20.500 αιτήσεις για φοιτητική χορηγία – Απορρίφθηκαν οι 1.100

Οι φοιτητές που απορρίφθηκαν μπορεί να πάρουν τα χρήματα εκ των υστέρων / Σε ποια περίπτωση

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στα 19 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχεί το ποσό που καταβάλλεται φέτος σταδιακά στους δικαιούχους που έχει εγκριθεί η αίτηση τους για φοιτητική χορηγία. Οι φοιτητές που κατέθεσαν έγκαιρα τις αιτήσεις τους, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 και είναι δικαιούχοι, έχουν δει τα χρήματα να κατατίθενται στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι παραλαμβάνουν επιστολές απόρριψης της αίτησης του γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια.

Η Brief επικοινώνησε με αρμόδια πηγή από την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία ανέφερε πως οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί ή που έχουν απορριφθεί αλλά και τους συνήθεις λόγους απόρριψης τους αλλά και πότε μια αίτηση που απορρίφθηκε μπορεί να λάβει τα χρήματα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Γίνεται ήδη η καταβολή της χορηγίας στους δικαιούχους
Αρχικά όπως αναφέρθηκε από αρμόδιο άτομο της Υπηρεσίας, έχουν υποβληθεί συνολικά γύρω στις 20.500 χιλιάδες αιτήσεις για φοιτητική χορηγία, εκ των οποίων οι περίπου 9 χιλιάδες έχουν ήδη ελεγχτεί και εγκριθεί και γίνεται σταδιακά η καταβολή τους.
Συνολικά οι 9 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν εγκριθεί αντιστοιχούν στο ποσό των 19 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας. «Η κατάθεση της χορηγίας γίνεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή και πιο συγκεκριμένα σήμερα (25/6) και τη Δευτέρα (28/6) θα κατατεθούν τα χρήματα σε  700 αιτητές», σημείωσε το ίδιο πρόσωπο στην Brief.

1100 αιτήσεις απορρίφθηκαν - Οι λόγοι
Από τις 20.500 χιλιάδες αιτητές οι 1100 έχουν απορριφθεί σύμφωνα με την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας και ενημερώνονται εδώ και εβδομάδες μέσω επιστολής για το λόγο που η αίτηση τους απορρίφθηκε.

Οι πιο συχνοί λόγοι που απορρίπτεται μια αίτηση, όπως σημειώθηκε από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας, είναι να ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια ή περιουσιακά στοιχεία που προνοεί για να είναι κάποιος δικαιούχος της χορηγίας.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν αιτήσεις που απορρίφθηκαν γιατί δεν έχουν περάσει κάποια μαθήματα οι φοιτητές και δεν μπορούν να αποφοιτήσουν, επομένως έχουν παράταση των σπουδών τους και δεν δικαιούνται την χορηγία.

Μπορεί να απορρίφθηκες φέτος αλλά να δικαιούσαι την χορηγία την επόμενη χρονιά
Στην περίπτωση που κάποιος απορρίφθηκε γιατί δεν συμπλήρωσε τις πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο, όπως συμβαίνει συνήθως με τους φοιτητές μερικής απασχόλησης για παράδειγμα, η αίτηση του μπορεί να έχει απορριφθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρει τα χρήματα της κρατικής χορηγίας.

«Σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής πρέπει να ξανακάνει την αίτηση του την επόμενη χρονιά και εφόσον πληροί και τα υπόλοιπα κριτήρια θα πάρει όλο το ποσό που δικαιούται με μια κατάθεση», αναφέρθηκε από την Υπηρεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι η φοιτητική χορηγία παραχωρείται, υπό προϋποθέσεις, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενη ανάλυση της Brief εδώ.

Οι φετινές 20.500 αιτήσεις

Σε ερώτηση αν οι αιτήσεις φέτος ήταν λιγότερες οι περισσότερες, αρμόδιο πρόσωπο της Υπηρεσία σημείωσε ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των φοιτητών που υπέβαλαν φέτος αίτηση, γεγονός που ίσως να συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειες της.

Ξένια Προδρόμου