Αύξηση συντάξεων, πέναλτι 12% και σύνταξη ανικανότητας στη Βουλή

Σημαντική ημέρα για το συνταξιοδοτικό

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Συνεχίζεται σήμερα 21/7 η συζήτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την μείωση του πέναλτι 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, ειδικά για χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά, για την αύξηση των συντάξεων και για τα κριτήρια για την σύνταξη ανικανότητας.

Η Brief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Φακοντή για να τοποθετηθεί στα τρία αυτά ζητήματα και να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο συζήτησης βρίσκεται το κάθε ζήτημα καθώς και τον σκοπό συζήτησης τους.

>>>Διάβασε ακόμη: Στην Κύπρο... Κέρδισε €200.000 στο λαχείο αλλά δεν τα ζήτησε ποτέ <<

Τι θα γίνει με το πέναλτι του 12%
Αναγκαία κρίνεται η επανεξέταση του ύψους της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, ειδικότερα όσον αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δήλωσε στην Brief ο κ. Φακοντής, ένα θέμα, που όπως είπε, θα συζητούσαν ξανά τον Μάρτιο αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊου.

Την τελευταία φορά που συζητήθηκε, σημείωσε, το Υπουργείο Εργασίας, είπε ότι για να μπορέσει να τοποθετηθεί, έπρεπε να κάνει συγκεκριμένες μελέτες για να δει ακριβώς ποια θα είναι η επίδραση στο ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε περίπτωση υιοθέτησης της συγκεκριμένης πρότασης και για ποιους θα ισχύει. 

Παράλληλα, πρόσθεσε, το Υπουργείο είχε δηλώσει ότι ότι θα κάνει μια γενικότερη μελέτη αναφορικά με τις συντάξεις του ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Αυτό που αναμένεται σήμερα, είναι να έχουμε νεότερα», υπογράμμισε ο κ. Φακοντής, γιατί όπως είπε δόθηκε πάρα πολύς χρόνος.

Αυτό που μελετάει κυρίως το Υπουργείο, όπως μας εξήγησε, είναι αν θα είναι μεγάλη επίπτωση στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να βγαίνει κάποιος με σύνταξη νωρίτερα και να παίρνει όλο το ποσό που θα δικαιούτο αν έβγαινε σε σύνταξη στα 65 του.

«Εμείς τους είπαμε αν είναι μεγάλο το κόστος μπορεί να ξεκινήσουμε με κάποιες ομάδες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ή αυτοί οι οποίοι διακαιούνται την κατώτατη σύνταξη ή μέχρι ενός ύψους», υπογράμμισε.

Η ανάγκη αύξησης των χαμηλών συντάξεων
Το δεύτερο θέμα συζήτησης που έχουμε αιτηθεί να εξετάσουμε, είναι να δούμε με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται το χαμηλό των συντάξεων, επεσήμανε.

«Δεν πρέπει να έχουμε συνταξιούχο που θα έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία υπολογίζονται για ένα άτομο μόνο του κοντά στα 800 ευρώ και για ένα ζευγάρι γύρω στα 1.200 ευρώ», επεσήμανε.

Ειδικότερα, εξήγησε στην Brief, εισηγηθήκαμε ότι θα πρέπει χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, να ενοποιηθούν το ταμείο των κοινωνικών Ασφαλίσεων και το σχέδιο που υπάρχει για τους χαμηλοσυνταξιούχους και σιγά σιγά να μπει το πλαίσιο, ώστε σε μια πενταετία να φτάσουμε το ύψος ώστε κανένας συνταξιούχος να μην ζει με κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι ήταν κάθετος δηλώνοντας πως πρέπει να καλυφθεί μέσα από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

>>>Διαβάστε επίσης: Πρόταση για σύνταξη στα 58 για οικοδόμους<<<

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, υπήρχε η φορολογία για την ακίνητη υπηρεσία από την οποία το κράτος εισέπραττε 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μέσα σε μια νύχτα καταργήθηκε από την κυβέρνηση.

«Εμείς προτείναμε να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη φορολογία και να μπουν αναλογικά κριτήρια, ώστε από ένα ύψος περιουσίας να φορολογούνται για να μην πληγούν οι πιο μικροί που δεν έχουν περιουσία», σημείωσε.  Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό κονδύλι το οποίο θα δοθεί για να στηριχθούν αυτές οι ομάδες πληθυσμού, είπε στην Brief.

Αλλαγή στα κριτήρια για Σύνταξη ανικανότητας
To τρίτο θέμα που θα συζητηθεί στη Βουλή είναι η σύνταξη ανικανότητας. Για να δικαιούται κάποιος σύνταξη ανικανότητας, ανάμεσα σε άλλες προϋποθέσεις, πρέπει να  έχει εισφορές από τον προηγούμενο χρόνο ή τα προηγούμενα 2 χρόνια, με μέσο όρο 20 εισφορές, εξήγησε στην Brief  ο κ. Φακοντής.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες που βρέθηκαν άνεργοι και στη συνέχεια κρίθηκαν ανίκανοι για εργασία και δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα, δεν δικαιούνται να πάρουν σύνταξη ανικανότητας.

Γι΄αυτό κρίνεται αναγκαία η πρόταση μας, για τροποποίηση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση σύνταξης ανικανότητας και εισαγωγή εναλλακτικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης για τον ίδιο σκοπό, επεσήμανε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι εισηγούνται να λαμβάνονται υπόψη τα τέσσερα χρόνια εργασίας και όχι τα δύο.
 
Επιπλέον, σημείωσε, αν δεν υπηρετούν το πιο πάνω κριτήριο, να έχουν 15 χρόνια εισφορές, όπως είναι δηλαδή η πρόνοια για να πιάνει κάποιος θεσμοθετημένη σύνταξη - τη σύνταξη γήρατος.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι να ισχύσει το ίδιο και για τη σύνταξη ανικανότητας, για να μην μένουν άνθρωποι χωρίς εισοδήματα, επεσήμανε.


 

 ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ