Δοκιμές «θαμμένων» πυραύλων από το Ιράν σε ασκήσεις (Βίντεο)

Σε στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων προχώρησε το Ιράν

Σε δοκιμές ενός βαλλιστικού πυραύλου, τον οποίο αποκαλεί «θαμμένο» προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, κατά τη διάρκεια μαζικών πολεμικών ασκήσεων στα νότια της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ιρανικός στρατός εκτέλεσε αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις που συνδύαζαν τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις με την ελίτ του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) καθώς και των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, σε προσομοίωση στρατιωτικής εμπλοκής με τις ΗΠΑ.

>>> Διαβάστε επίσης: Τσουχτερά πρόστιμα: Ψηφίζονται αύριο-Πόσα θα πληρώνουμε/από πότε <<<

Το τελευταίο στάδιο των ασκήσεων, ονομάστηκε «Payambar-e Azam 14» που σημαίνει Μεγάλος Προφήτης 14 και κατά το οποίο αρκετοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από υπόγεια, τα οποία βρίσκονται στην έρημο, στην εσωτερική επαρχία Χορμοζγκάν. Βίντεο από τις ασκήσεις εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων, καταφέραμε να εκτοξεύσουμε βαλλιστικούς πυραύλους από βαθιά υπογείως, για πρώτη φορά στον κόσμο», δήλωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ,  διοικητής του τμήματος αεροδιαστημικής της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς την Τετάρτη. «Με άλλα λόγια, χωρίς τη χρήση εκτοξευτήρων ή άλλου συμβατικού εξοπλισμού, οι θαμμένοι πύραυλοι σπάζουν το έδαφος και χτυπούν τους στόχους τους με ακρίβεια».

​Οι λέξεις «σπάζουν το έδαφος» ωστόσο, δημιουργούν ένα πέπλο μυστηρίου για το είδος των πυραύλων, αφού είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πύραυλοι να εκτοξεύονται από σιλό που έχουν καλυφθεί από χώμα και δεν έχουν πόρτες που ανοίγουν πριν από την εκτόξευση.

Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους πυραύλους που εκτοξεύονται από σιλό, αυτοί που παρατηρήθηκαν στις ασκήσεις της Τετάρτης, δεν πραγματοποίησαν μια «δυναμική εκτόξευση», για να τους ωθήσει πάνω από το επίπεδο του εδάφους, χρησιμοποιώντας αέρια πριν αναφλεγούν οι κύριοι κινητήρες τους. Αντί αυτού του χαρακτηριστικού, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι φαίνεται να βγαίνουν κατευθείαν από το έδαφος, με τους κύριους κινητήρες τους ήδη σε πλήρη λειτουργία. Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μοναδική τους μέθοδο εκκίνησης.

>>> Διαβάστε επίσης: Οι 10 ακριβότερες επαύλεις που πωλούν οι τράπεζες – ΦΩΤΟΣ/Τιμές <<<

Οι «πόλεις των πυραύλων»

Το Ιράν είναι γνωστό πως έχει αυτό που αποκαλεί «πυραυλικές πόλεις», δηλαδή εκτάσεις με πυραύλους θαμμένους σε υπόγεια αλλά και κάτω από τη θάλασσα, κατά μήκος της νότιας ακτής του. Είναι πιθανό ότι η δοκιμή της Τετάρτης να ήταν η πρώτη εκτόξευση που έγινε από μια τέτοια εγκατάσταση.

Ο υποναύχαρχος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, Αλί Ρεζά Τανγκσίρι, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, πως οι «πυραυλικές πόλεις» του Ιράν θα ήταν «εφιάλτης» για τους εχθρούς του, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Όλες οι ακτές μας είναι οπλισμένες και οι υπόγειες πόλεις του Στρατού και της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, με διάφορες αμυντικές επιχειρήσεις έχουν διασκορπιστεί σε ολόκληρες τις νότιες ακτές. Η ακτή είναι επίσης πλήρως οπλισμένη», πρόσθεσε ο υποναύαρχος.

Το 2016, η Ισλαμικής Επαναστατική Φρουρά δημοσίευσε φωτογραφίες μιας τέτοιας «πόλης πυραύλων» όπου φυλάσσονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσης εμβέλειας,  Emad.

Η ένταση μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί

Υπενθυμίζεται πως, μετά από μια αμερικανική επίθεση τον Ιανουάριο έξω από τη Βαγδάτη, σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, με αποτέλεσμα το Ιράν να απαντήσει με βομβαρδισμό της  αεροπορικής βάσης Αιν αλ-Ασαντ στο Ιράκ, όπου σταθμεύει μεγάλο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν φέρνουν αναμνήσεις της επίθεσης αυτής, καθώς όταν ανιχνεύθηκε η εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων, οι αμερικανικές δυνάμεις σε βάσεις στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τέθηκαν σε συναγερμό και κατευθύνθηκαν προς τα κρυσφήγετα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το PressTV, οι στόχοι των πυραυλικών ασκήσεων ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε βάση, στον Κόλπο του Ομάν.

Την ίδια ώρα όμως, ενδέχεται να υπάρχει ένας ακόμα λόγος ανησυχία, για τη βάση αλ-Ουεΐντ, όπου στεγάζεται η έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των δυνάμεων των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, μέρος των ασκήσεων αφορούσε στην παρακολούθηση της βάσης, χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο Noor του Ιράν, ο οποίος εκτοξεύτηκε σε τροχιά τον Απρίλιο.

Το πρακτορείο ειδήσεων σημείωσε επίσης πως, οι ασκήσεις πυραύλων προσπαθούν να κοροϊδέψουν τα συστήματα Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Πηγή: Sputnik.gr