Αγορά ακινήτων: Πώς κινήθηκε το ‘19 και οι εκτιμήσεις για το ‘20

Ανασκόπηση αγοράς ακινήτων – Πώς κινήθηκε φέτος ο τομέας σε σύγκριση με άλλα χρόνια και ποιες οι προοπτικές για το 2020

Με θετικό πρόσημο θα κλείσει για έβδομη συνεχή χρονιά η αγορά ακινήτων στην Κύπρο το 2019, με τις πωλήσεις να επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια σε πενταψήφιο αριθμό, πλησιάζοντας αρκετά τα επίπεδα του 2008.

Μάλιστα, η θετική αυτή πορεία αναμένεται πως θα συνεχιστεί και το 2020, με μικρότερο, βέβαια, ρυθμό σε σχέση με το 2019, συνεπεία και των σημαντικών αλλαγών στο Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τους τελευταίους έξι μήνες η αγορά να παραμένει «μουδιασμένη»

Πάντως, συγκρίνοντας τα δεδομένα της φετινής χρονιάς με προηγούμενα έτη, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, την ώρα που αυξήσεις στις τιμές είναι κάπως συγκρατημένες και δεν ξεπερνούν το 5% για φέτος, τουλάχιστον, σε σχέση με πέρσι.

>>> Διαβάστε ακόμη: Χαρτογράφηση του τομέα ακινήτων στην Κύπρο <<<

Τα στατιστικά
Η Brief, στο πλαίσιο των ανασκοπήσεων της ανέτρεξε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, συνέλεξε και αναλύει ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ συνομίλησε και με παράγοντες της αγοράς, οι κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για την νέα χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα, βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου, φέτος, μετά το 2008 θα είναι η πρώτη χρονιά που τα πωλητήρια έγγραφα θα ξεπεράσουν το φράγμα των 10.000 και θα πλησιάσουν τις 12.000. Μάλιστα, σε σχέση με το 2013, χρονιά κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται μία αύξηση της τάξεως του 219% περίπου.

Όπως φαίνεται, εξάλλου, και στον πίνακα, παρά τα θετικά βήματα και την συνεχή άνοδο του τομέα τα τελευταία 7 χρόνια, εντούτοις, δύσκολα θα δούμε τις πωλήσεις ακινήτων να ξεπερνούν τις 14.000 που ήταν το 2008, πόσο, μάλλον, τις 21.000 του 2007 που ήταν χρονιά-ρεκόρ με 21.245 πωλήσεις ακινήτων.

Αναλύοντας, πάντως, κατά χρονιά τα στοιχεία της τελευταίας 7ετίας, προκύπτει πως, η αγορά ακινήτων το 2014 σε σχέση με το 2013 ενισχύθηκε κατά 20% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τις 4.527 σε σχέση με 3.767. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: «Μουδιασμένη» η αγορά το τελευταίο 6μηνο (ΠΙΝΑΚΕΣ) <<<

Το 2015 τα πωλητήρια έγγραφα έφθασαν τις 4.952 παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 3,9%, ενώ το 2016 τις 7.063 καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση (38,8%) μετά το 2007 που υπήρξε αύξηση 25,6% σε σχέση με το 2006.

Απ’ εκεί κι έπειτα, το 2017 (8.734) υπήρξε αύξηση 24% στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με το 2016, το 2018 (9.242) η αύξηση περιορίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό και δη στο 6%, ενώ φέτος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου υπάρχει αύξηση 12% στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με την περσινή περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, με τις ενδείξεις να καταδεικνύουν πως η αύξηση στο σύνολο της χρονιάς θα είναι πέραν του 10% σε σχέση με πέρσι.

Αναλυτικά οι πωλήσεις ακινήτων από το 2006 έως σήμερα στον ακόλουθο πίνακα:

Βέβαια η Brief, πέραν της ανάλυσης των στοιχείων ζήτησε και τις απόψεις-εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η αγορά ακινήτων την νέα χρονιά θα παρουσιάσει σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με φέτος, καθώς και ότι οι τιμές ακινήτων θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019.

>>> Διαβάστε ακόμη: Η Λεμεσός αυξάνει τα ποσά στις οικοδομές και οδηγεί την κούρσα <<<

Μουσκίδης: Σταθεροποιείται η αγορά ακινήτων
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης, μιλώντας στην Brief ανέφερε πως, σε ό,τι αφορά τους Κύπριους αγοραστές ή τους ξένους αγοραστές μόνιμους, όμως, κάτοικους Κύπρου «η αγορά ακινήτων αυξήθηκε με ένα αρκετά φυσιολογικό ρυθμό, κάτι που δείχνει την δυνατότητα αγοραστών που έχουν να δανειστούν, την βελτίωση της οικονομίας ευρύτερα και την αυξανόμενη διαθεσιμότητα ακινήτων, καινούργιων ιδιαίτερα». 

Όσον αφορά τους επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα για να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο, συνέχισε, «μέχρι τον Μάιο και πριν την αλλαγή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος είχαμε μία σημαντική αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων. Από τον Ιούνιο κι εντεύθεν, ωστόσο, είχαμε μία μεγάλη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων. Αυτό εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί, τόσο των νέων αυστηρότερων κριτηρίων, όσο και του πλαφόν που τέθηκε για παραχώρηση διαβατηρίων ανά χρονιά», εκτίμησε. 

«Αν δούμε, όμως, τη συνολική εικόνα οι πωλήσεις ακινήτων θα παρουσιάσουν αύξηση γύρω στο 10% φέτος σε σχέση με πέρσι και θα υπερβούν για πρώτη φορά πριν από το 2008 τις 10.000 πράξεις και να φθάσουν περίπου τις 12.000», συνέχισε ο κ. Μουσκίδης. 

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την νέα χρονιά, ο κ. Μουσκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις ακινήτων θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος ή λίγο πιο πάνω, λόγω και του μεγάλου αριθμού διαθέσιμων ακινήτων που υπάρχουν στην αγορά.

Σε σχέση με τις τιμές ακινήτων ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας πως, «είχαμε μία αύξηση της τάξεως του 5% που θεωρείται μία φυσιολογική αύξηση, δεδομένου και του γεγονότος ότι είχαμε πληθωρισμό φέτος σε συνάρτηση και σε ένα βαθμό και της αύξησης του κόστους των κατασκευαστικών υλικών και κατά συνέπεια του κόστους των εργολάβων», ενώ για το 2020 εκτίμησε ότι οι τιμές δεν θα σημειώσουν οποιαδήποτε αύξηση σε σχέση με φέτος, λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Χατζηπαναγιώτου: Επανήλθε η εμπιστοσύνη στον τομέα
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη στον κλάδο (ακινήτων) επανήλθε, σημειώνοντας πως η ανοδική πορεία που ακολουθεί οφείλεται στους εξής πυλώνες: στη συνολική βελτίωση της οικονομίας, τη δημιουργική εξωστρέφεια και την ευελιξία των επιχειρήσεων του τομέα, καθώς επίσης στην ανάπτυξη ποιοτικών έργων η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Όπως είπε, οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει ο κλάδος, επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη νέα προσπάθεια της Κύπρου για επίτευξη μακροχρόνιας, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, ανέφερε, «σε συνέχεια των αυξήσεων των προηγούμενων χρόνων, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2019 καταγράφηκε άνοδος στις πωλήσεις ακινήτων της τάξης του 12%. Την ίδια δυναμική τάση καταγράφουν κι άλλοι σημαντικοί δείκτες που παρακολουθούν την πορεία του κλάδου, όπως οι άδειες οικοδομής, οι οποίες αφορούν στη μελλοντική του δραστηριότητα και προδιαγράφουν τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής του», εξήγησε. 

Οι ενδείξεις, τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, είναι ευοίωνες, «ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Χρειάζεται εγρήγορση, ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς στην αγορά», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι, «η Κύπρος, διαθέτει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για την οικονομία της ώστε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία». 

Συγκεκριμένα, εξήγησε περαιτέρω, «παραμένει ελκυστικός προορισμός για αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης με αυτά της ασφάλειας και της χαμηλής εγκληματικότητας, της ποιότητας ζωής και του καλού κλίματος, ενώ η ανάπτυξη ποιοτικών έργων δημιουργεί προοπτικές για αύξηση της ζήτησης ακινήτων, από το εσωτερικό και το εξωτερικό». 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, «οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης, τα διάφορα φορολογικά κίνητρα, το Επενδυτικό Πρόγραμμα, το νέο πρόγραμμα για φορολογικούς κατοίκους και οι προοπτικές από το φυσικό αέριο, συνθέτουν ένα θετικό περιβάλλον για την εξέλιξη του τομέα τα επόμενα χρόνια».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, «πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές εκείνες που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, αφού παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης». 

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να προσφέρουμε έργα και προϊόντα με ισχυρές προοπτικές. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να καθιερωθεί ως ένα δυναμικό περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Μάριος Αδάμου