Πως κινήθηκε η αγορά μετά το άνοιγμα malls και καταστημάτων

Τι αναφέρουν στην Brief ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, ο CEO του My Mall Limassol και ο ΓΔ του Nicosia Mall

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τα ρολά του ανέβασε την Δευτέρα (8/2) το λιανεμπόριο, το οποίο επαναλειτούργησε στην βάση μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, η επαναλειτουργία της αγοράς συνοδεύτηκε με μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες έφθασαν ακόμη και το 80%, όπως ανέφερε η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω και των προσφορών αλλά και του ότι πέρασε ένας μήνας για να επαναλειτουργήσουν τα Mall, πολύς κόσμος έσπευσε στα καταστήματα είτε για τις αγορές τους είτε απλά για την βόλτα τους.

Όμως πως κινήθηκε η αγορά αυτές τις πρώτες μέρες λειτουργίας; Κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ή δεν έχουν γίνει τόσες πολλές αγορές τελικά; Τι αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα;

Η Brief, για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ήρθε σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) Στέφανο Κουρσάρη, τον Γενικό Γραμματέα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριο Αντωνίου, τον Διευθύνων Σύμβουλο του MY MALL Limassol Ανδρέα Χατζημιτσή και τον Γενικό Διευθυντή του Nicosia Mall Γιώργο Γεωργίου. Δείτε αυτούσιες τις απαντήσεις τους παρακάτω.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πως κινήθηκε η αγορά τις πρώτες μέρες λειτουργίας

Στέφανος Κουρσάρης, ΓΓ ΠΟΒΕΚ:

«Το γεγονός ότι άνοιξε το λιανικό εμπόριο καταγράφεται στα θετικά. Άρχισαν οι επιχειρήσεις και αναπνέουν. Είμαστε προσγειωμένοι όμως, η εμπορική κίνηση και οι αγορές δεν μπορώ να πω ότι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεν έχει ο κόσμος και την οικονομική δυνατότητα. Είναι μειωμένες οι πωλήσεις οι οποίες γίνονται. Δυστυχώς παραμένουν τα ενοίκια, τα λειτουργικά έξοδα, οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι στα ύψη και έχουν και θέματα ρευστότητας και χρηματοδότησης. Γενικά δίνουμε ένα πόλεμο, μια μάχη ξανά για να κρατηθούμε στην ζωή. Έχουμε πάρει τα προϊόντα μας σε αρκετά χαμηλές τιμές, είναι ανεπανάληπτες οι μειώσεις των τιμών. Υπάρχει η αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα αλλά και να μπορέσουν να αγοράσουν νέα εμπορεύματα. Όμως γενικότερα υπάρχει μια αβεβαιότητα, η οποία σκοτώνει τις επιχειρήσεις από την μια, αλλά και τον ίδιο τον καταναλωτή, εάν και πότε θα συνεχιστεί η μείωση των εισοδημάτων που έχει».

Μάριος Αντωνίου, ΓΓ ΠΑΣΥΛΕ:

«Δεν θα έλεγα ότι είμαστε εντυπωσιασμένοι αλλά τουλάχιστο για τις πρώτες μέρες, η εκτίμηση μας είναι θετική, η αποτίμηση είναι θετική. Ο κόσμος σχετικά βγήκε έξω στην αγορά, δεν περιορίστηκε καθαρά σε βόλτα και στο λεγόμενο “window shopping”, είδε τις τιμές και φαίνεται ικανοποιήθηκε από τις εκπτώσεις και προχώρησε σε αγορές. Αυτό και μόνο, μας έδωσε αισιοδοξία για να δούμε πιο καλά την επόμενη ημέρα. Όσο αφορά τις εκπτώσεις που έγιναν, είναι ίσως από τις πρώτες φορές που χρησιμοποίησα την λέξη ξεπούλημα. Πρώτη φορά είδα τόσες μεγάλες εκπτώσεις. Η εξήγηση είναι ότι είναι χειμωνιάτικο stock, το οποίο λόγω των μέτρων δεν καταφέραμε να το διαθέσουμε και σε συνάρτηση με την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουμε, προχωρήσαμε σε αυτές τις εκπτώσεις για να μας δώσουν τις αναγκαίες οικονομικές ανάσες γιατί η επόμενη ημέρα στο λιανεμπόριο είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Ανδρέας Χατζημιτσής, CEO του My Mall Limassol:

«Καταρχήν φαίνεται ότι έχουν τηρηθεί τα μέτρα ασφαλείας. Είναι αυτό που είχε περισσότερη σημασία για εμάς. Δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα παρόλο που είχαμε αρκετές επισκέψεις, τόσο από το Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εργασίας όσο και από την Αστυνομία, μπορώ να πω κύλησαν όλα πολύ ομαλά. Όσο αφορά το θέμα της επισκεψιμότητας, την πρώτη μέρα την Δευτέρα (8/2), υπήρχε μια κινητικότητα χωρίς να υπάρξει συνωστισμός. Οι εκπτώσεις του 50% με 70% ήταν και ένα κίνητρο, εκτός του ότι μετά από τόσο καιρό lockdown. Τις υπόλοιπες μέρες όμως οι αριθμοί έχουν πέσει στα κανονικά επίπεδα, όπως ήταν τον προηγούμενο χρόνο, σε πολύ χαμηλό αριθμό επισκεψιμότητας, ιδίως τις καθημερινές».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Γιώργος Γεωργίου, ΓΔ του Nicosia Mall:

«Η αγορά κινήθηκε αρκετά ικανοποιητικά, δεν υπήρξε κάποιος τρελός τζίρος αλλά κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ιδιαίτερα σημαντικό ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα από όλους τους εμπλεκόμενους και δεν είχαμε καμιά καταγγελία στο Nicosia Mall. Να τονίσω ότι έχουμε την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας κάτι που βοηθά στην τήρηση των μέτρων, κάτι που είναι προς όφελος όλων μας. Έχουμε εξαιρετικά μεγάλες εκπτώσεις, είναι η τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να ξεφορτωθούν το χειμερινό stock, έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας 2-3 εβδομάδων να διώξουν το stock για να μπορέσουν να έχουν ρευστότητα να πληρώσουν την καλοκαιρινή σεζόν».

Τι αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα

Στέφανος Κουρσάρης, ΓΓ ΠΟΒΕΚ:

«Ίσως κινηθούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις τα πράγματα με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όχι όμως στο σύνολο της οικονομίας, της αγοράς και του λιανικού εμπορίου. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος, εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, όπως για παράδειγμα την πιο ουσιαστική στήριξη από μέρους της Κυβέρνησης. Αναμένουμε και το μέγεθος της κρατικής χορηγίας, άρχισε να καταβάλλεται αλλά ακόμα  δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον μέσο όρο του ύψους αυτής της χορηγίας. Τα πράγματα δεν είναι ικανοποιητικά όπως κινούνται αλλά αναμένουμε καλύτερες μέρες».

Μάριος Αντωνίου, ΓΓ ΠΑΣΥΛΕ:

«Πρέπει να δούμε πρώτα το Σαββατοκύριακο πως θα κινηθεί γιατί κυρίως το Σάββατο είναι η πιο εμπορική ημέρα της εβδομάδας. Αν μείνει αδιάθετο χειμερινό εμπόρευμα, πιθανό να δούμε αύξηση στο εύρος της έκπτωσης. Είναι μια πιθανότητα. Αυτή την στιγμή το λιανεμπόριο θέλει ρευστότητα, έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα και υποχρεώσεις, κάνουμε αγώνα δρόμου για να έχουμε κάποια έσοδα για να ανταποκριθούμε σε αυτά».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ανδρέας Χατζημιτσής, CEO του My Mall Limassol:

«Ωσότου υπάρχουν οι περιορισμοί, δεν θα υπάρξει καμία ραγδαία αύξηση στην επισκεψιμότητα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την επηρεάζουν. Ο ένας είναι ότι τα εμπορικά κέντρα έχουν τους χώρους εστίασης μόνο σε take away/delivery, δεν υπάρχουν καθίσματα. Είναι ένα μειονέκτημα αυτό. Ο δεύτερος είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό  που δεν επισκέπτεται το Mall είναι οι ηλικίες 6-17 χρονών λόγω του ότι οι χώροι διασκέδασης(πχ bowling, ice skating, arcades, παιχνιδότοποι) είναι όλα κλειστά. Τα ποσοστά επισκεψιμότητας πλέον μικραίνουν».

Γιώργος Γεωργίου, ΓΔ του Nicosia Mall:

«Η κίνηση θεωρώ θα είναι στα ίδια επίπεδα. Δεν υπήρξε αρκετός καιρός που ήταν κλειστό το λιανικό εμπόριο και τα malls. Οι καταναλωτές για 4 εβδομάδες δεν είχαν πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα, οπότε δεν δημιουργήθηκαν τεράστιες ανάγκες. Οι εκπτώσεις ωθούν τους πελάτες έστω και λίγο παράκαιρα να κάνουν αγορές. Δεν λειτουργούν και τα καφέ/εστιατόρια οπότε είναι και αυτό ένα πλήγμα. Επίσης με τα sms, ο κόσμος έχει περιορισμένο χρόνο που μπορεί να ξοδέψει στα καταστήματα, που και αυτό επηρεάζει».

Κυπριάνα Σταύρου