΚ.

 • Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο  Cyprus International Institute of Management (CIIM) και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (MSc in Financial Services) από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

 • Εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας από το 2006 μέχρι το 2010.

 • Το 2006 έχει εργαστεί και ως International Faculty Fellow στο Sloan School of Management του Massachusetts Institute of Technology (MIT).

 • Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής από τον Ιούλιο 2016 μέχρι τον Ιούλιο 2020

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

 • Είναι συνδεδεμένο μέλος του Chartered Institute for Securities & Investment (CISI)

 • Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο UCL Centre for Blockchain Technologies (UCL CBT).

 • Στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC),  μέλος του μεταβατικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Cyprus Blockchain Technologies Ltd και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Κουβέιτ.

 • Διατέλεσε μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Κυπριακού Oργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), καθώς και μη-εκτελεστικό μέλος σε συμβούλια εταιρειών/οργανισμών στον τομέα των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών.

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;

Μετά από μια πιεστική μέρα με βοηθά να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ η γυμναστική, αλλά και το να παρακολουθήσω μια ταινία το βράδυ παρέα με τη σύζυγό μου.  

-Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας;

Μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Μέχρι τώρα έχω επισκεφθεί περισσότερες από 50 χώρες. Επίσης, απολαμβάνω τους περιπάτους στη φύση και ειδικά στο βουνό. Συχνά επισκέπτομαι μονοπάτια της φύσης στην Κύπρο και όταν έχω την ευκαιρία το ίδιο κάνω και στο εξωτερικό. Μου αρέσουν επίσης τα σπορ είτε να συμμετέχω, είτε να παρακολουθώ και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο.       

κ

-Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Από τη μέχρι τώρα πορεία μου ξεχωρίζω τρεις σημαντικούς σταθμούς. Ο πρώτος ήταν η απόφασή μου να προχωρήσω στην πραγματοποίηση διδακτορικών σπουδών στα χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, κάτι που τότε δεν περιλαμβανόταν στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μου και παρόλο που οι σπουδές μου αφορούσαν τον τομέα της Ηλεκτρολογικής & Ηλεκτρονικής Μηχανικής. 

Ο δεύτερος αφορά την απόφασή μου να αποδεχθώ τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία τεσσάρων ετών, καθότι είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ασία και να συνεργαστώ με επιστήμονες από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον Κόσμο. Επιπλέον, η ζωή σε αυτή μεγαλούπολη ήταν ενδιαφέρουσα. 

Ο τρίτος σημαντικός σταθμός που ξεχωρίζω είναι η ιδιαίτερα τιμητική, για εμένα, απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό μου, διορίζοντάς με ως Προέδρο της ΕΚΚ. Μου δίνει την ευκαιρία να συνεχίσω υπό τη νέα μου ιδιότητα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου και το προσωπικό της ΕΚΚ, το έργο που έχουμε αναλάβει προς εκπλήρωση του οράματος και των στόχων της ΕΚΚ, οι οποίοι επηρεάζουν την προοπτική της κυπριακής οικονομίας.        

ηξ

-Ποιος ο στόχος /τα πλάνα σας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου;

Στόχος μας, ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) παραμένει η παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς, που είναι βασικός ρόλος της ΕΚΚ, με απώτερο στόχο την προστασία των επενδυτών και την υγιή ανάπτυξη της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλες τις εποπτευόμενες οντότητες να συμμορφώνονται με τις εκάστοτε εποπτικές τους υποχρεώσεις. Όσοι δεν θα συμμορφώνεται δεν έχουν θέση στον τομέα.    

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι βαδίζουμε σε μια νέα, ψηφιακή εποχή, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και ειδικά της χρηματοοικονομικής και της ρυθμιστικής τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι η ΕΚΚ θα παραμείνει μία ευέλικτη και αποτελεσματική εποπτική αρχή, ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Ειδικότερα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας από την ΕΚΚ είναι σημαντική στην ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου, καθώς και στην περαιτέρω αυτοματοποίηση των εργασιών και διαδικασιών της. Παράλληλα, θα διασφαλίσουμε ότι η χρήση της από τις εποπτευόμενες οντότητες για την παροχή επενδυτικών προϊόντων ή για σκοπούς συμμόρφωσης γίνεται σε ορθή βάση. 

Επιπλέον, η ΕΚΚ εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα μέσω της προσφοράς νέων επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, με έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις, που αποτελεί βασικό στόχο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει στη διάθεσή του εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης και να μη στηρίζεται μόνο στον τραπεζικό τομέα. 

Προσβλέπω, επίσης, στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας με τους ομολόγους μου στις αντίστοιχες εποπτικές αρχές του εξωτερικού, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα εξακολουθήσει να συμβάλλει θετικά στην επέκταση και την ενίσχυση των ρυθμιστικών πρακτικών και διαδικασιών, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ω

Tags