Τα κατάφερε το ΓεΣΥ; Η ανασκόπηση του 2020 / Όλα όσα δικαιούσαι

Το χρονοδιάγραμμα του ΓεΣΥ είχε αλλαγές αλλά κατάφερε και ολοκλήρωσε τη β΄φάση με μια μόνο εκκρεμότητα για το 2021

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η χρονιά του 2020 υπήρξε καταλυτική για το Γενικό Σύστημα Υγείας, καθώς θα διαφαινόταν αν θα επιτύγχανε τους στόχους που τέθηκαν μετά της ολοκλήρωση της Α’ φάσης του, σε ένα περιβάλλον που ξαφνικά άλλαζε λόγω της πανδημίας, όταν ακόμη υπήρχαν προβλήματα που έπρεπε να λυθούν και υπηρεσίες που χρειαζόταν να προστεθούν.

Ειδικότερα η Β΄ φαάη ενώ αναμενόταν να εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου και έτσι να ολοκληρωθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, εντούτοις λόγω και της εμφάνισης του κορωνοϊού το χρονοδιάγραμμα άλλαξε και η δεύτερη φάση έγινε «με δόσεις», ενώ υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες.

Που βρισκόμαστε όμως  σήμερα; Τι έχει πετύχει το Γενικό Σύστημα Υγείας τη χρονιά που φεύγει; Ποιοί είναι οι νέοι στόχοι για το 2021; Προς απάντηση των πιο πάνω, η Brief επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.

«Το 2019 ήταν η σημαντική χρονιά όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται το ΓεΣΥ αλλά το 2020 είναι η εξίσου σημαντική χρονιά που κλήθηκε να εδραιωθεί», επεσήμανε στην Brief o κ. Παπακωνσταντίνου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η αναδρομή του ΓεΣΥ για το 2020

1η Ιουνίου 2019:
Η πρώτη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ που προνοεί για την εισαγωγή της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.
 
1η Ιουνίου 2020: Η δεύτερη αλλά όχι ολοκληρωμένη τελική φάση, προνοεί την ένταξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από νοσηλευτήρια που θα συνάψουν σχετική σύμβαση με τον Οργανισμό.
Ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες, σημαίνει εισαγωγή και επεμβάσεις. 

Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη επέμβαση, αλλά περιλαμβάνει εισαγωγές πολιτών στο νοσηλευτήριο για 2 με 3 μέρες για κάτι άλλο εκτός επέμβασης ενώ μετά  δίνεται εξιτήριο.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές που έχουν συμβληθεί στο ΓεΣΥ σε όλη την Κύπρο.

1η Ιουλίου 2020: Για τις πιο κάτω 8 ειδικότητες εφαρμόστηκαν περιορισμοί και αλλαγές (Αναλυτικά οι αλλαγές ΕΔΩ)

  • Γυναικολόγοι-Μαιευτήρες
  • Οφθαλμίατροι
  • Νευρολόγοι
  • Ορθοπαιδικοί 
  • Καρδιολόγοι
  • Ουρολόγοι
  • Δερματολόγοι
  • Ωτορινολαρυγγολόγοι

1η Σεπτεμβρίου: Καταργείται η ειδική ρύθμιση που είχε δοθεί με Υπουργική Απόφαση (ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2019) για συνταγογράφηση των φαρμάκων από Ειδικούς Ιατρούς μη συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ (ΕΔΩ περισσότερα).

1η Δεκεμβρίου 2020: Ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση με καθυστέρηση 6 μηνών, όπου εντάχθηκαν 8 νέες ειδικότητες στο ΓεΣΥ καθώς και οι πρώτες βοήθειες

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στο Σύστημα οι:

  • Φυσιοθεραπευτές - ΕΔΩ ότι πρέπει να ξέρετε
  • Εργοθεραπευτές
  • Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας 
  • Κλινικούς Διαιτολόγους- EΔΩ όλες οι πληροφορίες
  • Κλινικούς Ψυχολόγους 
  • Λογοπαθολόγους
  • Εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες για τα επαγγέλματα των Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλευτικής
  • Προληπτική οδοντιατρική - ΕΔΩ ότι πρέπει να ξέρετε
  • Τι πρέπει να κάνουμε, πόσα θα πληρώνουμε για τις 8 νέες ειδικότητες ΕΔΩ

Εκκρεμότητες: Το πακέτο ένταξης του ΓεΣΥ θα ολοκληρωθεί με την ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας, κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2021, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει και η ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η ανταπόκριση των δικαιούχων / Αριθμοί
«Το ΓεΣΥ συνεχώς αγκαλιάζεται από τους δικαιούχους, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών, καθώς και τους συμβεβλημένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αυξάνονται», ήταν η δήλωση του Υπουργού Υγείας την 1η Δεκεμβρίου 2020, η μέρα όπου το ΓεΣΥ ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στη β΄φάση του.

Οι συγκεκριμένες ειδικότητες ήταν προγραμματισμένες να ενταχθούν την 1η Ιουνίου 2020, ημερομηνία που θα σήμαινε την έναρξη και ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης, κάτι το οποίο αναβλήθηκε για 6 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας:

  • Oι δικαιούχοι που εγγράφησαν στο ΓεΣΥ και σε Προσωπικό Ιατρό ανέρχονται σε 845,000.
  • Προσωπικό ιατρό επισκέφθηκαν 755,347 δικαιούχοι, ενώ ειδικούς ιατρούς άλλοι 550,186 δικαιούχοι. Για διαγνωστικές εξετάσεις επισκέφθηκαν ειδικό ιατρό 307,686 δικαιούχοι. 
  • Πέραν των 587 χιλιάδων δικαιούχων πήραν φάρμακα μέσω του ΓεΣΥ ενώ 502,275 έκαναν εργαστηριακές εξετάσεις. 
  • Οι δικαιούχοι που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις πλησιάζουν τις 30,000. 

Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει την χρονιά που πέρασε στην Brief, επεσήμανε πως στην πρώτη ακόμη φάση, αρχές του 2020, όντως παρατηρήθηκε μεγάλη συμμετοχή από τους ιατρούς καθώς μπήκαν και αρκετοί το 2019 και το 2020, ενώ ο αριθμός φαίνεται να ολοκληρώνεται αρχές του 2020.

«Μιλάμε για μια συμμετοχή στο 90% των γιατρών μας και το σύστημα άρχισε να σταθεροποιείται», επεσήμανε στην Brief.

«Σίγουρα με αρκετά προβλήματα όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν οι γιατροί μας, με τον τρόπο που λειτουργούν οι δικαιούχοι, όμως αναμφίβολα και έστω μέσα από προβλήματα, όλοι σχεδόν οι συμπατριώτες μας έχουν λάβει υπηρεσίες από το ΓεΣΥ», υπογραμμίζει.

«Αυτό εκτός του ότι δείχνει ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί, δούλεψε και προληπτικά με την έννοια ότι αρκετές από όλες τις ανικανοποίητες ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί μέσα στο 2020. Πέραν τούτου είχαμε τον μεγάλο / τεράστιας σημασίας βήμα, αυτό της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, παρόλο που ξεκινήσαμε με τον κορωνοϊό μέσα στον Μάρτη», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Πως τα κατάφερε το ΓεΣΥ παρά την πανδημία

«Οι παράγοντες που συντέλεσαν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ», όπως ανέφερε, «ήταν η αποφασιστικότητα του κράτους, του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού καθώς, ξεκινήσαμε κανονικά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα εν καιρώ πανδημίας και μάλιστα με μια τεράστια συμμετοχή, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τον ΟΚΥπΥ φυσικά, με συμμετοχή περίπου του 90% των κλινών σε παγκύπρια βάση στο ΓεΣΥ».

«Ήταν μια τεράστιας σημασίας βήμα», υπογραμμίζει, «διότι ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώνεται το πακέτο του ΓεΣΥ τέλη του 2020,  με την εφαρμογή των άλλων  υπηρεσιών, τους άλλους επαγγελματίες, που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να εγγραφούν όπως οι οδοντίατροι».

«Υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε όμως για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε», υποστήριξε ο κ Παπακωνσταντίνου ζητώντας του να αξιολογήσει την πορεία του ΓεΣΥ και την επόμενη ημέρα.

«Όμως, αν αξιολογήσουμε το που ξεκινήσαμε την 1η Ιουνίου 2019, με τα σημερινά δεδομένα του ΓεΣΥ, σχεδόν αν όχι σε όλους τους τομείς, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα και έχουμε προοδεύσει», τόνισε.

Όπως επεσήμανε, «έχει αναβαθμιστεί στο λογισμικό του Συστήματος, όπως και στο θέμα των καταχρήσεων και των ελέγχων, που έχει αρκετή δουλειά να γίνει εκεί, στην εξυπηρέτηση του κοινού και στην εγγραφή όλων των δικαιούχων, που αυτή τη στιγμή είναι όλοι γραμμένοι στο ΓεΣΥ, και στη συμμετοχή των παρόχω»ν.

Επίσης όπως μας ανέφερε, αναβαθμίστηκε και η επικοινωνία που έχει ο ΟΑΥ με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Την ίδια ώρα παραμένει, η συνεχής συνεργασία με τον σύνδεσμο των ασθενών (ΟΣΑΚ), έτσι ώστε οι τρεις εμπλεκομενοι, το κράτος δια μέσω του οργανισμού και του Υπουργείου, οι ασθενείς και τρίτο οι πάροχοι, να βρίσκονται σε μια καλύτερη συνεννόηση αυτή τη στιγμή και έτσι θα συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα να λύσουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2021 θα συνεχίσουμε με επιτυχία», υπογράμμισε.

«Το 2021 ακολουθεί οπωσδήποτε η σταθεροποίηση της δεύτερης φάσης, δηλαδή των ενδονοσοκομειακών αλλά και των άλλων επαγγελματιών που μόλις έχει ξεκινήσει, διότι αφορά εξειδικευμένα θέματα με αρκετούς περιορισμούς», τόνισε.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και για τους παρόχους και για τους δικαιούχους να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα», ανέφερε στην Brief.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στόχος το 2021 

«Μεγάλος στόχος του 2021 είναι να σταθεροποιήσουμε το σύστημα, να περιορίσουμε τις καταχρήσεις, να ενημερώσουμε καλύτερα τον κόσμο όσον αφορά το πως θα αξιοποιήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας εκεί και όπου το χρειάζεται και γενικότερα βγαίνοντας και από την πανδημία να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα είναι οικονομικά βιώσιμο, κάτι που μας απασχολεί και σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα συνεχίσουμε να χειριζόμαστε το ταμείο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ξένια Προδρόμου