Ζέτα: Με τα σχέδια γλυτώσαμε εργαζόμενους / Πόσα εκ. δόθηκαν

Αναλυτικά τα ποσά που δόθηκαν για τα σχέδια / Άγγιξαν τα 3 δισ. ευρώ οι παροχές

Τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή της δραματικής αύξησης της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοινώνοντας πως από το 2021 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή των επιδομάτων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
«Ο στρατηγικός μας στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γι’ αυτό στηρίζουμε την απασχόληση, στόχος είναι η αποτροπή της αύξησης της ανεργίας», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 
Όπως είπε, δόθηκαν €450 εκατ. για στήριξη των εργαζομένων και ανέργων και επιπρόσθετα €100 εκατ. για το σχέδιο επιδότησης λειτουργικών εξόδων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, με τα σχέδια που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, στηρίχθηκαν πέραν των 190.000 εργαζομένων, πέραν των 23.000 αυτεργοδοτουμένων, καθώς και άνεργοι που είχαν εξαντλήσει το ανεργιακό επίδομα, το οποίο με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχει επεκταθεί.
 
«Όλα αυτά α σχέδια έχουν βοηθήσει πολύ σημαντικά έτσι ώστε να μην έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας», είπε.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αποκαλυπτικό: Έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις <<<
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η εκτίμηση είναι για αύξηση της ανεργίας γύρω στο 8% στο τέλος του έτους λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Τόνισε ωστόσο ότι «Όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η πανδημία και το αν θα υπάρξει τρίτο κύμα». Γι’ αυτό δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις, αφού τα δεδομένα είναι ρευστά, συμπλήρωσε.
 
Βάσει του σημειώματος που κατατέθηκε στην Επιτροπή, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021 ανέρχεται σε €1,21 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2020.
 
Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου απέρριψε θέσεις ότι η Κύπρος υστερεί σε κοινωνικές παροχές, λέγοντας πως μαζί με τα διάφορα ταμεία των ΚΑ το σύνολο των κοινωνικών παροχών και δαπανών πλησιάζει τα €2,9 δισ.

Ακολουθεί αυτούσιο το σημείωμα της Υπουργού Εργασίας για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου:

Προτεραιότητες των πολιτικών της Κυβέρνησης είναι η επαναφορά της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πολυδιάστατη επιδείνωση της κατάστασης ως συνέπεια της πανδημίας, η στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί σε δυσανάλογο βαθμό καθώς και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει ως στόχους και στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέσω της στήριξης της απασχόλησης, την αποτροπή της αύξησης της ανεργίας, τη βελτίωση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας των ανέργων, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και ιδιαίτερα των ικανών προς εργασία δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην αγορά εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και την επέκταση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο παρέχει κοινωνική και οικονομική στήριξη σε κάθε δικαιούχο πολίτη που αποδεδειγμένα το έχει ανάγκη και για όσο χρόνο το έχει ανάγκη, εμπλουτίζοντας τις παροχές με σημαντικές υπηρεσίες και δομές προς ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων ομάδων. 

Θεμέλιο της μεταρρύθμισης του Κράτους Προνοίας, αποτελεί η Νομοθεσία περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών, η οποία εφαρμόσθηκε από τον Ιούλιο 2014 και έκτοτε η εφαρμογή της επεκτείνεται προς όφελος των πολιτών. Η παραχώρηση του ΕΕΕ σε περίπου 22.000 οικογένειες που έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης για τις ανάγκες διαβίωσής τους, η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Κοινωνικών Παροχών, η συγκέντρωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των αντίστοιχων Νομοθεσιών στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η προωθούμενη άμεση και έγκαιρη διασύνδεση του συστήματος επιδομάτων πρόνοιας με τους μηχανισμούς εργασιακής ενεργοποίησης και κοινωνικής παρέμβασης και στήριξης και η σταδιακή αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών του Κράτους προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη, κυρίως μέσω αναβαθμισμένων υπηρεσιών, αλλά και μέσω κοινωνικών επιδομάτων, αποτελούν στρατηγικές πολιτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες εκσυγχρονίζουν, σε σημαντικό βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο το Κράτος στέκεται αλληλέγγυο δίπλα στους πολίτες.

>>> Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησαν προσφορές τα ξενοδοχεία στην Κύπρο / Από €21 το άτομο <<<

Σχέδια Στήριξης
Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάρτιο 2020, σειρά Ειδικών Σχεδίων και Πολιτικών που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, έχει αξιοποιηθεί ποσό που υπερβαίνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων αλλά και των ανέργων μέσα από τα Ειδικά Σχέδια που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασία, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ έχουν στηριχθεί πέραν των 190.000 εργαζομένων καθώς και όλοι οι άνεργοι οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους έξι μήνες του ανεργιακού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την επέκταση της παροχής ανεργιακού. Επιπλέον, έχει αξιοποιηθεί ένα επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, μέσω της επιδότησης λειτουργικών εξόδων.

Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι τα Σχέδια που έχουν προκηρυχθεί και υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος SURE, από το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μία από τις δύο πρώτες χώρες των οποίων τα προγράμματα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, για το συνολικό ποσό των 479 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων ήδη η πρώτη δόση έχει ληφθεί και αναμένεται η δεύτερη και τελευταία δόση περί τις αρχές του 2021. Επίσης, όλα τα Ειδικά Σχέδια έχουν υλοποιηθεί μέσω εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από την πρώτη στιγμή, ούτως ώστε η στήριξη να παρέχεται αμέσως σε όλους όσους τη χρειάζονται.

Τα Ειδικά Σχέδια που υλοποιούνται είναι αποτέλεσμα εκτενούς Κοινωνικού Διαλόγου και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε ότι η στήριξη δίδεται εκεί που χρειάζεται, όταν πρέπει. Πρόσφατα έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν ανακοινωθεί πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι και τον Μάρτιο 2021, με επιπρόσθετη δαπάνη ύψους 130 ως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπό το φως της νέας πρόσφατης έξαρσης της πανδημίας και των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της υγείας, τα μέτρα αυτά έχουν προσαρμοστεί και αναβαθμιστεί κατάλληλα με ανάλογη αύξηση της προβλεπόμενης δαπάνης. Η διαδικασία αυτή της διαρκούς αναθεώρησης των μέτρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες, ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά και άλλα δεδομένα που θα ισχύουν και τα οποία πάντοτε λαμβάνονται υπόψη.

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προώθηση της ισότητας, μέσω της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και της υλοποίησης νέων μέτρων που στοχεύουν στην ίση μεταχείριση των δύο φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, επενδύοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και γενικά στην ευημερία του συνόλου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τα θέματα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω νομοσχεδίων που η Κυβέρνηση έχει καταθέσει και έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέχεται για πρώτη φορά πληρωμένη άδεια πατρότητας σε χιλιάδες νέους γονείς καθώς επίσης και σύνταξη χηρείας σε άνδρες με τους ίδιους όρους όπως και στις γυναίκες, αφού έχει αρθεί επιτέλους η αδικία που υπήρχε στη νομοθεσία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αποδεικνύεται και από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν αρκείται στην παθητική διαχείριση των ισχυουσών πολιτικών. Αντίθετα, συνεχίζει με την υλοποίηση της διοικητικής του αναδιοργάνωσης, με βάση πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται προς εκσυγχρονισμό δομών και οργανωτικών σχημάτων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε πολίτη και οικογένειας, αλλά και να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη συνέχιση μιας αναπτυξιακής πορείας της χώρας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός διαδικασιών σε όλα τα Τμήματα του Υπουργείου
Άμεσος μας στόχος είναι η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στο σύνολο των τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του εργαζόμενου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, στη βάση των σημαντικών εμπειριών του Υπουργείου από τη διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας αποκλειστικά μέσω μηχανογραφημένης πλατφόρμας και διαδικτυακών αιτήσεων και, σε συνεργασία με το νεοσύστατο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έχει αρχίσει η διαδικασία για την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες εξυπηρετούν και τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών για σειρά θεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν επίσης περιληφθεί στον Προϋπολογισμό οι απαραίτητες διατάξεις για τη δημιουργία της οργανικής δομής και τη στελέχωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό. Επιπρόσθετα, έχουν προωθηθεί δράσεις που αφορούν την έγκαιρη καταχώρηση αιτήσεων για παροχή επιδομάτων στα μηχανογραφημένα συστήματα των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Έχει αποφασιστεί και προωθείται η πλήρης κατάργηση των ταμείων που λειτουργούν στα γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την παράλληλη υιοθέτηση αυτοματοποιημένων μεθόδων είσπραξης των εισφορών στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως η χρήση τραπεζικών καρτών. Στα πλαίσια του Έργου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει επίσης αποφασιστεί η δημιουργία μίας ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης, η οποία θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των αιτήσεων της αρμοδιότητας του Υπουργείου, την ηλεκτρονική παρακολούθηση της προόδου των αιτήσεων από τους αιτητές, καθώς και τη δυνατότητα άντλησης και παρακολούθησης σημαντικών στατιστικών στοιχείων από τη διοίκηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η πλήρης αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, της δυναμικής των διασυνδέσεων μεταξύ βάσεων πληροφοριών και της απλοποίησης διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με το διαθέσιμο προσωπικό.

Καταπολέμηση βίας στην οικογένεια
Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης βρίσκεται και η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εφαρμοστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, καθώς και στην πολύπλευρη στήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων βίας. Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται δράσεις για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων στη βάση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η συνέχιση της λειτουργίας και ενίσχυση του Σπιτιού του Παιδιού, το οποίο παρέχει μια πολυθεματική, φιλική προς το παιδί προσέγγιση στη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και η δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας για την παροχή κατάλληλης στήριξης και θεραπείας στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
Περαιτέρω, υλοποιείται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο έχει καταρτιστεί μετά από εκτενή κοινωνικό διάλογο και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών. 

Το Σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του Λειτουργού της Γειτονιάς, τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών για κάθε θέμα που χρειάζεται να χειριστούν, με σημαντική εκπαίδευση στους αρμόδιους λειτουργούς ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, την ενίσχυση των Υπηρεσιών με πολυθεματικές ομάδες από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και άλλες ειδικότητες, όπου θα μπορούν μαζί με τους Λειτουργούς Κοινωνικής Ευημερίας να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια, τη σύναψη συνεργασιών με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της ισχύουσας νομοθεσίας και τη διαμόρφωση και καθορισμό διαδικασιών, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση προωθεί την ακόμα περαιτέρω αναβάθμιση των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένου Υφυπουργείου Πρόνοιας και έχει ήδη καταρτιστεί σχετικό προσχέδιο Νομοσχεδίου για το οποίο διεξάγεται διαβούλευση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ανεργία στην Κύπρο
Η ανεργία στην Κύπρο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, παρουσίαζε σταθερή καθοδική πορεία, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 7,5%, το οποίο είναι στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Η πολιτική μας για στήριξη της εργασίας και της κατάρτισης μέσω εξειδικευμένων σχεδίων για επιδότηση των προσλήψεων ανέργων και της κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων συνεχίζεται και ήδη έχει προκηρυχθεί και υλοποιείται από το Υπουργείο σειρά σχετικών Σχεδίων ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα Σχέδια και μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης.

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης, εισάγοντας νέα προγράμματα και επαναπροκηρύσσοντας ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα που έχουμε προσφέρει. Με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, το Υπουργείο συνεχίζει και αναβαθμίζει την εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων που έχει ήδη δοκιμάσει και τα οποία κρίνονται ιδιαίτερα πετυχημένα, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες για κατάρτιση, εκπαίδευση και απασχόληση όλων των επιμέρους κατηγοριών των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους μας, τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των προσπαθειών μας για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, λειτουργεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας, η οποία διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους. Η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εργασίας αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης των ανέργων που αποτείνονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για αναζήτηση και εξεύρεση θέσης εργασίας, αφού πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα, εκτός από τους άνεργους που αναζητούν εργασία, έχουν πλέον και οι εργοδότες. Επιπλέον, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, 30 εξειδικευμένοι Σύμβουλοι Απασχόλησης έχουν προσληφθεί στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας.

Με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων, το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στο συνεχή και στοχευμένο έλεγχο της αγοράς εργασίας, και προς αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση έχουν προωθηθεί ήδη πολύ σημαντικές νομοθετικές και άλλες μεταρρυθμίσεις, τόσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας αλλά και για την προστασία της νόμιμης απασχόλησης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει από τον Ιούνιο 2017 συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία και τις αυστηρότατες ποινές των διοικητικών προστίμων που με πρόταση της Κυβέρνησης περιλήφθηκαν στην περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσία από το 2017.

Με την πρόσφατη υπερψήφιση τον Ιούλιο 2020 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και της σχετικής με την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Νομοθεσία που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση, οι αρμοδιότητες και εξουσίες επιθεώρησης και επιβολής διοικητικών προστίμων διευρύνονται σημαντικά και ως προς τη διασφάλιση των όρων εργασίας που διέπουν την Κυπριακή Εργατική Νομοθεσία και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ενίσχυση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο και υπό το φως των νέων δεδομένων ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία, την οποία χρειάζεται το Υπουργείο να διαχειριστεί.

Άτομα με αναπηρίες
Όλα τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η στενή και συνεχής συνεργασία του Υπουργείου με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία. Πέραν των χρηματικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων που παρέχονται, ανταποκρινόμαστε στο διαχρονικό κάλεσμα της κοινωνίας για ενίσχυση του πλέγματος προστασίας μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καλύπτοντας σε κάποιο βαθμό ένα πολύ μεγάλο κενό που για δεκαετίες εντόπιζαν και αναδείκνυαν οι άμεσα επηρεαζόμενοι. 

Και αναφέρομαι στις αποφάσεις μας, οι οποίες λαμβάνουν πλέον σάρκα και οστά, για τη δημιουργία ειδικών κατοικιών μέσα στην κοινότητα, οικογενειακού τύπου, για την υποστηριζόμενη διαβίωση και κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές αναπηρίες τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν ενσωματωμένα μέσα στην κοινότητα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη δεξιοτήτων και μέγιστη αυτονομία, ούτως ώστε να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση και περιθωριοποίηση τους, όπως επίσης και για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης και Παρέμβασης για τον Αυτισμό, με το οποίο καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών στην Κύπρο, προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ως προς την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τον Προϋπολογισμό που έχουμε καταθέσει, οι παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες ενισχύονται και εμπλουτίζονται σημαντικά καθώς εφαρμόζεται σταδιακά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, το οποίο είναι μέρος της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία την οποία έχουμε καταρτίσει σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με δεκαετές πλαίσιο 2018-2028, μέσω της οποίας καθορίζεται το όραμα, οι αξίες και οι στρατηγικές επιδιώξεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Προχωρούμε παράλληλα στη δημιουργία μίας σύγχρονης, ενοποιημένης Νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε την εφαρμογή των Σχεδίων για την επιδότηση της εργοδότησης εξειδικευμένων φροντιστών από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες αλλά και των αντίστοιχων Σχεδίων για την κατάρτιση εξειδικευμένων φροντιστών για τον σκοπό αυτό, από την ομάδα των ανέργων.

Τα πρώτα προγράμματα για Κατάρτιση Ανέργων για την Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Φροντίδας προς Άτομα με Τετραπληγία ή Παραπληγία, βάσει των οποίων άνεργοι έλαβαν κατάρτιση σε ιδρυματικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν εξειδικευμένες επαγγελματικές υπηρεσίες φροντίδας σε πρόσωπα με τετραπληγία ή παραπληγία, έχουν ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία. Επιπλέον, με την αξιοποίηση του Σχεδίου Εργοδότησης Φροντιστών για Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών προς Άτομα με Τετραπληγία ή Παραπηγία, μέσω του οποίου επιδοτούνται οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία για την απασχόληση καταρτισμένων φροντιστών, έχουν εργοδοτηθεί όλοι οι φροντιστές που έχουν μέχρι σήμερα καταρτιστεί και ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα άτομα με παραπληγία ή και τετραπληγία.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Πολύτεκνοι και ηλικιωμένα άτομα
Εξίσου μεγάλη ευαισθησία και προσοχή θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε στους πολύτεκνους και τους ηλικιωμένους αφού αποτελεί σαφή επιλογή μας η ουσιαστική υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου που έχει τύχει επεξεργασίας και έγκρισης από τον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. 

Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως η συνέχιση της καταβολής του επιδόματος μάνας που είχε καταργηθεί το 2012, το οποίο έχει μάλιστα αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με την περσινή χρονιά, η ουσιαστική αύξηση του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων για όλους τους Χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχουν συνολικά εισοδήματα που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας - αύξηση η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου θα υλοποιηθεί από τον Δεκέμβριο 2020 και αναδρομικά για όλο το 2020, η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου σε πολύτεκνες οικογένειες, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της κάθε οικογένειας και η καταβολή της παροχής της «Προίκας του Μωρού», με σκοπό την μείωση της υλικής στέρησης και του περιορισμού του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών. Μέχρι τον Οκτώβριο 2020 έχουν επωφεληθεί από το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» περίπου 1.235 οικογένειες με συνολική δαπάνη ύψους €1.735.000.

Περιλαμβάνονται επίσης το σχέδιο επιδόματος για την παραχώρηση της ειδικής αύξησης της θεσμοθετημένης σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε πρόσωπα τα οποία κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 υπηρέτησαν αυξημένη θητεία στην Εθνική Φρουρά ή και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, περιλαμβανομένων των προσώπων που ενώ υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, τραυματίστηκαν και απολύθηκαν από την Εθνική Φρουρά, η συνέχιση της εφαρμογής του πετυχημένου Σχεδίου Επιχορηγημένων Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων σε Ορεινά Θέρετρα και Θέρετρα Πύργου Τυλληρίας, η παροχή του ειδικού επιδόματος διακίνησης σε αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς καθώς και το ειδικό επίδομα διακίνησης για πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες διακίνησης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι δαπάνες των Ταμείων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας
Πέραν των δαπανών του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναφέρονται πιο κάτω, το Υπουργείο διαχειρίζεται και τις δαπάνες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Κεντρικού Ταμείου Αδειών, του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού και του Ταμείου Αφερεγγυότητας Εργοδότη.

Οι δαπάνες των εν λόγω Ταμείων για τα έτη 2021, 2022 και 2023 αναλύονται ως ακολούθως: α

Οι δαπάνες των Ταμείων αφορούν κυρίως πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και παροχών, αδειών, πλεονασμού και αφερεγγυότητας εργοδότη ως ακολούθως: α

Ο προϋπολογισμός
Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα έτη 2021, 2022 και 2023 ανέρχεται σε €1.121,6εκ, €1.142,8εκ και €1.156,7εκ σε σύγκριση με €1.004,7εκ το 2020. Παρουσιάζει αύξηση €116,9εκ για το 2021, περαιτέρω αύξηση €21,2εκ για το 2022 και ακόμη περαιτέρω αύξηση €13,9εκ για το 2023. 

Στα πιο πάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ύψους €21,1εκ, €14,5εκ και €13εκ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 αντίστοιχα, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. 

Ως εκ των πιο πάνω, ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα έτη 2021, 2022 και 2023, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ανέρχεται σε €1.142,7εκ, €1.157,3εκ και €1.169,7εκ αντίστοιχα, σε σύγκριση με €1.022,8εκ το 2020.

Ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2021, 2022 και 2023 ανέρχεται σε €1.102,2εκ, €1.122εκ και €1.135εκ, αντίστοιχα, σε σύγκριση με €989,6εκ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση €112,6εκ το 2021, περαιτέρω αύξηση €19,8εκ το 2022 και τέλος περαιτέρω αύξηση €13εκ το 2023. Η αύξηση του 2021 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της δαπάνης της Γενικής Κυβερνητικής Εισφοράς. 

Συγκεκριμένα, αυξάνονται η Γενική Κυβερνητική Εισφορά κατά €120εκ, η κοινωνική σύνταξη κατά €12,4εκ το επίδομα μάνας κατά €2εκ, τα χορηγήματα για συντήρηση παιδιών τοποθετημένων σε οικογένειες κατά €1,4εκ, το επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας κατά €0,5εκ και το επίδομα φροντίδας σε τετραπληγικούς κατά €0,7εκ, ενώ μειώνονται το επίδομα τέκνου κατά €5 εκ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά €14,5εκ, το συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης κοινωνικών ασφαλίσεων κατά €1εκ, το τιμητικό επίδομα συνταξιούχων με θητεία κατά την τουρκική εισβολή κατά €0,3εκ, και η κάλυψη υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας κατά €8,1εκ.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός για το 2021, 2022 και 2023 ανέρχεται σε €19,2εκ, €20,6εκ και €21,5εκ αντίστοιχα σε σύγκριση με €15εκ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση €4,3εκ το 2021, αύξηση €1,4εκ το 2022 και περαιτέρω αύξηση €0,9εκ το 2023. Η αύξηση για το 2021 οφείλεται στην αύξηση των χορηγιών σε εθελοντικούς οργανισμούς κατά €5,3εκ και στη μείωση κατά €1εκ περίπου λόγω του τερματισμού της αποκέντρωσης των Υπηρεσιών Πληροφορικής και κατά συνέπεια της μεταφοράς του άρθρου για την αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον Προϋπολογισμό για το έτος 2021 δεν έχει περιληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια για ποσά που θα χρειαστούν για την εφαρμογή των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα πλαίσια των Έκτακτων Μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Έχει προωθηθεί σχετικό αίτημα και αναμένεται ότι για το σκοπό αυτό θα περιληφθεί πρόνοια στο ποσό της Συγκεντρωτικής Πρόνοιας Έργων και Σχεδίων Συγχρηματοδοτούμενων από Κοινοτικούς Πόρους της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης του έτους 2021.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των €1.142,7εκ των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2021 το σημαντικότερο μέρος (93% περίπου) αφορά κοινωνικές παροχές, 5% αφορά μισθούς ενώ οι καθαρά λειτουργικές δαπάνες περιορίζονται στο 2%.

Σημειώνεται ότι, ο συνολικός Προϋπολογισμός για την Κοινωνική Πολιτική του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχεται σε περίπου €1067,4εκ.

Τακτικές και Αναπτυξιακές Δαπάνες για τα έτη 2021, 2022 και 2023 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες για τα έτη 2019 και 2020. α

 

 
15414