Τελεσίδικο: Επαναρχίζουν οι εκποιήσεις – Οι πρώτες ειδοποιήσεις

Μετά από 6 μήνες αναστολής οι πλειστηριασμοί επαναρχίζουν, με τα πρώτα ακίνητα να βγαίνουν στο «σφυρί» στις 22 Οκτωβρίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε ρυθμούς εκποιήσεων εισέρχεται εκ νέου η Κύπρος, αφού μετά την λήξη και της δεύτερης αναστολής που αποφασίστηκε και την μη λήψη απόφασης για επέκταση της περιόδου, οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με τις οποίες συνεργάζονται, άρχισαν να αποστέλλουν και να δημοσιεύουν ειδοποιήσεις πλειστηριασμών.

Όπως έγραψε, εξάλλου, η Brief το περασμένο Σάββατο (5/9), το θέμα της επανέναρξης ή μη των εκποιήσεων είχε απασχολήσει πρόσφατη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών, κατά την διάρκεια της οποίας όλες οι απόψεις που εκφράστηκαν συνέκλιναν στο ότι δεν υφίσταται οποιοσδήποτε λόγος για μη επανέναρξη των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε η ιστοσελίδα μας, παρότι δεν είχε ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, εντούτοις, αναμενόταν πως το όλο θέμα θα ξεκαθαριζόταν αυτή την εβδομάδα, κάτι που τελικά έγινε, αφού ήδη έχουν αναρτηθεί οι πρώτες ειδοποιήσεις στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους πλειστηριασμούς, ενώ σχετικές αγγελίες δημοσιεύονται και στον Τύπο.

>>> Διαβάστε ακόμη: Τα «καυτά» ζητήματα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής <<<

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αναρτημένες αυτή την ώρα 20 ειδοποιήσεις για πλειστηριασμούς -16 για την επαρχία Λευκωσίας, 1 για την επαρχία Λεμεσού, 2 για την επαρχία Λάρνακας και 1 για την επαρχία Πάφου-, ενώ δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα ο αριθμός τους να αυξηθεί σημαντικά.

Οι 19 από τις 20 πλειστηριασμοί αφορούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους ΚΕΔΙΠΕΣ-Altamira και αφορούν κυρίως χωράφια και οικόπεδα, ενώ δύο εξ αυτών αφορούν ισόγειες κατοικίες, όπως αναφέρεται στις ειδοποιήσεις. 

Πάντως, και οι 19 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί, οι οποίοι προγραμματίστηκαν για τις 22 Οκτωβρίου, θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Συνδέσμου Τραπεζών, στην οποία αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης. 

Σημειώνεται, δε, πως ο 20ος πλειστηριασμός που έχει μέχρι στιγμής αναρτηθεί, αφορά ακίνητο της cdb Bank και αφορά σύγχρονο τυπογραφείο που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο, δυνάμει Μίσθωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Βιομηχανική Περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς.

Υπενθυμίζεται πως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, κατόπιν συνεννόησης με τις Τράπεζες, είχε αποφασίσει στις 18 Μαρτίου την 3μηνη αναστολή των εκποιήσεων, μέχρι και τις 18 Ιουνίου, ωστόσο με νέα απόφασή του, στις 15 Μαΐου, η περίοδος αυτή επεκτάθηκε μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Μάριος Αδάμου
 
16443