Είσοδος στην Κύπρο με εμβόλιο, αρνητικό τεστ ή αντισώματα

Με ποιούς τρείς τρόπους θα δέχεται επισκέπτες η Κύπρος / Εξηγεί στο Business Hour by Brief ο Υπουργός Μεταφορών

Για τα αεροδρόμια και κατ’ επέκταση τον τουρισμό μίλησε μεταξύ άλλων στο Business Hour by Brief ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος επεξήγησε και τους τρείς τρόπους που η Κύπρος θα δέχεται τουρίστες

Όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος – μετά και τη διακρατική συμφωνία με Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία – η Κύπρος θα κρίνει και θα προχωρήσει αναλόγως σε συμφωνίες και με άλλα κράτη για είσοδο υπηκόων τους στην Κύπρο. Ερωτηθείς για το κατά πόσον η Κύπρος θα κάνει συμφωνία και με τη Ρωσία, ο Υπουργός υπογράμμισε πως για να γίνει αυτό το βήμα πρώτα θα πρέπει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik να εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται από τις χώρες για να υπάρξει διακρατική συμφωνία

Όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός η Κύπρος προχωρά με συμφωνίες με κράτη τα οποία τηρούν κάποια κριτήρια, όπως για παράδειγμα να υπάρχει κάποιο υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασθέντων, να υπάρχει τρόπος πιστοποίησης του εμβολίου, το εμβόλιο να είναι αναγνωρισμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Πώς θα γίνονται τα ταξίδια εντός ΕΕ

Όσον αφορά το πώς θα γίνονται τα ταξίδια εντός της ΕΕ – αφού Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία θεωρούνται ως τρίτες χώρες – ο Υπουργός επεξήγησε πως σε επίπεδο ΕΕ αναμένεται το «πράσινο πιστοποιητικό» όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες εντός της ΕΕ εάν έχουν εμβολιαστεί, εάν αποδείξουν πως έχουν αρνητικό τεστ εντός κάποιων ημερών και εάν αποδείξουν πως έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό και έχουν αντισώματα

«Επομένως σε τρίτες χώρες είμαστε αρκετά προχωρημένοι. Αν χρειαστεί θα γίνει και με τη Ρωσία με τις προδιαγραφές που έχουμε αναφέρει και σε επίπεδο ΕΕ ευελπιστώ πως θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε να επιλυθεί το θέμα. Όπως έχει ανακοινώσει και η Ευρωπαία Επίτροπος σε 3 μήνες θα είναι έτοιμη εφαρμογή όπου θα πιστοποιούνται όσα έχω αναφέρει. Εμβολιασμένοι, αρνητικά τεστ και αντισώματα», σημείωσε. 

Θα εμβολιαστούν ξενοδοχοϋπάλληλοι και προσωπικό αεροδρομίου; 

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στις σκέψεις για προτεραιότητα στον εμβολιασμό ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημειώνοντας πως αυτό είναι μια απόφαση ειδικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί για αυτό το λόγο και εξετάζει διάφορα αιτήματα. 
Μάλιστα, για το εν λόγω ζήτημα ο κ. Καρούσος σημείωσε πως το Υπουργείο Μεταφορών έχει ζητήσει όπως γίνει επίσπευση στους εμβολιασμούς στο προσωπικό του αεροδρομίου, στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, των λιμενεργατών, κ.α. καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρόκειται για ουσιώδεις υπηρεσίες που αν γίνει το οτιδήποτε σταματά η οικονομία να δουλεύει»

Δρομολόγια από αεροπορικές και τουρισμός 

Εκτός από την WizzAir και την Sky Express υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος, σημειώνοντας πως «υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και έχουν αυξήσει το πτητικό τους πρόγραμμα αρκετές εταιρείες από το Ισραήλ», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον αυξανόμενο αριθμό δρομολογίων και προορισμών που δεν είχαμε πριν»

Όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων μετά την 1η Μαρτίου, όπου και ξεκίνησε το νέο καθεστώς στα κυπριακά αεροδρόμια, αυτές δεν ξεπερνούν τις 50 την εβδομάδα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Υπουργό, σημειώνοντας παράλληλα προς «προς το τέλος Μαρτίου θα έχουμε γύρω στις 140 την εβδομάδα και μέσα στον Απρίλιο θα αυξηθούν σε 200 την εβδομάδα»

«Είναι ένα σταδιακό άνοιγμα που γίνεται, ώστε να διασταυρώσουμε τα πρωτόκολλα μας για να δούμε ότι όλα κυλούν ομαλά. Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δεν προβλέπουμε τουρισμό. Τουρισμό προβλέπουμε από αρχές Μαΐου και μετά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour ο Υπουργός Μεταφορών:

 
12956