Πρωτοσέλιδα σήμερα (15/1): Τύπος & Online

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 15/01/2022

Οι ιδέες εφαρμογής του μέτρου «test to stay» στην ευρύτερη κοινωνία, οι αυξημένες νοσηλείες κρουσμάτων Covid-19 στα νοσηλευτήρια και τα προβλήματα με τα safe pass, οι πληροφορίες που φέρουν την κοινοπραξία που κατασκευάζει το πλωτό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου της ΔΕΦΑ να ζητά επιπλέον αποζημίωση, λόγω αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, όπως και οι εργασίες της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος 2» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

 Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Test to stay;’ για όλους;» γράφει ότι ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας είπε πως υπάρχουν σκέψεις το μέτρο «test to stay» να εφαρμοστεί ευρύτερα στην κοινωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα €24,4 δισ έφτασε το δημόσιο χρέος και η κυβέρνηση προσπαθεί με αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού να το μειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου κάτω από 100% του ΑΕΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

 Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Αυξημένες νοσηλείες και μπάχαλο με safepass» γράφει στο κύριο του θέμα ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να γεμίζουν με ανεμβολίαστους, ενώ νέα προβλήματα όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης έφερε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της ισχύς τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αν και το μέτρο «test to stay» δεν έχει εφαρμοστεί συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας προέβη σε ενέργειες για εκ νέου νοσηλείας στο εξωτερικό 45χρονης γυναίκας, η οποία  πήγε στο εξωτερικό για αντιμετώπιση σπάνιου συνδρόμου και επέστρεψε με μειωμένο βάρος κατά 25% και σοβαρά προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.

 «Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Θέλουν και άλλα λεφτά για LNG», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό της ΔΕΦΑ για την πλωτή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου επικαλείται την εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αξιώνει μεγαλύτερη αποζημίωση από εκείνη που συμφωνήθηκε αρχικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά έγινε επικίνδυνος λόγω έργων, αφού η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έφερε προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής. Αλλού γράφει ότι επί τόπου ενημέρωση στο γεωτρύπανο Stena Forth, για την πρόοδο της γεώτρησης στο "Γλαύκος-2", στο τεμάχιο 10 είχε χθες η Υπουργός Ενέργειας.
 
Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τίτλο «Πρόσω ολοταχώς το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ» αναφέρεται στις δηλώσεις της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, ύστερα από επίσκεψη στο πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth, ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος 2» στο τεμάχιο 10 προχωρεί ομαλά και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι οι αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay» στα σχολεία θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι η πυκνή βροχόπτωση της τελευταίας περιόδου έφερε χαμόγελα, αφού αναμένεται τα μικρότερα φράγματα της Κύπρου να υπερχειλίσουν.
 
(ΚΥΠΕ)

 
27508