Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι αμοιβές γιατρών του ΓΕΣΥ

Η Επιτροπή Ελέγχου θα εξετάσει και το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής των ιατρών εκτός ΓΕΣΥ

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου θα βρεθούν σήμερα (27/2) οι αμοιβές των γιατρών του ΓΕΣΥ, όπως επίσης και το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής από ιατρούς εκτός του Συστήματος.

Η σημερινή συζήτηση γίνεται στην σκιά των ελέγχων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ενδεχόμενες καταχρήσεις του Συστήματος από 130 Ειδικούς Ιατρούς, διαφόρων Ειδικοτήτων, που έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ.

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή, η Brief επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΟΑΥ, Κωνσταντίνο Παναγίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ερωτηθείς πως εξελίσσεται ο έλεγχος των 130 ιατρών που εξετάζονται για ενδεχόμενες καταχρήσεις του Συστήματος, ο κ. Παναγίδης τόνισε πως η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, σημειώνοντας ότι, «ο όγκος εργασίας είναι αρκετά μεγάλος και απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε κάποιους ιατρούς έχουμε αποστείλει επιστολές αναφέροντας τους ότι κάποιες δραστηριότητές τους ή απαιτήσεις τους τις απορρίπτουμε και συνεπώς δεν θα πληρωθούν για αυτές, ενώ σε κάποιους γιατρούς έχουμε, επίσης, αποστείλει επιστολές ζητώντας διευκρινίσεις για κάποια από τα στοιχεία που έχουν καταχωρήσει στο λογισμικό ή κάποια τεκμήρια που απαιτούνται για να βεβαιωθούμε για την διενέργεια των συγκεκριμένων εξετάσεων ή και για δικαιολόγηση των συγκεκριμένων εξετάσεων».

Κάποιοι από τους γιατρούς που έχουν λάβει επιστολές, πρόσθεσε, «έχουν ήδη αρχίσει να απαντούν και έχει ξεκινήσει η εξέταση των επιπρόσθετων στοιχείων που μας έχουν δοθεί, ενώ κάποιοι, όπως πληροφορούμαστε, έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για ετοιμασία των εν λόγω στοιχείων, ούτως ώστε να μας αποσταλούν το συντομότερο». 

Επιπρόσθετα, ο κ. Παναγίδης, ανέφερε πως «για μία τρίτη κατηγορία ιατρών, είμαστε στο στάδιο των αναλύσεων των στοιχείων που υπάρχουν μέσα στο λογισμικό, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να πάμε πίσω σε αυτούς και να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί ή τους γνωστοποιήσουμε ότι δεν εγκρίνουμε κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουν καταχωρήσει στο σύστημα».

Κληθείς, εξάλλου, να αναφέρει εάν έχουν περιπέσει στην αντίληψη του ΟΑΥ και νέες περιπτώσεις ιατρών για ενδεχόμενες καταχρήσεις του Συστήματος, ο Διευθυντής του Οργανισμού απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς εάν, μετά την διαπίστωση ενδεχόμενων καταχρήσεων, έχουν γίνει πιο αυστηροί οι έλεγχοι, ο κ. Παναγίδης τόνισε ότι «πάντα ήμασταν αυστηροί στους ελέγχους μας και είναι γι’ αυτό άλλωστε που εντοπίσαμε τις 130 περιπτώσεις ιατρών που φαίνεται πως έκαναν κατάχρηση του Συστήματος».

Ερωτηθείς, ακόμη, τι θα πράξει ο Οργανισμός εάν οι ιατροί από τους οποίους ο ΟΑΥ ζητεί επιπρόσθετα στοιχεία δεν ανταποκριθούν, ο κ. Παναγίδης τόνισε ότι, «εάν δεν δώσουν στοιχεία εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτουμε, αναλόγως της κάθε περίπτωσης που είναι 10 με 15 μέρες από την μέρα ετοιμασίας και αποστολής της επιστολής, τότε εμείς προχωράμε στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων με βάση τα στοιχεία που έχουμε». 

«Επομένως, όπως γίνεται και σε όλες τις περιπτώσεις, εάν ένας γιατρός δεν μπορεί να μας δικαιολογήσει κάτι, τότε ο Οργανισμός απλά δεν θα προχωρήσει στην πληρωμή της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών που καταχώρησε στο Σύστημα», επεσήμανε καταληκτικά ο Διευθυντής του ΟΑΥ. 

Ποσά που ζαλίζουν αξίωσαν Ιατροί
Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όσων είχε δηλώσει και παλαιότερα στην ιστοσελίδα μας ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, τα στοιχεία για τους 130 ιατρούς, οι οποίοι φαίνεται να έχουν καταχραστεί το Σύστημα έχουν αποσταλεί και στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, θα παραστεί κατά την σημερινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, μεταξύ άλλων, Καρδιολόγος απαίτησε από το ΟΑΥ για τους 6 πρώτους μήνες ποσό 431.000 ευρώ, δεύτερος Καρδιολόγος ζήτησε 407.000 ευρώ, ενώ ένας ακόμη Καρδιολόγος ζήτησε ποσό 381.000 ευρώ. 

Επίσης, Οφθαλμίατρος απαίτησε ποσό 454.000 ευρώ ενώ άλλος Οφθαλμίατρος ποσό 419.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση Γαστρεντερολόγος είχε απαιτήσεις 417.000 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες. 

Πόσα πρέπει να αμείβονται τελικά οι γιατροί του ΓΕΣΥ
Πάντως, η γνωστοποίηση του γεγονότος πως 130 Ιατροί ελέγχονται για ενδεχόμενη κατάχρηση του Συστήματος είχε προκαλέσει έντονη συζήτηση σε σχέση με τις αμοιβές που πρέπει να λαμβάνουν οι γιατροί.

Όπως είχε εξηγήσει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ στην Brief προ μηνός, «σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΥ το μέσο εισόδημα ενός προσωπικού γιατρού και με βάση τους αριθμούς των γιατρών πρέπει είναι περίπου γύρω στις 140.000 ευρώ τον χρόνο. Το εισόδημα ενός προσωπικού γιατρού εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των ασθενών του». 

«Το μέσο εισόδημα ενός ειδικού γιατρού συμπεριλαμβανομένου και της ενδονοσοκομειακής του περίθαλψης θα πρέπει να είναι περίπου 160.000 - 170.000 ευρώ τον χρόνο. Οι ειδικοί γιατροί αμείβονται με βάση τις επισκέψεις, τις πράξεις που γίνονται κτλ», είχε εξηγήσει περαιτέρω τονίζοντας ότι, «τα ποσά αυτά επηρεάζονται και από τον αριθμό των γιατρών που εντάσσονται συνεχώς στο ΓεΣΥ».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πόσοι γιατροί έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξασφάλισε η Brief από τον ΟΑΥ, αυτή την στιγμή είναι συμβεβλημένοι με το Σύστημα συνολικά 2.059 Ιατροί. Από αυτούς οι 636 είναι Προσωπικοί Ιατροί, συμπεριλαμβανομένων και Παιδιάτρων, ενώ οι 1.423 είναι Ειδικοί Ιατροί, διαφόρων Ειδικοτήτων, όπως Καρδιολόγοι, Γαστρεντερολόγοι, κ.ά.

Σημειώνεται, τέλος, πως για την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, έπειτα από πρόταση του Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, κλήθηκαν και θα παραστούν στην συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Έφορος Φορολογίας, η Διευθύντρια του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ και εκπρόσωποι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Μάριος Αδάμου