Πρωτοσέλιδα σήμερα: Έντυπα & Online

Επισκόπηση ειδήσεων 4 Οκτωβρίου 2020

Ο απόηχος των αποτελεσμάτων του Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και οι διαφορετικές αναγνώσεις των συμπερασμάτων, οι ζυμώσεις για πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας με την εμπλοκή της και στο Νακόρνο Καραμπάχ και οι επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται την Κυριακή (4/10) στους κύριους τίτλους του κυπριακού Τύπου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η πίεση της Κύπρου είχε αποτέλεσμα», γράφει ότι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, η η πίεση της Κύπρου οδήγησε σε μια πιo σκληρή για την Τουρκία απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη δηλωθείσα πρόθεση Γκουτέρες για επανέναρξη νέας πρωτοβουλίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου στην κατηγορία ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική.
 
Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Προβληματισμός στη Λευκωσία για την πολυμερή», γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της. Αλλού αναλύει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι τα καρότα στις Βρυξέλλες ήταν παραπάνω από τα μαστίγια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις βουλευτικές εκλογές και γράφει ότι για το ΔΗΚΟ το στοίχημα δεν είναι μόνο τα πρόσωπα.

OFFSITE: Τα κύρια θέμα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Διαδικασίες άψε-σβήσε», αναφέρεται σε παρασκηνιακές κινήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με συνδρομή ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΗΠΑ για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά με χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κορωνοϊός εκδικείται τον χλευασμό του Τραμπ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι 27 της ΕΕ υιοθέτησαν ένα κείμενο διπλής ανάγνωσης που επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίσει να τρυπά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απέτυχαν και κοροϊδεύουν το λαό» η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει ότι στη γωνιά παραμένει η κυβέρνηση σε σχέση με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αφού δεν υπήρξαν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες εναντίον Κύπρου και Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκστρατεία στήριξης καταφυγίων ζώων πραγματοποιεί το ΑΚΕΛ, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στη νομοθεσία και ελλείψεις στις κρατικές υποδομές. Αλλού γράφει ότι φουσκώνει το προζύμι του νέου Συνεργατισμού.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δύσκολες αποφάσεις στις τουρκοκυπριακές εκλογές» γράφει ότι η Τουρκία και ο COVID έχουν βαρύνουσα σημασία για τους ανήσυχους και θυμωμένους ψηφοφόρους στο βορρά του νησιού. Αλλού γράφει οι κάτοικοι της ελεύθερης Αμμοχώστου διαμαρτυρήθηκαν για το Νοσοκομείο Αναφοράς, ζητώντας πίσω το νοσοκομείο τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρωτοετείς Κύπριοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να απομονωθούν λόγω κορωνοϊού. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κέρμα δύο όψεων έριξε η Μέρκελ» ότι ξεκινά ήδη η προσπάθεια διοργάνωσης πολυμερούς διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2021. Αλλού γράφει ότι στις ΗΠΑ ένα μήνα πριν από τις εκλογές η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί αφιέρωμα στην εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, γράφοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή δύο κράτη. 

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απλώνεται και στο Αρτσάχ η Τουρκία, αλλά η ΕΕ είναι απούσα», ότι η ΕΕ δεν αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και συνιστά τον μεγαλύτερο ταραχοποιό του περιφερειακού συστήματος. Αλλού γράφει ότι απουσία σεβασμού έναντι αρχών και αξιών βλέπουν οι πολίτες σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της «Σ». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σκιαγράφηση της πανδημίας στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ/Brief

 
27716