ΑΝΑΛΥΣΗ: Οξυγόνο για το δύσκολο 2023 ο τουρισμός 

Αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διατήρησης θέσεων εργασίας για την κυπριακή οικονομία

Γράφει η Συντακτική ομάδα Brief

Ως ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και διατήρησης θέσεων εργασίας συντηρεί θετικούς οιωνούς για την κυπριακή οικονομία, ενόψει μιας χρονιάς η οποία κάθε άλλο παρά ευνοϊκά εκτιμάται ότι θα είναι. Αυτός ο μοχλός είναι ο τουρισμός, ο οποίος κόντρα σε σειρά προκλήσεων που απλώνονται από το υψηλότερο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, μέχρι την ενεργειακή και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του μέχρι τον υψηλό πληθωρισμό που επηρεάζει σοβαρά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αντιστέκεται και καταγράφει ιδιαίτερα θετικά νούμερα. 

Στη βάση επίσημων στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται ότι οι αριθμοί του 2022 συγκρίνονται θετικά, όχι απλώς σε σχέση με τα χρόνια της πανδημίας του 2020 και του 2021, αλλά και με τα προηγούμενα έτη τα οποία μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ζωηρά σε επίπεδο αφίξεων. 

>>> Διαβάστε επίσης:

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι αφίξεις κατά τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες άτομα, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι αλλά και τετραπλάσιος σε σύγκριση με το 2021. Την ίδια ώρα όμως, ο αριθμος συγκρίνεται θετικά υπό τις παρούσες συνθήκες και με τα έτη 2017 με 2019, δηλαδή πριν την πανδημία κατά τα οποία τον Οκτώβριο οι αφίξεις ήταν στα επίπεδο πέριξ των 400 με 430 χιλιάδων επιβατών. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι αφίξεις τουριστών κατά τον μήνα Οκτώβριο, από το 2017 μέχρι και φέτος, σε μια πορεία που περιλαμβάνει τα καλά χρόνια πριν την πανδημία, τις επιπτώσεις από τα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού, το εκ νέου άνοιγμα της αγοράς αλλά και τις επιπτώσεις που σήμερα βιώνει ο πλανήτης από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 


 
Αντίστοιχα συγκρίνονται οι αριθμοί και για τους πρώτους δέκα μήνες, επίσης των ετών από το 2017 μέχρι φέτος. Στον ακόλουθο πίνακα οι σχετικοί αριθμοί των αφίξεων κατά τους μήνες Ιανουάριος-Οκτώβριος 2017-2022: 

Γιατί θα είναι δύσκολη η επόμενη χρονιά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο διαρκεί επηρεάζει σειρά παραγόντων που αφορούν την οικονομία. Από τα σιτηρά μέχρι τις πρώτες ύλες δομικών υλικών, μέχρι τη διάθεση και το κόστος ενέργειας. 

Ταυτόχρονα, επικρατεί ακόμη σε παγκόσμια κλίμακα πρόβλημα με τις παραδόσεις τόσο μέσω πλοίων όσο και μέσω αεροπλάνων, λόγω πολλών συσσωρευμένων παραγγελιών που είναι αδύνατον α εξυπηρετηθούν στην ώρα τους. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες γραμμές παραγωγής στις βιομηχανίες είναι υπερφορτωμένες, προκαλώντας επιπλέον καθυστερήσεις. 

Ο πληθωρισμός και αντίστοιχα οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής για περιορισμό του, καθιστούν το χρήμα ακριβότερο και πιο δύσκολα προσβάσιμο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλέγμα δεδομένων και εξελίξεων κάθε άλλο παρά θετικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί το 2023. Φυσικά εάν κάποιοι από τους πιο λόγους διαφοροποιηθούν, όπως για παράδειγμα κάποια αχτίδα φωτός για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, θα διαμορφώσουν αντίστοιχα θετικές προοπτικές. Παρόλα αυτά, σήμερα δεν μπορούν να γίνουν ούτε θετικές και βεβαίως ούτε ασφαλείς εκτιμήσεις. 

Συνεπώς, εάν ο τουρισμός κινηθεί στα φετινά ή και σε καλύτερα επίπεδα θα λειτουργήσει ως οξυγόνο για την κυπριακή οικονομία. Ο τουρισμός προσφέρει θέσεις εργασίας, μισθούς σε χιλιάδες κόσμου, έσοδα σε επιχειρήσεις, έσοδα για το ίδιο το κράτος και κύκλο εργασιών για συνδεδεμένες επιχειρήσεις. 

Συντακτική ομάδα Brief