Who is Who: Ζαχαρίας Κυριάκου – Δήμαρχος Έγκωμης

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Ζαχαρίας Κυριάκου γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Νιόμβρη του 1951. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Κύκκου, όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου.

Ο Ζαχαρίας Κυριάκου, ασχολήθηκε με όλα τα είδη δημοσιογραφίας κατά την 36χρονη πορεία του στα ΜΜΕ και υπήρξε για 14 χρόνια Πρόεδρος στην Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από πολύ νωρίς καθώς όπως αναφέρει στην Brief, Καθ’ υπόδειξη καθηγητών του, ήταν τακτικός αρθρογράφος του σχολικού περιοδικού «Έφηβος» ιδιαίτερα σε θέματα αθλητισμού και αθλητικής ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του σχολείου.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας την οποία υπηρέτησε στο 286ΜΤΠ, ήταν τακτικός συνεργάτης εφημερίδων της εποχής και ιδιαίτερα, με τακτικές στήλες  στην εφημερίδα  «Φίλαθλος».

Σήμερα, δηλώνει στην Brief, ααφιερώνει όλο το χρόνο μου στην Τ.Α. και εργάζεται με ζήλο για την ομαλή πορεία των Δήμων στη μεταρρύθμιση.

Είναι ο Δήμαρχος Έγκωμη από το Δεκέμβρη του 2011.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στην Αθήνα και θήτευσε κοντά σε μεγάλους δημοσιογράφους Αθηναϊκών εφημερίδων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

  • Το 1976 προσλήφθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή» του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Ασχολήθηκε με όλων των ειδών ρεπορτάζ και ανελίχθηκε σε επιτελικές θέσεις.

  • Είχε, επίσης, εκπομπές στο Ράδιο Πρώτο και το κανάλι ΣΙΓΜΑ, που δημιουργήθηκαν από το συγκρότημα ΔΙΑΣ.

  • Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Έγκωμης 2006 μέχρι το 2011.

  • Αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή σύνταξης το Δεκέμβρη του 2011 όταν εκλέχθηκε Δήμαρχος Έγκωμης.  

ψ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

•    Από το 1986 μέχρι το 2000 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.
•    Από το 1994 μέχρι το 2000 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθλητισμού.
•    Από το 2003 μέχρι το 2009 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου.
•    Διετέλεσε για 5 χρόνια κοσμήτορας της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου.

Εξέδωσε 4 βιβλία:

•    Το δίτομο έργο 400 σελίδων «Μορφές του Κυπριακού Ποδοσφαίρου (2010).
•    Ολυμπιακοί Αγώνες – Γέννηση – Αναβίωση – Επιστροφή (2003)
•    Αθλητικό Οδοιπορικό (1994)
•    Τοπική Αυτοδιοίκηση (2011)

 

1

>>>Δείτε ακόμη: 
Who is Who: Χρίστος Πιτταράς – Δήμαρχος Λατσιών
Who is Who: Παντελής Παντελίδης - Διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ

Τι σας ξεκουράζει μετά από μία πιεστική μέρα;

Καλύτερος τρόπος ξεκούρασης είναι το περπάτημα στη φύση, που το έχω κάνει μέρος της ζωής μου. Επίσης η παρακολούθηση από τηλεοράσεως αγώνων ποδοσφαίρου, τέννις και άλλων αθλημάτων, είναι ότι καλύτερο μετά από μια πιεστική μέρα.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Ο,τι έχει σχέση με αθλητικές ενασχολήσεις με ελκύει και προσπαθώ να ενημερώνομαι. Επίσης στα βασικά ενδιαφέροντά μου είναι  η  αδιάλειπτη παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α) και ο σχολιασμός επίκαιρων θεμάτων της Τ.Α. στα  ΜΜΕ.
Ποιες θεωρείτε σημαντικές ενέργειες σας στη μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία σας;

Η επαγγελματική μου πορεία ήταν για 36 χρόνια στα ΜΜΕ, ως στέλεχος του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Με ενασχόληση σε όλα τα είδη δημοσιογραφίας (εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο). Μέσα από αυτή την 36χρονη πορεία είχα την ευκαιρία να ανελιχθώ σε επιτελικές θέσεις του συγκροτήματος. Σημαντική ήταν επίσης η ενασχόληση μου με την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, της οποίας διετέλεσα Πρόεδρος για 14 χρόνια. Από το 2012 η πορεία μου είναι συνδεδεμένη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αφιερώνω όλο το χρόνο μου στην Τ.Α. και εργάζομαι με ζήλο για την ομαλή πορεία των Δήμων στη μεταρρύθμιση.

Ποιος ο στόχος/τα πλάνα σας ως Δήμαρχος;

Βασικός στόχος μας στο Δήμο Έγκωμης είναι η βελτίωση των υποδομών της πόλης μας, με παρεμβάσεις και έργα για επιδιόρθωση του οδικού δικτύου/πεζοδρομίων καθώς και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αφού η Έγκωμη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 19 πιο επικίνδυνες πλημμυροπαθείς περιοχές της Κύπρου. Επίσης, στις βασικές στοχεύσεις μας είναι η συνεχής αύξηση του πρασίνου και η σταδιακή αναβάθμιση των πολλών πάρκων που υπάρχουν στο Δήμο μας.