Τα σενάρια για αναστολή εκποιήσεων και στο βάθος Bad Bank

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Άγριο οικονομικό και πολιτικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το θέμα της αναστολής εκποιήσεων.

>>> Κεντρική Τράπεζα ΕΕ: Αυτό αποφάσισε για τις εκποιήσεις στην Κύπρο <<<

>>> Διαβάστε επίσης: Μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Bad Bank σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ <<<

 >>> UPD: Ψήφισε παράταση αναστολής εκποιήσεων η Βουλή <<<

Την ίδια ώρα στην εξίσωση αυτή εισέρχεται και το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου που θα ασχολείτο με το θέμα των εκποιήσεων. 

Επιπρόσθετα, στο όλο πλέγμα προστίθενται και οι σκέψεις για δημιουργία Bad Bank από πλευράς κυβέρνησης, η οποία στόχο θα έχει να απορροφήσει bad assets των κυπριακών τραπεζών.   

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
(ΕΚΤ), αρχίζει και τα πρώτα stress tests των τραπεζών από τότε που άρχισε η πανδημία.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το σκηνικό, να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλή ψήφισε προ των εκλογών αναστολή εκποιήσεων έως και την 31η Ιουλίου.

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο για το Ειδικό Δικαστήριο για τις εκποιήσεις, το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη των εκποιήσεων, αποσύρθηκε από πλευράς κυβέρνησης πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές, διότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, οι Βουλευτές «του άλλαξαν τα φώτα» και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει

Τι γίνεται σήμερα 

Η Βουλή βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα κατά πόσον θα ψηφίσει παράταση της αναστολής εκποιήσεων (έως την 31 Οκτωβρίου 2021) ή αν θα αφήσει τα πράματα ως έχουν και με την λήξη της υφιστάμενης παράτασης (31 Ιουλίου) να οδηγηθούμε στο προηγούμενο καθεστώς, πριν την αναστολή εκποιήσεων δηλαδή, όπου οι Τράπεζες προχωρούσαν σε εκποιήσεις διαφόρων ακινήτων. 

Όπως πληροφορείται η Brief, το δεύτερο δεν αποτελεί επιλογή για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή, να μην προχωρήσουν σε επιπρόσθετη αναστολή εκποιήσεων, αφού τα ίδια θεωρούν πως η μοναδική περίπτωση να αποδεχτούν κάτι τέτοιο είναι η κυβέρνηση να καταθέσει εκ νέου το νομοσχέδιου για την δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις. 

Από την άλλη, πληροφορίες της Brief σημειώνουν πως από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθεί εκ νέου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση στην ΕΚΤ 

Την ώρα που εκτυλίσσονται τα πιο πάνω η κυβέρνηση φαίνεται να τεντώνει το σκοινί, αφού το Υπουργείο Οικονομικών μέσω επιστολής του (Δείτε την αυτούσια ΕΔΩενημερώνει την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Οικονομικών, ότι προτίθεται να απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λάβει και τη σύμφωνο γνώμη της σε περίπτωση που η βουλή παρατείνει την νομοθεσία για αναστολή εκποιήσεων. 

«Σε οποιαδήποτε προσπάθεια για περεταίρω αναστολή των εκποιήσεων το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει την γνώμη της ΕΚΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή. 

Τετάρτη ξανά η Επιτροπή Οικονομικών – Μείωση αξιών ακινήτων 

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζήτησε χθες (5/7) το θέμα των εκποιήσεων δεν κατέληξε σε οποιαδήποτε απόφαση και θα συνέλθει εκ νέου αύριο (7/7). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief η φόρμουλα που εξετάζει η Επιτροπή και ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πρώτον να προχωρήσει στην ψήφιση επέκτασης αναστολής εκποιήσεων έως 31/10/2021 και δεύτερον να μειώσει τις αξίες ακινήτων για τα οποία θα απαγορεύονται οι εκποιήσεις.

Δηλαδή, ενώ τώρα απαγορεύονται οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας έως και μισού εκατομμυρίου ευρώ, πλέον θα απαγορεύονται οι εκποιήσεις για πρώτες κατοικίας έως και 350 χιλιάδες ευρώ, επαγγελματικής στέγης που απασχολεί λιγότερο από 10 εργαζομένους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ και για αγροτεμάχιο χρεώστη η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ

Στο μεταξύ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις της στην Brief ανέφερε πως «οι εκποιήσεις θα συζητηθούν ξανά την Τετάρτη (7/7) σε έκτακτη συνεδρία της Επ. Οικονομικών για να πάνε την Πέμπτη στην Ολομέλεια», σημειώνοντας παράλληλα πως «στόχος δεν είναι η παράταση αναστολή εκποιήσεων αλλά η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για τις εκποιήσεις»

Αναπομπή από Νίκο Αναστασιάδη; 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που η Βουλή προχωρήσει στην ψήφιση επέκτασης της αναστολής εκποιήσεων, αφενός μεν θα αποστείλει επιστολή στην ΕΚΤ (δες πιο πάνω), αφετέρου δε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει και της αποστολής επιστολής στην ΕΚΤ, να αναπέμψει την εν λόγω νομοθεσία

Αν η βουλή απορρίψει την αναπομπή τότε η νομοθεσία θα γίνει αναφορά στο Ανώτατο, το οποίο θα είναι ο τελικός κριτής. Όμως, σε μια τέτοια περίπτωση θα σημαίνει αυτόματα και την επιστροφή από 1η Αυγούστου, στο προηγούμενο καθεστώς των εκποιήσεων χωρίς δηλαδή να ισχύει η νομοθεσία για την αναστολή τους (η οποία όπως γράψαμε πιο πάνω εκπνέει 31 Ιουλίου). 

Τι θα γίνει με το Ειδικό Δικαστήριο 

Αναφορικά με το Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα ασχολείτο με τις εκποιήσεις δεν αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη δημιουργία του.

Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, είναι όπως η κυβέρνηση θα το εντάξει στο ευρύτερο πακέτο νομοθετημάτων για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια της Βουλής χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, μιας και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι μία εκ των βασικών προϋποθέσεων για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Και στο βάθος Bad Bank… 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, στα ψηλά δώματα του Υπουργείου Οικονομικών γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για δημιουργία Bad Bank, η οποία θα απορροφήσει τα bad assets των κυπριακών τραπεζών.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να έχει δώσει οδηγίες προς τα αρμόδια τμήματα για να ετοιμάσουν όλα όσα απαιτούνται, ούτως ώστε η κυβέρνηση αρχές Αυγούστου να είναι σε θέση να καλέσει για κατάθεση ενδιαφέροντος εξειδικευμένους συμβούλους για τη δημιουργία της εν λόγω Bad Bank

Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η Bad Bank θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος ή αν θα ανήκει σε consortium μεταξύ κράτους και τραπεζών.

Φαίνεται, πως στόχος θα είναι η απορρόφηση από την Bad Bank των κόκκινων στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους αυτή τη στιγμή οι τράπεζες, ούτως ώστε από την μια να βοηθηθούν οι ίδιες οι τράπεζες, αφού θα απαλλαχθούν από ένα κόκκινο βραχνά στους ισολογισμούς τους, και από την άλλη να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια για πρώτη κατοικία, αφού πλέον θα έχουν να κάνουν με την κρατική ή μερικών κρατική Bad Bank και θα μπορούν να τύχουν πιο ευέλικτων σχεδίων αποπληρωμής, όπως για παράδειγμα το σχέδιο δόση έναντι ενοικίου