Αυτοί είναι οι 17 Ημικρατικοί που δεν κατέθεσαν προϋπολογισμό

Οι 17 από τους 45 δεν τον κατέθεσαν - Εγκρίνει Δωδεκατημορία η Ολομέλεια για να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς έγκριση τίθενται σήμερα (27/1) 4 προϋπολογισμοί Οργανισμών (ΑνΑΔΚΟΑΠΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΚύπρουΚέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία ) και 1 νομοσχέδιο, ωστόσο, αρκετοί άλλοι οργανισμοί δεν έχουν προχωρήσει – όπως όφειλαν βάσει νομοθεσίας - με την κατάθεση των προϋπολογισμών τους στην αρμόδια Επιτροπή. 

Ειδικότερα, 17 προϋπολογισμοί από σύνολο 45 δεν είχαν ακόμη κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (27/1) και αφορά προϋπολογισμούς που εξετάζονται και από άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές και όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Δεν κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί:

1/ Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου
2/ Αρχής Λιμένων Κύπρου
3/ Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου
4/ Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων 
5/ Οργανισμού Νεολαίας 
6/ Ταμείου για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας  (AIDS)
7/ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας
8/ Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου 
9/ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου 
10/ Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης
11/ Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου
12/ Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων
13/ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας
14/ Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας
15/ Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου
16/ Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
17/ Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας

Με βάση τα πιο πάνω, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν προς έγκριση – πέραν από τους 4 προϋπολογισμούς και το 1 νομοσχέδιο - και οι δαπάνες όσων Οργανισμών δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία για κατάθεση των προυπολογισμών τους, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με δωδεκατημόρια

Μάλιστα, ορατός είναι ο κίνδυνος κάποιοι οργανισμοί να μην καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους μέχρι και τον Φεβρουάριο, οπότε και θα εξαντληθούν τα επιτρεπόμενα δωδεκατημόρια. 

Χρύσης Παντελίδης: Κάκιστη η πρακτική από πλευράς Ημικρατικών

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης, σημείωσε στην Brief πως ότι οι μισοί Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι ασυνεπείς σε ό,τι αφορά την κατάθεση των προϋπολογισμών τους, υπογραμμίζοντας πως η έγκριση Δωδεκατημορίου για τον Φεβρουάριο είναι η τελευταία και γίνεται προκειμένου να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. 

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως είναι «λυπηρό το γεγονός ότι περίπου οι μισοί Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι ασυνεπείς και εκπρόθεσμοι σε ό,τι αφορά την κατάθεση των Προϋπολογισμών τους στην Βουλή. Η σημερινή επικείμενη έγκριση Δωδεκατημορίου για τον Φεβρουάριο είναι η τελευταία, με βάση τη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα και γίνεται προκειμένου να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Όμως, δεν αναιρεί την υποχρέωση των Ημικρατικών για άμεση κατάθεση και κυρίως δεν αναιρεί την ενόχληση των Βουλευτών για αυτή την ασυνέπεια και κάκιστη "πρακτική" από πλευράς Ημικρατικών».

Οι 4 προυπολογισμοί που τίθενται προς έγκριση 

Οι 4 προυπολογισμοί που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα προς έγκριση αφορούν:

1/ Την ΑνΑΔ
2/ Τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών
3/ Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και
4/ Το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία

Τι αφορά το νομοσχέδιο 

Η συζήτηση του ο Περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος του 2021 αναβλήθηκε κατόπιν απόφασης της ολομέλειας του σώματος, που λήφθηκε τη 15η Δεκεμβρίου 2021.

Ως εκ τούτου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επανεξέτασε το εν λόγω νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2022, στην οποία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ).

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού και η κατάργηση της υφιστάμενης, ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.