Πώς μπορείτε να βγάλετε εισόδημα μέσω κρυπτονομισμάτων

Οι υποσχέσεις για γρήγορα κέρδη και οι παγίδες που ελλοχεύουν για όσους σπεύδουν… τελευταίοι

Αν και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων πρωταγωνιστεί το bitcoin, δεν αποτελεί το μόνο νόμισμα. Σίγουρα δεν πρόκειται να είναι αυτό με τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Σε περιόδους έντονης κινητικότητας, όπως αυτή που διανύουμε, δεν αποτελεί τόσο σπάνιο φαινόμενο για κάποια νομίσματα να πολλαπλασιάζουν την τιμή τους μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

Για τους τολμηρούς που σαγηνεύονται από τις σειρήνες της κερδοσκοπίας, αποτελεί ευκαιρία να κερδίσουν μεγάλα ποσά. Επιφυλακτικά όμως, καθώς πάντοτε καραδοκεί ο κίνδυνος να αποτελέσουν τους «τελευταίους» που θα προσέλθουν στο πάρτι. Όλοι αγαπούν τα γλέντια, τα ποτά, το εύθυμο κλίμα. Δεν είναι κακό, κάθε άλλο. Το κακό ξεκινάει από την ώρα που δεν προσέχεις και παρασύρεσαι από την ευφορία. Συνήθως έπειτα από ένα μεγάλο «μεθύσι», έρχεται η σειρά του hangover.

>>> Διαβάστε επίσης: Δήμοι & Κοινότητες: Θα εισπράξουν τέλη, φόρους και άλλα €100 εκ. <<<

Οι τόκοι από τις DeFi

Πάντοτε υπάρχει ένα αφήγημα στον χώρο, το οποίο υπόσχεται γρήγορα κέρδη. Αυτή τη φορά, η νέα μόδα αφορά στις DeFi (Decentralized Finance), τις νέες αυτοματοποιημένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα τη «συγκομιδή αποδόσεων» (yield farming). Τι ακριβώς είναι το yield farming;

Όταν καταθέτετε χρήματα σε ένα τραπεζικό ίδρυμα, ουσιαστικά συνάπτετε ένα δάνειο με την τράπεζα, για το οποίο λαμβάνετε τόκο. Μια αντίστοιχη διαδικασία γίνεται στα κρυπτονομίσματα. Δανείζοντας τα νομίσματά σας σε μια εξειδικευμένη πλατφόρμα, σε αντάλλαγμα λαμβάνετε τόκους. Πού βρίσκει τα έσοδα η πλατφόρμα; Από τη δραστηριότητα των εφαρμογών της.

Οι DeFi αποτελούν ένα πρωτόκολλο με ένα επιχειρηματικό σχέδιο ψηφιακών εφαρμογών, το οποίο υλοποιείται αυτόματα. Μόνο που αντί τα κέρδη να μοιράζονται μεταξύ των στελεχών, των διοικήσεων και των μετόχων, ανταμείβουν όσους τις χρησιμοποιούν. Ο ένας τρόπος που αμείβονται οι χρήστες είναι δίνοντάς τους το token που εκδίδει η ίδια η πλατφόρμα. Ο άλλος είναι με νομισματικές μονάδες του κρυπτονομίσματος που έχουν δανείσει, όπως το Ethereum ή το Tether.

Μα να παίρνουμε τόκο από κρυπτονόμισμα; Τι να το κάνουμε, από τη στιγμή που μπορεί να μας προσφέρει ένα γενναιόδωρο ετήσιο επιτόκιο, αλλά μπορεί να βυθιστεί η τιμή του περισσότερο; Σε μια ημέρα, όχι ένα χρόνο. Όντως, το παθητικό εισόδημα από δανεισμό και staking DeFi δεν είναι εγγυημένο και οι πραγματικές αποδόσεις θα εξαρτηθούν από την προσέγγιση κάθε πρωτοκόλλου. Οι κίνδυνοι διατρέχουν το φάσμα της απώλειας των υποσχεθέντων αποδόσεων λόγω αργών συναλλαγών, ή αστάθειας της αγοράς, ή ακόμη και ολοκληρωτικής απώλειας των εγγυήσεων.

Και γιατί να μη δανείσεις κανονικά δολάρια στην παραδοσιακή τράπεζα και να παίρνεις τόκο, χωρίς να υποστείς την αβεβαιότητα και τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συγκινήσεις; Επειδή ο τόκος είναι απλά ανύπαρκτος στις ημέρες μας. Επιπλέον δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα. Όπως είδαμε στην περίπτωση της Αργεντινής, είναι τέτοιοι οι περιορισμοί, που δεν μπορείς να αποταμιεύσεις σε «σκληρό νόμισμα» με την παραδοσιακή τραπεζική. Με τις DeFi, όμως, μπορείς. Μέχρι τώρα το κάνουν ελάχιστοι, επειδή το γνωρίζουν ελάχιστοι.

>>> Διαβάστε επίσης: Ψάχνει φρουρούς για το κτήριο του το Υπουργείο Παιδείας <<<

Κάθε πλατφόρμα έχει το δικό της εσωτερικό νόμισμα. Αυτά τα tokens μπορεί να διαπραγματεύονται ελεύθερα στα ανταλλακτήρια, αλλά δεν έχουν τη χρησιμότητα της διαφύλαξης αξίας, όπως το bitcoin. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα ψηφιακά νομίσματα φιλοδοξούν να γίνουν ευρείας κυκλοφορίας ή διαφύλαξη αξίας. Απλά προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο παθητικού εισοδήματος. Βέβαια, το πραγματικό κέρδος έρχεται, αν η εφαρμογή αποδειχθεί επιτυχημένη και η τιμή του νομίσματος ανέβει γρήγορα.

Οι εκθετικές τεχνολογίες είναι δύσκολο να κατανοηθούν και συχνά υποτιμώνται. Το να παρακολουθείς την ανάπτυξη του bitcoin οικοσυστήματος είναι σαν να παρακολουθείς την άνοδο του Διαδικτύου σε γρήγορη κίνηση. Το μέλλον είναι ήδη εδώ και είναι συναρπαστικό. Απλά δεν είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένο, επειδή ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ιδιότητές του. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η επενδυτική ευκαιρία. Αν όντως αναπτυχθούν οι DeFi, όποιος τοποθετηθεί από τώρα, θα βρίσκεται σε προνομιακό σημείο.

Οι πιο παραδοσιακοί τρόποι καταθέσεων και δανείων

Κάποιες άλλες πλατφόρμες που δεν έχουν δικό τους token, μοιάζουν αρκετά με την παραδοσιακή τραπεζική. Καταφέρνουν να προσφέρουν μέχρι και 8%, αν ανοίξεις λογαριασμό σε αυτούς σε δολάρια (που μετατρέπουν σε stablecoins) ή bitcoin. Πώς τα καταφέρνουν; Μήπως είναι απατεώνες και μια μέρα εξαφανιστούν με τα χρήματα όσων τους εμπιστεύτηκαν;

Από ό,τι φαίνεται, έχουν επινοήσει μια καινοτόμα ιδέα. Ας υποθέσουμε πως έχεις ένα bitcoin, το οποίο αξίζει 15.000 δολάρια και μετά από ένα μήνα φτάσει τις 16.000 δολάρια. Αν το πουλήσεις, θα πρέπει να πληρώσεις φόρους (στις ΗΠΑ όπως και σε κάποιες άλλες χώρες δεν είναι μικροί). Αν όμως πάρεις δάνειο με κάλυψη το bitcoin, παίρνεις μετρητά σε δολάρια, για τα οποία δεν χρειάζεται να πληρώσεις φόρο. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις το δάνειο για να κάνεις μια άλλη επένδυση, μπορείς να καλύψεις τους τόκους. Αυτές οι πλατφόρμες δανείζουν τα νομίσματα που τους καταθέτουν πάνω από 8%. Έτσι μπορούν να προσφέρουν γενναιόδωρα επιτόκια καταθέσεων και έχουν και κέρδος.

Επίσης, αν χρειάζεσαι μετρητά, δεν χρειάζεται να πουλήσεις το bitcoin σου. Το δεσμεύεις εκεί και λαμβάνεις δάνειο σε δολάρια, χωρίς να χάσεις την ιδιοκτησία του. Βέβαια αυτό κοστίζει, αλλά ίσως είναι καλύτερο από το να το πουλήσεις, ειδικά αν πιστεύεις πως θα ανέβει πάνω από 10% τον χρόνο, όσοι περίπου και οι τόκοι που πληρώνεις. 

Σημαντικό είναι πως όλα τα δάνεια έχουν 100% κάλυψη σε καταθέσεις. Αλλιώς δεν θα τους έδιναν την άδεια να δραστηριοποιούνται επίσημα. Δεν είναι όπως το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να δώσει όσα δάνεια επιθυμούν και η κάλυψή τους σε περιουσιακά στοιχεία (ουσιαστικά σε άλλα δάνεια) να είναι μέρος εκείνων που δανείζουν.

Πηγή: Euro2day.gr