Νέο μέτωπο κατά των εκποιήσεων «χτίζει» η αντιπολίτευση

Κόμματα της αντιπολίτευσης επαναφέρουν προτάσεις νόμου για αναστολή των εκποιήσεων – Τα δεδομένα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Νέο μέτωπο κατά των εκποιήσεων άρχισαν να «χτίζουν» εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως απάντηση στην επανέναρξη των πλειστηριασμών από τις Τράπεζες και στην θέση που εξέφρασαν ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ότι δεν υφίσταται οποιοσδήποτε λόγος για νέα αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων.

Μάλιστα, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ετοιμάζονται να επαναφέρουν σχετικές προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει, και, όπως όλα δείχνουν, πρώτιστος στόχος θα είναι η αναστολή κάθε είδους εκποίησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της κρίσης του κορωνοϊού.

Πάντως, η όλη προσπάθεια αναμένεται πως δεν θα είναι εύκολη, αφού ακόμη και να υπάρξει πλειοψηφία για ψήφιση οποιασδήποτε πρότασης νόμου για αναστολή των εκποιήσεων, ο Νόμος που ψηφιστεί ενδεχομένως είτε θα αναπεμφθεί  είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν.

>>> Διαβάστε επίσης: Θα υπάρξει νέα αναστολή σε εκποιήσεις, εξώσεις & δόσεις δανείων; <<<

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις του στην Brief ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε πως «οι τράπεζες επανήρχισαν τις διαδικασίες εκποιήσεων ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χιλιάδων συμπολιτών μας εξαιτίας της πανδημίας αυξάνονται», σημειώνοντας ότι «αντί η κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί για προστασία τους, αρνείται να κάνει οτιδήποτε για την παράταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων και δηλώνει ότι ‘δεν βλέπει το λόγο γιατί να το κάνει’».

«Αν ήταν οι τράπεζες που είχαν τα προβλήματα η κυβέρνηση θα σκοτωνόταν για να τις εξυπηρετήσει», εκτίμησε ο κ. Στεφάνου αναφέροντας πως, «υπό το φως της άρνησης της κυβέρνησης να κινηθεί για την παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, το ΑΚΕΛ θα ενεργοποιήσει την πρότασή Νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή, για νομοθετική ρύθμιση του θέματος».

Σημειώνεται πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ «περί Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων», προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Παράλληλα, προβλέπει ότι κατά την περίοδο της αναστολής δεν αρχίζει καμία διαδικασία εκποίησης προς ικανοποίηση ενυπόθηκου δανειστή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση και ότι διακόπτεται κάθε τέτοια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, ενώ για τους σκοπούς της πρότασης ο ορισμός του «ενυπόθηκου δανειστή» περιλαμβάνει αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, καθώς και τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ηροδότου: Προειδοποιεί για νέο κύκλο ΜΕΔ και ενδεχόμενες ζημιές <<<

Επαναφέρει την πρόταση της και η ΕΔΕΚ
Την πρόθεση της ΕΔΕΚ να επαναφέρει την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα και αποσκοπεί στην πλήρη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου, εξέφρασε μιλώντας στην Brief η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου.

Όπως είπε, «με αφορμή την άρνηση των τραπεζών και της κυβέρνησης για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, ζητούμε για πολλοστή φορά να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η πρόταση νόμου που ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε στις 27 Μαρτίου 2020 και η οποία προνοεί πλήρη αναστολή των εκποιήσεων τόσο από τραπεζικά ιδρύματα, όσο και από την ΚΕΔΙΠΕΣ και τις εταιρείες αγοράς δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Ο τραπεζικός τομέας, είναι ένας τομέας που έτυχε προνομιακής μεταχείρισης για να καλυφθεί η κακοδιαχείριση που οι υπεύθυνοι έκαναν με τίμημα που κατέβαλαν οι ίδιοι οι πολίτες. Συνεπώς οφείλει, σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές, να επιδείξει και την ανάλογη ευαισθησία», τόνισε η κα Παναγιώτου, εκφράζοντας την αντίθεση της ΕΔΕΚ με την επανέναρξη των εκποιήσεων καθώς και την ανάγκη ρύθμισης του θέματος το συντομότερο.

Τι προτείνει το ΔΗΚΟ
Από πλευράς του, πάντως, το ΔΗΚΟ φαίνεται πως τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης της αναστολής των εκποιήσεων, λόγω ακριβώς του κινδύνου αναπομπής ή και αναφοράς του νομοθετήματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Επί του θέματος η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση, η οποία στο τέλος της ημέρας δεν θα έχει οποιοδήποτε όφελος». 

Γι’ αυτό, συνέχισε, «ζητήσαμε από την Κυβέρνηση και από την Κεντρική Τράπεζα να εξετάσουν κατά πόσον οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των εκποιήσεων», σημειώνοντας πως «φαίνεται πως σε αυτό, η απάντηση είναι αρνητική».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στην δέσμη προτάσεων για την οικονομία που υπέβαλε χθες (15/9) ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιλαμβανόταν και εισήγηση σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος εισηγείται όπως, «σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με κάποια εθελοντική εσωτερική ρύθμιση, έτσι η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών να μην κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020». 

Επιπρόσθετα, και αφού αναφέρει πως, «εδώ και κάποιους μήνες αναμένουμε να δούμε την πρόταση διαμεσολάβησης που ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα, σε αντικατάσταση της σχετικής Πρότασης Νόμου που ψήφισε η Βουλή», τονίζει πως «το συντομότερο δυνατό, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία διαιτησίας για τη διακρίβωση των χρεών τους και για να βοηθηθούν σε κάθε διαδικασία αναδιάρθρωσης».

Πότε επαναρχίζουν οι εκποιήσεις
Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Brief, οι Τράπεζες έχουν ήδη κινήσει όλες τις διαδικασίες επανεκκίνησης των εκποιήσεων, με τον πρώτο πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί τελικά για την 29η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με χθεσινή (15/9) έρευνα της Brief στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναρτώνται οι ειδοποιήσεις για τους επικείμενους πλειστηριασμούς, αυτή την στιγμή είναι προγραμματισμένες συνολικά 74 εκποιήσεις.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η πλειοψηφία των πλειστηριασμών αφορά χωράφια και οικόπεδα, ενώ στα υπό εκποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται 5 κατοικίες, διαμερίσματα, καταστήματα, τυπογραφείο και εστιατόριο.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως το μεγαλύτερος μέρος των πλειστηριασμών θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, λόγω και των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.
 

Μάριος Αδάμου