ΦΠΑ Α' Κατοικίας: Σε 2 μήνες πρόστιμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα αιτιολογημένη γνώμη δίνοντας τελεσίγραφο στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του γραφείου της ΕΕ στην Κύπρο, Αθανάσιο Αθανασίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σήμερα (1/6) αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, λόγω της μη ορθής εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων ΦΠΑ για αγορά η ανέγερση κατοικίας. 

Η Κύπρος, μετά και την πιο πάνω επιστολή, έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη και εάν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και το καλούσε να ψηφιστεί εντός 2 μηνών (από τις 15 Δεκεμβρίου 2022). (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ). 

Ουσιαστικά η Κομισιόν δίνει παράταση ακόμη 2 μηνών στην Κύπρο για εφαρμογή της Νομοθεσίας, αφού αυτή έπρεπε αρχικά να εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. 

Να υπενθυμίσουμε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει εκτάκτως για το όλο ζήτημα, ψάχνοντας λύση μετά το «όχι» που έλαβε από την Κομισιόν στην κοινή της πρόταση. Μάλιστα, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 8 Ιουνίου. (Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ). 

Αυτούσια όσα έγραψε ο κ. Αθανασίου: 

Φορολογία: Η Επιτροπή καλεί την ΚΥΠΡΟ να συμμορφωθεί με τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο [INFR(2021)2093], επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο. Η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 m2 των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς. Πράγματι, η οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο, το ευρύ πεδίο εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας και η έλλειψη περιορισμών σε αυτή δείχνουν ότι το μέτρο υπερβαίνει τον εν λόγω στόχο. Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, τα μέλη της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία και το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Η σημερινή αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε η Επιτροπή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021. Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη. Εάν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.