Προϋπολογισμός: Οι επικρίσεις, οι αντεγκλήσεις και οι ευχές

Τα βασικά σημεία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Ολομέλεια της Βουλής

Με αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις και έντονες επικρίσεις για την οικονομία και μία σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς επίσης και διάνθηση της συζήτησης με στίχους τραγουδιών και ποιημάτων, άρχισε χθες (9/12) η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο βήμα ανέβηκαν με αύξουσα σειρά εκλογικής δύναμης οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με μόνη εξαίρεση την Αλληλεγγύη, την οποία εκπροσώπησε ο Βουλευτής του Κινήματος, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί πως, το σημείο αναφοράς της χθεσινής συζήτησης είναι το γεγονός ότι, παρότι η Κυβέρνηση τυγχάνει μόνο της στήριξης του ΔΗΣΥ, εντούτοις, ο κρατικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί με τις ψήφους από το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύη, παρότι και τα δύο κόμματα εντοπίζουν αρκετά αρνητικά στοιχεία σε αυτόν.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ <<<

Οι τοποθετήσεις
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
, Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν έκανε χρήση της ομιλίας που ετοίμασε για να απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και προτίμησε να απαντήσει σε σειρά επικρίσεων που δέχθηκε τόσο το κόμμα του όσο και η Κυβέρνηση, κυρίως, για τα ζητήματα διαχείρισης της οικονομίας και αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεοφύτου επέκρινε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ήταν ο μοναδικός ηγέτης κόμματος που «δεν βρήκε μια λέξη θετική να πει για τον τόπο του», ενώ σχολιάζοντας αναφορά του Άντρου Κυπριανού ότι «η Κύπρος ζει τη χειρότερη εποχή που έζησε ποτέ», υπέδειξε πως, «αν αναφέρεται για την περίοδο του μηδενισμού, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αν αναφέρεται για την οικονομία και τα υπόλοιπα θα σχολιάσω».

Σχολιάζοντας, επίσης, αναφορά του κ. Κυπριανού ότι, η Κυβέρνηση ισοπέδωσε την οικονομία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «μία φορά που βρέθηκε το κόμμα του στην εξουσία, με τον ηγέτη της Αριστεράς, ο κόσμος έζησε Κοινωνικά Παντοπωλεία, την ανεργία στο 17%, διπλασιασμό του δημόσιου χρέους, 22 διαδοχικές υποβαθμίσεις με την οικονομία μας στα σκουπίδια, με ελλείμματα και ρεκόρ ύφεσης της οικονομίας».

Αν και ο κ. Νεοφύτου ήταν έντονα επικριτικός κατά του ΑΚΕΛ, εντούτοις, συνεχάρη το κόμμα της Αριστεράς γιατί ψήφισε την κατάργηση της μονιμότητας των ιατρών στον δημόσιο τομέα υγείας, ευχόμενος «να μην το μετάνιωσε και να τορπιλίσει την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντικρούοντας επικρίσεις για δραστική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, αυτό όχι μόνο μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά 16% από το 2016, ενώ σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών για την κοινωνική συνοχή, είπε ότι «όντως, υπήρξαν σημαντικές περικοπές και συναίνεσα και συναινέσαμε για μείωση δύο φορές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2011 και το 2012. Ήταν μοναδικές φορές στην ιστορία της ΚΔ που αυτό το Σώμα κλήθηκε να περικόψει δαπάνες για την κοινωνική συνοχή».

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε πως «όταν τα βάζετε με τον χρηματοπιστωτικό τομέα τα βάζετε άθελα σας με τους κουρεμένους», ενώ αναφορικά με την εισήγηση για δημιουργία «κακής» τράπεζας, αφού ανέφερε ότι ήδη υπάρχει «κακή» τράπεζα, η ΚΕΔΙΠΕΣ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, «σε μερικά χρόνια αυτά που θα εισπράττονται από την ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα καλύπτουν τα έξοδα της μισθοδοσίας».

Επίσης, ο κ. Νεοφύτου τόνισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του φορολογικού συστήματος, των Δικαστηρίων και της Παιδείας, υποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, πως «για τη στιβαρή οικονομία του μέλλοντος το ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα στα δυνατά μυαλά να στήσουν τη δική τους μικρομεσαία επιχείρηση».

Για το Κυπριακό εξέφρασε την στήριξη του κόμματος του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι, «για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει στην πράξη τα μηνύματα του διεθνούς παράγοντα, για τερματισμό των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απόπειρες επέκτασης της κατοχής στα Βαρώσια».

>>> Διαβάστε ακόμη: Τα κύρια σημεία του προϋπολογισμού και οι θέσεις των κομμάτων <<<

Επικρίσεις ΑΚΕΛ για Κυπριακό, οικονομία, κοινωνική πολιτική
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ
, Άντρος Κυπριανού, στην δική του ομιλία η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αφορούσε το Κυπριακό σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις, επέκρινε, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι, «αντί να διδάσκεται από τα λάθη του, αντί να καταστρώσει ολοκληρωμένη στρατηγική επίτευξης του στόχου της λύσης, δυστυχώς αυτοσχεδιάζει και λειτουργεί με παλινδρομήσεις, αντιφάσεις και τακτικισμούς, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να οδηγηθεί σε επικίνδυνη τελμάτωση».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο κ. Κυπριανού κάλεσε τους κυβερνώντες «να ενδιαφερθούν για την πλειοψηφία της κοινωνίας που υποφέρει από τους χειρισμούς τους» και «να απεγκλωβιστούν από το μύθο που έκτισαν για το success story της Κυπριακής οικονομίας», σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική.

«Η οικονομία μεγαλώνει, όμως, η κοινωνία συνεχίζει να νιώθει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, όμως οι εργαζόμενοι είναι παγιδευμένοι στη στασιμότητα των μισθών και των εισοδημάτων τους. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια και σιγουριά το μέλλον τους», υπέδειξε, μεταξύ άλλων, λέγοντας ακόμη ότι, «παρά τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, παρά τα πλεονάσματα στα δημόσια ταμεία και την αύξηση των θέσεων εργασίας, δεν έχουν αλλάξει ούτε την πολιτική κατεύθυνση τους στην οικονομία ούτε έχουν βελτιώσει τη φιλοσοφία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020».

Τόνισε, παράλληλα, ότι, «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που διέλυσε το Συνεργατισμό», και ότι «το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού εξανέμισε τα ελάχιστα ψήγματα αξιοπιστίας που είχαν απομείνει στην Κυβέρνηση». «Η άρνηση τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η απόρριψη του πορίσματος. Επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τίποτα», τόνισε ο Α. Κυπριανού. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε και την άποψη πως, «είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο να στηρίξει την κοινωνία», υποδεικνύοντας ότι «αυτό φαίνεται και από τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει για το 2020. Είναι ένας ακόμα αντι-αναπτυξιακός, αντικοινωνικός, αντιλαϊκός προϋπολογισμός χωρίς όραμα∙ στην ίδια φιλοσοφία των προηγούμενων χρόνων», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της Κύπρου στρεβλώνεται και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνεται», συμπληρώνοντας ότι «οι συνειδήσεις των νεότερων γενεών διαφθείρονται μέσα σε ένα αντιπαραγωγικό περιβάλλον, που καταδικάζει τις νεότερες γενιές σε ζωή χειρότερη και ακριβότερη από τη ζωή των προηγούμενων γενιών».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ BRIEF ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2020 <<<

Ν. Παπαδόπουλος: Γιατί το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
, Νικόλας Παπαδόπουλος, στη δική του ομιλία, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αποκατάσταση της κυπριακής κοινωνίας «στο μέτρο του δυνατού και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία, όπως τον δείκτη φτώχειας στην Κύπρο, και χαρακτήρισε ως «παντελώς ανεπαρκή» τον προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση.

Παράλληλα, ζήτησε την επανεξέταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με στόχο τη βελτίωση άδικων κριτηρίων, μείωση της γραφειοκρατίας και μείωση των καταχρήσεων, ενώ σε σχέση με το ΓΕΣΥ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Σχέδιο που εφαρμόζεται «δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε», κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Για τα ΜΕΔ ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια, κυρίως μέσω ανταλλαγής ακινήτων με δάνεια, ενώ «όλοι οι υπόλοιποι, τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα στεγαστικά δάνεια, έμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο». «Άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ενώ οι τράπεζες μας έχουν ρευστότητα, δεν δανείζουν επειδή όλοι είναι καταχρεωμένοι», επεσήμανε.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ γνωστοποίησε πως το κόμμα του, θέτοντας ως προτεραιότητα τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας και αφού εξασφάλισε τροποποιήσεις, θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό «δεν σημαίνει πως απαλλάσσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της για λανθασμένους χειρισμούς», καθώς και ότι, «ούτε και δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως ακόμη και μετά τη Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο είναι αμφίβολη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω του ότι βρίσκεται στο απόγειο της η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ <<<

Σιζόπουλος: Δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός που παρατηρείται για την οικονομία
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, από την πλευρά του, είπε ότι το Κίνημα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όχι γιατί δεν διαπιστώνει και θετικές δράσεις, αλλά γιατί διαφωνεί με τη συνολική του φιλοσοφία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών «ως ένδειξη εκτίμησης του σοβαρού έργου που επιτελούν», επικρίνοντας παράλληλα την Κυβέρνηση για τον «απαράδεκτα φτωχό προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ».

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία είπε ότι δεν αμφισβητούμε τη βελτίωση που παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες, όμως «δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός που παρατηρείται». Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η βελτίωση της οικονομίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι είναι μηδαμινή «γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας οδηγηθεί σε εφησυχασμό».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο αριθμός των αστέγων, των ληπτών δημοσίου βοηθήματος αλλά και αυτών που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη αυξάνεται σταθερά. Είπε επίσης ότι η μεσαία τάξη παρουσιάζει μεγάλη συρρίκνωση, προσθέτοντας ότι συνέχιση αυτής της πορείας χωρίς την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων διόρθωσης θα οδηγήσει αναμφίβολα σε περαιτέρω αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, η χάραξη μιας νέας οικονομικής πολιτικής προϋποθέτει προσεκτική ανάλυση των λόγων αλλά και των αιτίων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2013 με στόχο την αποφυγή διάπραξης των ίδιων ή παρόμοιων λαθών, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών επενδυτικής αξιοπιστίας.

Για το ΓεΣΥ ανέφερε ότι 6 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του, ο Δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τάση επιδείνωσης, ενώ αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι τραπεζίτες «όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες των πολιτών, αλλά λειτουργούν και με ασυδοσία σε βάρος τους».

Αναφερόμενος, δε, στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να στηρίζει την επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας, είτε αυτούσιας, είτε με ανεπαίσθητες αλλαγές» και διερωτήθηκε που έχει οδηγήσει αυτή η διαδικασία. Για την ΕΔΕΚ, συνέχισε, δεν υπάρχουν διλήμματα και ζήτησε την επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, καθώς και να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό και όχι τυπική ή άτυπη πενταμερής.

>>> Διαβάστε ακόμη: Τα μηνύματα ΥΠΟΙΚ για οικονομία και το κάλεσμα για συνεργασία <<<

Λιλλήκας: Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για σειρά οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών
, Γιώργος Λιλλήκας, ασκώντας έντονη κριτική για σειρά οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ούτε αυτός ο προϋπολογισμός διαχέεται από κάποιο όραμα που θα μπορούσε να αλλάξει την Κύπρο, να την κάνει καλύτερη, να δώσει θετικές και ελπιδοφόρες απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία μας».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «ως κοινωνία η πιο μεγάλη πρόκληση που βιώνουμε και στην οποία οι προϋπολογισμοί δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση, είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής», σημειώνοντας ότι «οι μεγάλες κοινωνικές πληγές, που άνοιξαν η οικονομική κρίση και η κακή διαχείριση της, παραμένουν ανοικτές». 

«Η ανεργία, αν και μειώθηκε, παραμένει σε ψηλά επίπεδα, γεγονός που τυγχάνει εκμετάλλευσης από μια μερίδα εργοδοτών. Οι μισθοί που προσφέρονται, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες συνεχίζουν να είναι εξευτελιστικοί», υπέδειξε επαναλαμβάνοντας της πρόταση του κόμματος για καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, αφού επεσήμανε πως η μη λύση του Προβλήματος οφείλεται στην στάση που τηρεί η Άγκυρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «εμείς ευθυνόμαστε γιατί με δογματισμούς και ψευδαισθήσεις επιτρέψαμε στην Τουρκία να οδηγήσει το κυπριακό εκεί που ήθελε».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ανησυχίες Αλληλεγγύης για οικονομία, ΜΕΔ και Κυπριακό
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας
, αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως είναι ενθαρρυντικό ότι η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα και υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, ανησυχίες που επικεντρώνονται πρώτιστα στις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο και το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών, στους δημοσιονομικούς κινδύνους από καταχρήσεις και αστοχίες στη λειτουργία του ΓΕΣΥ, όπως και στο ενδεχόμενο να περιοριστούν τα έσοδα του Κράτους και οι κρατικές δαπάνες να τα ξεπεράσουν.

Επιπρόσθετα ο κ. Γιωργάλλας εξέφρασε ανησυχία τόσο για την διατήρηση του υψηλού αριθμού των ΜΕΔ, όσο και για το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook που θα επιφέρει, όπως είπε, επιπτώσεις στις εισπράξεις από τον τουρισμό.

Σε σχέση με το Κυπριακό, αφού εξέφρασε τη του κόμματος του στη διαδικασία των συνομιλιών είπε, μεταξύ άλλων, πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί ξανά τους Τ/κ για να δικαιολογήσει την εισβολή της στις κυπριακές θάλασσες και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να παραμείνει ανθεκτικός στις πιέσεις, να μην υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και να μην αποδεχτεί διχοτομικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ένα μη λειτουργικό πολιτειακό σύστημα που θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάλυση και στον θάνατο».

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Οικολόγοι: Η κυβερνητική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την θέση ότι, «η κυβερνητική οικονομική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών που εκπροσωπούμε», καθώς και ότι, «ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, επιδιώκουν να επαναδημιουργήσουν μια οικονομία βασισμένη στις ίδιες αρχές και αξίες που μας οδήγησαν ευθύς εξαρχής σε πολλαπλές κρίσεις - από το 2000 μέχρι σήμερα».

Ο κ. Περδίκης αναγνώρισε πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν μετά τις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup και της Κυβέρνησης το 2013, για να σημειώσει ωστόσο ότι «μετά από τόσες βαριές θυσίες των Κυπρίων πολιτών και μετά από επτά χρόνια επώδυνης λιτότητας, είναι εν πολλοίς αναμενόμενο αυτό το αποτέλεσμα».

«Τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μεγάλη τραπεζική κρίση στις αρχές της δεκαετίας δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί πλήρως, δίκαια και αποτελεσματικά», είπε, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ζουν υπό το βάρος των αθέμιτων τραπεζικών πρακτικών, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αποτυχημένων σχεδίων στήριξης των δανειοληπτών και άλλων θυμάτων της κρίσης που δημιούργησαν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, που καθιστούν αδύνατη κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. «Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, όπως συμβαίνει δυστυχώς για ένα μέρος της πολιτικής ηγεσίας», είπε, προσθέτοντας πως οφείλουμε να προβληματιστούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις.

ΕΛΑΜ: Οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν μία κρίση που δεν δημιούργησαν
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, αναφερόμενος στην οικονομία είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολίτες μέσα από μακροχρόνια μέτρα λιτότητας πληρώνουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ όσοι φέρουν την ευθύνη μένουν στο απυρόβλητο», σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως «οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα νομοθετικά υπερόπλα που τους παρείχαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το 2018, φέροντας τσουνάμι εκποιήσεων».

Όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, είπε ότι οι άστεγοι είναι δεκάδες, η ανεργία μειώνεται πλασματικά με μισθούς πείνας, τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη ενώ φοιτητές νοικιάζουν διαμερίσματα στα κατεχόμενα για να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ενώ ζήτησε την παραχώρηση κινήτρων για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χρίστου είπε ότι «συρθήκαμε για μια ακόμη φορά εν μέσω απειλών και παράνομων ενεργειών σε μια τριμερή διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου επιτρέψαμε να τεθεί στην ίδια μοίρα ο θύτης με το θύμα», εκτιμώντας, παράλληλα, πως «οδηγούμαστε σε μια νέα πενταμερή χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» και ότι «οι στιγμές που περνά η πατρίδα είναι κρίσιμες».

Δείτε ολόκληρη την χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο ακόλουθο βίντεο:


Η συνέχεια της συζήτησης
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως σήμερα (10/11) θα συνεχιστεί η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας θα τοποθετηθούν συνολικά 39 Βουλευτές.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σημειώνεται πως, η συζήτηση θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, θα διακοπεί στη 1.00 το μεσημέρι, για να επαναρχίσει στις 3.00 το απόγευμα και να διακοπεί στις 8.00 το βράδυ.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη (11/10), με τις ομιλίες της αναπληρωτού Προέδρου του ΔΗΚΟ και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται πως θα ψηφιστεί μετά τις 6 το απόγευμα και αφού πρώτα τεθούν σε ψηφοφορία οι κατατεθείσες τροπολογίες που είναι αρκετές και τυγχάνουν επεξεργασίας από τις Υπηρεσίες της Βουλής.
 

Μάριος Αδάμου