ΦΑ: Συνεχίζεται το ράλι – Έφθασε στα €222 η τιμή της μεγαβατώρας

Νέο ράλι καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, μετά την προειδοποίηση της Gazprom περί περαιτέρω μείωσης των ροών

Νέο ράλι καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, μετά την προειδοποίηση της Gazprom περί περαιτέρω μείωσης των ροών προς την Ευρώπη, λόγω της συντήρησης και αναβάθμισης μίας τουρμπίνας του Nord Stream 1. 

Οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ κινούνται σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με τα φυσιολογική της εποχής, καθώς τα συμβόλαια TTP ενισχύονται κατά 11% και καθορίζονται στα 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Την ίδια στιγμή, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Γερμανίας τα προθεσμιακά συμβόλαια παρουσιάζουν άνοδο για πέμπτη διαδοχική ημέρα και φθάνουν στα 385 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

>>Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Μπορεί να αποφευχθεί η έλλειψη ΦΑ παρά τη μείωση 50%<<

«Οι ευρωπαϊκές τιμές αυξάνονται σημαντικά και ενδεχομένως να καταγράψουν νέο ρεκόρ, ενόσω η Ρωσία εργαλειοποιεί τις ροές αερίου μέσω του Nord Stream» επισημαίνουν οι αναλυτές της BI, μιλώντας στο Bloomberg.  

«Η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη» προσθέτει, από την πλευρά του, ο Fabian Roenningen, αναλυτής της Rystad Energy. «Οι αβεβαιότητες στην αγορά αερίου συνεχίζουν να ωθούν ανοδικά την τιμή».  

>>Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Ο Πούτιν εργαλειοποιεί το αέριο πιέζοντας την Ευρώπη<<

Λίγες ημέρες αφότου οι Ευρωπαίοι είδαν με ανακούφιση την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος είχε κλείσει για λόγους συντήρησης, τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν… ξανά. Η αιτιολογία αφορούσε, αυτή τη φορά, την αναβάθμιση μίας τουρμπίνας, η οποία έχει σταλθεί για σέρβις.  

>>Διαβάστε επίσης: Πεσκόφ: Η τουρμπίνα του Nord Stream θα επιστρέψει αργά ή γρήγορα<<

Ως αποτέλεσμα, οι προμήθειες μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της Ευρώπης υποχώρησαν σήμερα μόλις στο 20% της συνολικής χωρητικότητας, όπως διευκρίνισε ο διαχειριστής του γερμανικού δικτύου. Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι ροές κυμαίνονταν στο 40%. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Όλη αυτή η κατάσταση θέτει την Ευρώπη σε μια επικίνδυνη τροχιά, ενόσω παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, τον πολύμηνο πόλεμο στην Ουκρανία και τις ήδη προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού.   

>>Διαβάστε επίσης: Μείωση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Nord Stream<<

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει ακόμη έναν λόγο να ανησυχεί, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει τρόπους για το πώς θα καταφέρει να κρατήσει ανοιχτά τα φώτα και τα καλοριφέρ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Είναι ώρα όλοι να το καταλάβουν» δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.   

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήρθαν την Τρίτη σε συμφωνία για έναν μηχανισμό μείωσης κατά 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες αύξησης των εναλλακτικών προμηθειών, όπως τα φορτία LNG από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. 

newmoney.gr