Γιατί καθυστερεί η εξαγγελία του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ»

Ποια τα επόμενα βήματα εάν η Νομική Υπηρεσία «ανάψει» το πράσινο φως

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην εξαγγελία και εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», στο οποίο εναποθέτουν πολλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως ο νομοτεχνικός έλεγχος επί του μνημονίου που θα υπογράψουν το κράτος και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Νομική Υπηρεσία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά και ούτε έχει ξεκαθαριστεί, μέχρι στιγμής, πότε θα ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται πως, το κείμενο του μνημονίου βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία εδώ και τρεισήμισι μήνες και η καθυστέρηση έχει να κάνει, κυρίως, διαδικαστικά ζητήματα παρά με νομικά θέματα. Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι το μνημόνιο θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά που θα συμμετάσχει στο Σχέδιο, ενώ θα καθορίζει ξεκάθαρα τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για ένταξη κάποιου δανειολήπτη σε αυτό.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ <<<

Πάντως, παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται στον νομοτεχνικό έλεγχο, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και Υπουργείου Εργασίας, το οποίο και θα αναλάβει την εφαρμογή του, έχει γίνει όλη η απαραίτητη προετοιμασία για άμεση προώθηση του Σχεδίου μόλις η Νομική Υπηρεσία «ανάψει» το πράσινο φως. Ειδικότερα, μόλις ο Γενικός Εισαγγελέας δώσει την έγκρισή του, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει το μνημόνιο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για μελέτη και λήψη απόφασης για το κατά πόσον θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο.

Τονίζεται, ωστόσο, πως ο χρόνος που θα έχουν στην διάθεση τους οι τράπεζες για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις δεν θα είναι περιορισμένος, αλλά πολύ συγκεκριμένος και δη το πολύ ένας μήνας. Ακολούθως και αφότου ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποφασίσει πως θα συμμετάσχει στο Σχέδιο, θα υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ των δύο μερών και θα μπορέσει να αρχίσει η υλοποίησή του και η ένταξη δικαιούχων σε αυτό.

Κι ενώ η Κυβέρνηση αναμένει την τελική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, συνεχίζονται και οι διαδικασίες για την ετοιμασία της ειδικής πλατφόρμας, που αναμένεται να λειτουργήσει δύο μήνες μετά την υπογραφή των μνημονίων, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις από τους δανειολήπτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο «ΕΣΤΙΑ».

Σε σχέση με το θέμα, εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε χθεσινές (25/4) δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, συνέστησε «λίγη υπομονή ακόμη», τονίζοντας πως «δεν έχουμε ξεφύγει από τα χρονοδιαγράμματα». Σε σχέση με τον νομοτεχνικό έλεγχο επί του μνημονίου που θα υπογράψει το κράτος και η κάθε τράπεζα ξεχωριστά ανέφερε ότι, «αντιλαμβάνομαι τον φόρτο εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας αλλά, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, η εξέταση θα γίνει πολύ σύντομα για να μπορέσουμε έγκαιρα να ανοίξουμε το Σχέδιο». 

«Ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που αγωνιούν για να υποβάλουν την αίτησή τους. Ούτως ή άλλως, οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν τέλος του χρόνου. Είναι μια εκκρεμότητα. Έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν στα μεγάλα και σημαντικά, δηλαδή η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Μόλις έχουμε στα χέρια μας το συμφωνητικό από τη Νομική Υπηρεσία, τα πράγματα θα τρέξουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. 

Περαιτέρω ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε πως, «κάθε τέτοια διαδικασία θα έχει και τη δυσκολία της και τις πρακτικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν στην πορεία. Η αρχή θα είναι δύσκολη. Μετά, θα είναι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί επαναλαμβανόμενο σε ετήσια βάση. Θεωρώ, λοιπόν, πως η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Βουλής, το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα πέρα από αυτή τη μικρή καθυστέρηση», κατέληξε.

Το Σχέδιο
Υπενθυμίζεται πως, στόχος του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» είναι η εξεύρεση μιας κοινωνικά αποδεκτής λύσης μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας από το κράτος σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι εξασφαλισμένα με Επιλέξιμη Κύρια Κατοικία ανοικτής αγοραίας αξίας μικρότερης των €350.000. Μάλιστα, όσοι δανειολήπτες αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, στο πλαίσιο του Σχεδίου, θα έχουν τα πιο κάτω οφέλη:

  • Ελάφρυνση του χρέους τους.
  • Καταβολή του ενός τρίτου των δόσεων του δανείου τους από το κράτος.
  • Ελάφρυνση της δόσης του δανείου.
  • Μείωσητου επιτοκίου.
  • Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό τις προετοιμασίες, αποστέλλοντας χιλιάδες επιστολές σε εν δυνάμει δικαιούχους του Σχεδίου. Μέσω των επιστολών αυτών τους ενημέρωναν και τους ενημερώνουν για τις πρόνοιες του «ΕΣΤΙΑ» και τα οφέλη του, καλώντας τους, ταυτόχρονα, να είναι έτοιμοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Σημειώνεται, τέλος, πως το κονδύλι που έχει εγκριθεί και θα διατεθεί για την εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κράτος θα καταβάλει το μέρος που του αναλογεί (1/3 της δόσης κάθε δανειολήπτη που θα ενταχθεί στο Σχέδιο) στο τέλος του χρόνου και αφότου διαφανεί πως ο δανειολήπτης υλοποιούσε τις υποχρεώσεις τους καταβάλλοντας κάθε μήνα τα 2/3 της δόσης του δανείου του.

Μάριος Αδάμου