Ενοίκια: Τι θα γίνει με εξώσεις, Παράταση ή όχι; (Πληροφορίες)

Η αναστολή των εξώσεων ενοικιαστών ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – Θα δοθεί νέα παράταση; Όλα τα δεδομένα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Προς το τέλος της οδεύει, η περίοδος αναστολής κάθε διαδικασίας εξώσεων ενοικιαστών ακινήτων που δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ενοικιαστές.

Υπενθυμίζεται πως, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα στις 22 Μαΐου πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, σκοπός της οποίας ήταν η τροποποίηση του «περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου του 2020, Νόμος 30(Ι) του 2020», ώστε η αναστολή κάθε διαδικασίας προς ανάκτηση κατοχής ακινήτου δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 11 του «περί Ενοικιοστασίου Νόμου» να παραταθεί μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020, προκειμένου να μην εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή καμμιά απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής δυνάμει τέτοιας διαδικασίας.

Το μεγάλο ερώτημα που υφίσταται αυτή την στιγμή και παραμένει ακόμη αναπάντητο, είναι κατά πόσον θα δοθεί νέα αναστολή στις εξώσεις ενοικιαστών ή όχι και μέχρι πότε, αφού ήδη κόμματα έχουν τονίσει την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Μάλιστα, το θέμα είχε τεθεί επιτακτικά και κατά την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατά την διάρκεια της οποίας είχαν τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πετρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής των εξώσεων, σημειώνοντας ότι, «θα δούμε το θέμα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εάν η ισχύουσα αναστολή μπορεί να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως πληροφορείται η Brief, το εάν τελικά η Κυβέρνηση θα επανέλθει με νέο τροποποιητικό νόμο για αναστολή κάθε διαδικασίας έξωσης, όπως έπραξε και τον περασμένο Μάρτιο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη και η όποια απόφαση αναμένεται πως θα παρθεί προς τα τέλη του μηνός.

Πάντως, την τελική απόφαση της Κυβέρνησης αναμένουν και τα κόμματα για να αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν τα ίδια νέα πρωτοβουλία για παράταση της αναστολής των εξώσεων ή όχι.

Με βάση τα πιο πάνω, το σκηνικό γύρω από το όλο θέμα αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Όχι» σε νέα αναστολή εξώσεων λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Για το θέμα της επέκτασης της αναστολής ή μη των εξώσεων, πάντως, η Brief επικοινώνησε με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων και καταγράφει τις απόψεις του.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Μουσκίδης, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του σε οποιαδήποτε νέα παράταση της αναστολής των διαδικασιών εξώσεων, τονίζοντας πως «κακώς η Κυβέρνηση και κάποια κόμματα δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στους ενοικιαστές ότι, δηλαδή, μπορούν να μην πληρώνουν τα ενοίκια τους, διότι αυτό στην ουσία αφήνεται να εννοηθεί, ενώ είναι ξεκάθαρο πως έστω κι αν δίνεται αναστολή στις διαδικασίες εξώσεων, η υποχρέωση για καταβολή των ενοικίων υπάρχει».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα ο κ. Μουσκίδης εξέφρασε την ανησυχία του Συνδέσμου ότι «με τα λανθασμένα που στέλνονται με την αναστολή των διαδικασιών έξωσης δημιουργούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές», υπογραμμίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που ενοικιάζεται μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την καταβολή των ενοικίων. «Εκείνο που δεν μπορεί να κάνει, είναι να πάει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την έξωση των ενοικιαστών», διευκρίνισε. 

«Το πρόβλημα γενικά με αυτή την ρύθμιση είναι ότι καλείται ο ιδιοκτήτης να επιβαρυνθεί με το κόστος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έναντι μίας ομάδας, πιθανών ευάλωτων πολιτών που ενοικιάζουν, την ώρα που οι διαδικασίες των εξώσεων αναστέλλονται και για όσους μπορούν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και δεν το πράττουν», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως «όλα αυτά συγκλίνουν στην δημιουργία κακών ενοικιαστών».

«Αν το κράτος ήθελα να βοηθήσει τους ενοικιαστές που έχουν πρόβλημα, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσει αυτούς τους ενοικιαστές, όπως έκανε και με τις επιχειρήσεις, για να δούμε και πόσοι ενοικιαστές τελικά έχουν πραγματικά πρόβλημα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και κατά δεύτερον να δημιουργήσει ειδικό ταμείο αλληλεγγύης για ενίσχυση των ενοικιαστών που έχουν πρόβλημα», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας εκ νέου την αντίθεση των ιδιοκτητών ακινήτων σε οποιαδήποτε νέα παράταση της αναστολής των διαδικασιών έξωσης ενοικιαστών.

Μάριος Αδάμου