Έχετε ακόμα λίρες; Ποιες έχουν αξία και πόσα πάνε σήμερα...

Πόσο αξίζουν σήμερα οι κυπριακές λίρες; Μπορεί κάποιος να τις ανταλλάξει με ευρώ;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Έχουν περάσει πλέον 12 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2008, ημερομηνία στην οποία η Κύπρος υιοθέτησε το ευρώ ως το νόμισμα της, αντικαθιστώντας την κυπριακή λίρα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Στην Κύπρο... Κέρδισε €200.000 στο λαχείο αλλά δεν τα ζήτησε ποτέ<<<

Ως φυσικό ακόλουθο, οι Κύπριοι αντάλλαξαν τα λεφτά τους με το νέο νόμισμα. Μάλιστα δόθηκε χρονική περίοδο κατά την οποία κάποιος θα μπορούσε να ανταλλάξει τις κυπριακές λίρες με ευρώ. Όμως τί ισχύει σήμερα; Μπορεί ακόμα κάποιος που τυχαίνει να έχει λίρες, να τις ανταλλάξει; Έχει αξία πλέον η λίρα και αν ναι, πόση είναι; Πως μπορεί κάποιος που έχει λίρες να τις αξιοποιήσει;

Η Brief για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ήρθε σε επαφή με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και με το μέλος του ΔΣ της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας, Αντώνη Αβρααμίδη,

>>> Διαβάστε επίσης: Μισθοί ανδρών/γυναικών: Μικραίνει η διαφορά, έρχονται & νέα μέτρα <<<

    Μπορείς να ανταλλάξεις πλέον την λίρα για το ευρώ;

    Σε επικοινωνία μας με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΚΤΚ, Αλίκη Στυλιανού, ενημερωθήκαμε ότι πλέον δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή της λίρας σε ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα.

    Όπως μας εξήγησε, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η περίοδος για την ανταλλαγή χαρτονομισμάτων της κυπριακής λίρας σε τραπεζογραμμάτια ευρώ έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ενώ όσον αφορά τα κέρματα, αυτά ανταλλάζονταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

    Τα τραπεζογραμμάτια που ανταλλάσσονταν μέχρι τις 31/12/2017 είναι:

    • £20 (Έκδοση 1992-2004)
    • £10 (Έκδοση 1977-2005)
    • £5 (Έκδοση 1979-2003)
    • £1 (Έκδοση 1979-2004)
    • 500 μιλς (Έκδοση 1982)
    • 50 cent (Έκδοση 1983-1989)

    >>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

    Στην ανακοίνωση της η ΚΤΚ διευκρίνιζε, ακόμη, ότι η ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων γινόταν χωρίς οποιαδήποτε χρέωση μετά από νενομισμένο έλεγχο και δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι τα παρουσίαζαν προσωπικά στο ταμείο της ΚΤΚ.

    Υπήρχε επίσης η δυνατότητα τα χαρτονομίσματα να αποσταλούν ταχυδρομικώς στην Κεντρική Τράπεζα αλλά αυτή η ανταλλαγή γινόταν με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου για τυχόν χρεώσεις, σχετικά με τα έξοδα διενέργειας εμβασμάτων μόνο.

    Οι πολίτες, να σημειώσουμε, μπορούσαν να προμηθευτούν το ευρώ από τις τράπεζες, τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) και από τις επιχειρήσεις ως ρέστα.  

    Επίσης, η ανταλλαγή κυπριακών λιρών με ευρώ γινόταν από τις τράπεζες και τα ΣΠΙ για 6 μήνες από την υιοθέτηση του ευρώ (δηλαδή μέχρι τις 30/6/2008), χωρίς οποιαδήποτε χρέωση για ποσά μέχρι £1.000 ανά συναλλαγή για τα χαρτονομίσματα και μέχρι £50 ανά συναλλαγή για τα κέρματα. 

    >>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

    Πόσο αξίζει η λίρα - Πως μπορεί κάποιος να την αξιοποιήσει

    Από την πλευρά του, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας, Αντώνης Αβρααμίδης, σε δηλώσεις του στην Brief αναφέρθηκε στην αξία της λίρας αλλά και την διαφορά της κοινής λίρας με τις πιο σπάνιες.

    «Οι λίρες που βγήκαν μετά το 1996 ή μετά το 1978 (που άλλαξε η μικρή λίρα) είναι οι κοινές λίρες και αυτές είναι περίπου 2-3 ευρώ σε αξία. Περισσότερη συλλεκτική αξία όμως έχουν οι ακυκλοφόρητες λίρες (δηλαδή καινούργιες) και κάποιες λίρες πριν το 1972 ή γενικά λίρες που θεωρούνται πιο σπάνιες γιατί εκδόθηκαν λιγότερες. Κυρίως οι καλές εκατοστάρες και οι ακυκλοφόριτες είναι οι πιο σπάνιες. Οι περισσότεροι συλλέκτες προσπαθούν να τις πιστοποιήσουν αυτές», εξήγησε.

    Πλέον δεν ανταλλάζονται καθόλου οι λίρες μας ανέφερε ο κ. Αβρααμίδης και ο μόνος τρόπος να αξιοποιήσει κάποιος τις λίρες του είναι με τους συλλέκτες: «Μόνο με συλλέκτες πλέον μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει την λίρα. Έχει που τις πουλούν online όπως στο Ebay ή στο Facebook. Εμείς σαν Κυπριακή Νομισματική εταιρεία, είμαστε ο μόνος σύλλογος που υπάρχει στην Κύπρο για τους συλλέκτες. Όταν κάποιος έχει κάτι που θέλει να δώσει, εμείς μπορούμε να το προωθήσουμε στα μέλη μας και να δούμε αν ενδιαφέρονται», κατέληξε.

    >>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

    Να σημειώσουμε ότι σε μια μικρή έρευνα που διεξαγάγαμε, κάνοντας την αναζήτηση “Cyprus pound” στο Ebay, ανακαλύψαμε ότι οι περισσότερες λίρες πωλούνται κάτω από 100 δολάρια και γύρω στα 100-150 δολάρια ενώ υπάρχουν και αρκετές που πωλούνται μεταξύ των 200 με 900 δολαρίων. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου οι τιμές ανέρχονται πάνω από 1000$.

    Ωστόσο, σημειώνουμε ότι είναι οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γίνονται πωλήσεις σε αυτές τις τιμές.

    Δείτε μερικά παραδείγματα από το Ebay:

    Κυπριάνα Σταύρου