Στη Βουλή η Στρατηγική για Τουρισμό εν μέσω πολλών «χτυπημάτων»

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή γίνεται στη σκιά της κατάρρευσης της Thomas Cook, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο
  • Το κλείσιμο της Thomas Cook ήταν το τρίτο «χτύπημα» μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Προηγήθηκαν το κλείσιμο της Cobalt και η πτώχευση της Germania.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού θα βρεθεί σήμερα η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό μέχρι το 2030, όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η συζήτηση της Εθνικής Στρατηγικής, ωστόσο, γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο κυπριακός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, ενώ δέχεται, ταυτόχρονα, πολλαπλά «χτυπήματα». Τελευταίο αυτό της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία ήταν μία εκ των βασικών αιμοδοτών για τον κυπριακό τουρισμό.

Μάλιστα, η κατάρρευση της Thomas Cook είναι το τρίτο διαδοχικό «χτύπημα» που δέχεται η Κύπρος μέσα σε ένα, μόλις, χρόνο. Είχαν προηγηθεί το κλείσιμο της Cobalt τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ακολούθησε και η κατάρρευση της Germania τον Φεβρουάριο.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάρρευση της Thomas Cook <<<

Ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των δύο αυτών αεροπορικών εταιρειών μόνο από την Γερμανία χάθηκαν 40 χιλιάδες θέσεις, ενώ το κενό που άφησε η Cobalt σε άλλους προορισμούς, κυρίως προς Ελλάδα, καλύφθηκε εν πολλοίς από άλλες αεροπορικές εταιρείες που εκτελούσαν πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου.

Τεράστιο το πλήγμα
Κι αν κανείς πίστευε ότι το κενό που άφηνε πίσω της η Cobalt ήταν μεγάλο και της Germania ακόμη πιο μεγάλο, το κενό που αφήνει η Thomas Cook είναι τεράστιο, αφού η Κύπρος χάνει τους 250 χιλιάδες επισκέπτες που είχε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με έσοδα 188 εκατομμυρίων ευρώ. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει για την Κύπρο το κλείσιμο της Thomas Cook <<<

Ο αρνητικός αντίκτυπος της κατάρρευσης της Thomas Cook είναι άμεσος για τον κυπριακό τουρισμό, ο οποίος παρά τα πλήγματα και τα «χτυπήματα» κατορθώνει να στέκεται στα πόδια του καταγράφοντας, μάλιστα, τον Αύγουστο νέο ιστορικό ρεκόρ. Όπως ανακοινώθηκε χθες (23/9) μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Υφυπουργείο Τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονταν άλλοι 45 χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορέσουν, εκτός κι αν βρεθούν άλλες αεροπορικές εταιρείες για να καλύψουν το κενό που προκύπτει.
 
Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι μένουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι, αφού για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, χάνουν τα εισοδήματα τους που ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν σοβαρές συνεργασίες με την Thomas Cook στον βαθμό του 70-80% ενώ κάποια άλλα ίσως και στο 100%.

>>> Διαβάστε επίσης: Δράσεις & συστάσεις Υφ. Τουρισμού-ΥΠΕΞ για κλείσιμο Thomas Cook <<<

Εντείνεται κι ο ανταγωνισμός
Οι πτωχεύσεις
των τριών αεροπορικών εταιρειών έρχονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Κύπρος δέχεται και σοβαρές πιέσεις από τον έντονο ανταγωνισμό από Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, προορισμοί που άρχισαν να ανακάμπτουν προσφέροντας, μάλιστα, χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές της Ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, παρέχοντας, ταυτόχρονα, και αυξημένες επιδοτήσεις στους διοργανωτές ταξιδιών.

Συνεπεία τούτου, αρκετοί διοργανωτές ταξιδίων που συνεργάζονται με την Κύπρο, επικαλούμενοι την πολιτική των γειτονικών προορισμών, ασκούν έντονες πιέσεις στους ξενοδόχους και στον κυπριακό τουρισμό σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν οφέλη από εκπτώσεις. Η πίεση αυτή αποδίδει σε σημαντικό βαθμό αφού πολλοί ξενοδόχοι αναγκάζονται να χαμηλώσουν αισθητά τις τιμές τους, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και στα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία δεν ακολουθούν την -έστω και οριακή- ανοδική πορεία των αφίξεων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πλήγμα 50 εκατ. ευρώ για ξενοδοχεία από κλείσιμο Thomas Cook <<<

Προς νέα εκτόξευση οι τιμές εισιτηρίων

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως, το κλείσιμο της Thomas Cook αναμένεται πως θα επιφέρει και νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ειδικότερα προς τους προορισμούς που εκτελούσε πτήσεις η εταιρεία. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που θεωρείται βέβαιο στο Υφυπουργείο Τουρισμού με τον αρμόδιο Υφυπουργό Σάββα Περδίο να τονίζει πως «είναι αναμενόμενο τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει μια αύξηση στις τιμές διότι δεν είναι τόσο ευέλικτος ο τομέας των αερομεταφορών που να μπορούμε από την μια στιγμή στην άλλη να βάζουμε δεκάδες ή εκατοντάδες πτήσεις».

Αυτό το νέο κύμα αυξήσεων θα είναι το δεύτερο μέσα σε μία χρονιά, αφού είχε προηγηθεί η εκτίναξη των τιμών εισιτηρίων, ειδικότερα προς Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της Cobalt. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση διαφόρων φορέων του τόπου, με το Υπουργείο Μεταφορών, ωστόσο, να σηκώνει τα χέρια ψηλά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επέμβει για μείωση των ναύλων. Βέβαια αυτό το φαινόμενο έχει εκλείψει τις τελευταίες βδομάδες, όμως, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί πλήρως.

>>> Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες της αρχικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό <<<

Σε… δεύτερη μοίρα η Στρατηγική
Στην βάση των πιο πάνω
, αναμένεται πως η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα επικεντρωθεί στους τρόπους αντίδρασης στο κλείσιμο της Thomas Cook, με τη Στρατηγική για τον Τουρισμό να περνάει σε… δεύτερη μοίρα. 

Μάριος Αδάμου