Σπουδές σε εξωτικά μέρη; Στοιχεία για 15 χώρες

Αυτοί οι 15 εξωτικοί προορισμοί εκτός από ονειρεμένες διακοπές, μπορούν να σας προσφέρουν και ακαδημαϊκές επιτυχίες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<


Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε διάσημους εξωτικούς προορισμούς; Το πιο πιθανόν σκέφτεστε παραλίες με λευκή άμμο, φοίνικες, δροσιστικά κοκτέιλ μέσα σε ποτήρια από καρύδα… Επίγειος παράδεισος! Όμως το πραγματικό ερώτημα είναι το εξής: Εκτός από διακοπές, θα πηγαίνατε εκεί για σπουδές;
 
Μπορεί να μην το γνωρίζεται, όμως, πολλές εξωτικές χώρες που είχατε υπόψη για καλοκαιρινές διακοπές, προσφέρονται και για σπουδές, σε κλάδους όπως ο τομέας των επιχειρήσεων, η ιατρική και το engineering.

>>>Διαβάστε ακόμη: Σπουδές σε 30 χώρες – Πόσο κοστίζουν ανά έτος (ΔΙΔΑΚΤΡΑ & ΖΩΗ)
 <<<

Η Brief, στο πλαίσιο έρευνας της για τις χώρες που μπορεί κάποιος να σπουδάσει, σας παρουσιάζει 15 εξωτικούς προορισμούς οι οποίοι αξίζουν τον κόπο να τους σκεφτείτε εάν θέλετε να σπουδάσετε κάπου διαφορετικά και πιο εξωτικά.  

1/ Καραϊβική
δ

Όταν κάποιος σκέφτεται την Καραϊβική, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι ο «τροπικός παράδεισος». Οι αμμώδεις παραλίες, οι εκπληκτικές ακτές και η έντονη κουλτούρα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την περιοχή της Καραϊβικής έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Δύση. Οι χώρες της Καραϊβικής είναι επίσης γνωστές για τις αυθεντικές και ποικίλες κοινότητές τους με ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα εθνικοτήτων που ζουν μαζί.

Εκτός από τη δημοτικότητά του ως διάσημου προορισμού διακοπών, η Καραϊβική έχει αποκτήσει επίσης αυξανόμενη φήμη ως προορισμός σπουδών. Με τον αυξανόμενο αριθμό μαθητών που πηγαίνουν στην Καραϊβική για τις σπουδές τους, τα νησιά σχημάτισαν τον Σύνδεσμο Τριτογενών Ιδρυμάτων της Καραϊβικής για την παροχή και διασφάλιση της διατήρησης υψηλών ακαδημαϊκών προτύπων εκπαίδευσης.

Εάν είστε υποψήφιος φοιτητής που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Ιατρικής, τότε η Καραϊβική είναι μια ιδανική τοποθεσία για να επιλέξετε. Έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή για φοιτητές Ιατρικής, καθώς αυτά τα σχολεία προσφέρουν κορυφαία ποιότητα εκπαίδευσης.

Η τιμή των διδάκτρων εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν πανεπιστήμια που χρεώνουν μεταξύ €3.535 και €23,000, υπάρχουν όμως και πανεπιστήμια που χρεώνουν €3,535 με €7,500 το εξάμηνο.

Ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €1,765 με €2,200 τον μήνα.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

2/ Σιγκαπούρη 
δ

Η Σιγκαπούρη είναι μοντέρνα και ζωντανή, έχει μια πλούσια, πολύ-πολιτισμική κληρονομιά και προσφέρει έναν κοσμοπολίτικο και γρήγορο τρόπο ζωής. Η Σιγκαπούρη είναι ο ιδανικός προορισμός για διεθνείς φοιτητές που αναζητούν μια μοναδική και σύγχρονη εμπειρία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού διατηρεί εξαιρετικά υψηλά πρότυπα διδασκαλίας και μάθησης. 

Τα πανεπιστήμια της Σιγκαπούρης έχουν επίσης έντονη ερευνητική εστίαση. Πολλά πανεπιστήμια στη Σιγκαπούρη έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία παράλληλα με το πτυχίο σας.

Η χώρα διαθέτει, επίσης, ένα καλά αναπτυγμένο εκπαιδευτικό σύστημα, παρέχοντας πολλές ευκαιρίες για διεθνείς φοιτητές. Η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα στη Σιγκαπούρη και το έθνος αναγνωρίζεται ως «παγκόσμιο σχολείο». Σήμερα η Σιγκαπούρη είναι ένας από τους «ηγέτες» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην Ασία όσο και παγκοσμίως.

>>>Διαβλαστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

Η τιμή των διδάκτρων εξαρτάται από το επιλεγόμενο πανεπιστήμιο και από το επίπεδο εκπαίδευσης. Κατά μέσο όρο, οι τιμές των διδάκτρων κυμαίνονται μεταξύ €8,908 και €31,813 ετησίως, ενώ για διεθνείς φοιτητές, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες υποτροφίες. Μερικές από αυτές προσφέρονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας της Σιγκαπούρης, ενώ υποτροφίες προσφέρουν και μεμονωμένα ιδρύματα. Τα δημόσια ιδρύματα χρεώνουν συνήθως χαμηλότερα δίδακτρα από τα ιδιωτικά ιδρύματα.

Επίσης, οι διεθνείς φοιτητές πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη το κόστος διαβίωσής τους. Κατά μέσο όρο, το κόστος διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €6,363 ανά έτος. 

3/ Μαρόκο
δ

Τα ιδρύματα στο Μαρόκο έχουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων για να σπουδάσουν διεθνείς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πανεπιστημίων που έχουν υιοθετήσει ένα αμερικανικό πλαίσιο πτυχίων φιλελεύθερων τεχνών. Κλάδοι όπως διοίκηση επιχειρήσεων, ιατρική και το engineering γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Ταυτόχρονα, το Μαρόκο είναι μια φθηνή χώρα για να σπουδάσουν οι διεθνείς φοιτητές. Τα πανεπιστημιακά τέλη στο Μαρόκο υπολογίζονται περίπου στα €8,859 με €13,289 ετησίως, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια έξοδα διαβίωσης ανάλογα με το ίδρυμα.

Επίσης, το κόστος διαβίωσης είναι γενικά πολύ λογικό, ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τα €804 τον μήνα.

4/ Μεξικό
δ

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Μεξικό ακολουθεί παρόμοια μορφή με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με προπτυχιακά προγράμματα που χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν, ενώ τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν δύο χρόνια και ένα διδακτορικό πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια. 

Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια του Μεξικού ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο που θα επιλέξει ο φοιτητής καθώς και το ίδρυμα που θα σπουδάσει. Το μέσο κόστος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά υπολογίζεται περίπου στις  €4,430 ετησίως, ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια στο Μεξικό χρεώνουν μόλις €335 έως €780 ετησίως για προπτυχιακά προγράμματα, ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα χρεώνουν πολύ περισσότερα, μεταξύ €1,449 και €14,487 ετησίως.

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο υπολογίζεται στα €832 τον μήνα.

5/ Βραζιλία
σ

Τα αξιοθέατα της Βραζιλίας ξεπερνούν κάθε φαντασία, ο ήλιος που λάμπει όλο το χρόνο και τα πάρτι του Καρναβαλιού, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηρίστηκα αυτής της υπέροχης χώρας. 

Ως η μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική και μεγάλη δύναμη στις αναδυόμενες αγορές, η Βραζιλία, με περισσότερους από 180 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο. Ο κόσμος παρακολουθεί τη Βραζιλία και τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Η εξοικείωση με τη Βραζιλία και η εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας θα προσθέσει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε κάθε επαγγελματικό προσόν.

Η Βραζιλία έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό πανεπιστημίων στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων, πολλά από τα οποία έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πάνω από 2.300 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βραζιλία που αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας (MEC), οπόταν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διεθνείς φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βραζιλία.

Ακόμη, το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Βραζιλίας έχει θεσπίσει το δικαίωμα δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης έως το μεταπτυχιακό επίπεδο, οπότε τα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια χρεώνουν μόνο εγγραφή στους φοιτητές. Τα περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βραζιλία διευθύνονται από την κυβέρνηση. Στα ομοσπονδιακά και κρατικά ιδρύματα τα δίδακτρα είναι δωρεάν.

Από την άλλη, τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατά κύριο λόγο πανεπιστημιακά κέντρα ή σχολές και χρεώνουν ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών. Τα ιδιωτικά δίδακτρα μπορούν να κοστίσουν από περίπου €1,772 έως και πάνω από €8,859ετησίως. Παρόλα αυτά, τα δημόσια πανεπιστήμια θεωρούνται συνήθως ότι προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης. Υπάρχουν σχεδόν δέκα υποψήφιοι για κάθε θέση σε δημόσια πανεπιστήμια, ενώ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια η αναλογία είναι μικρότερη από δύο προς ένα.

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει περίπου τα €731 τον μήνα.

>>>Διαβλαστε ακόμη: Οι 6 μεγάλοι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία μέχρι το 2023
 <<<

6/ Κούβα
δ

Κάποτε ήταν πολύτιμη ισπανική αποικία. Σήμερα η Κούβα είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς στη Λατινική Αμερική. 

Σήμερα, οι επισκέπτες στην Κούβα γοητεύονται από τη ζωντάνια και την ποικιλία τόσο των πολιτιστικών όσο και των φυσικών αξιοθέατων, από την υπέροχη αρχιτεκτονική έως την πλούσια ζωντανή μουσική και τα άγρια βουνά έως τις παραδεισένιες παραλίες με λευκή άμμο.

Η πρωτεύουσα, Αβάνα, ήταν κάποτε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Αμερική και ονομάστηκε «Κλειδί για τον Νέο Κόσμο» σε αναγνώριση της σημασίας της στις ευρωπαϊκές αποικίες. Σήμερα, η πρωτεύουσα είναι κυρίως διάσημη για την προώθηση των τεχνών, φιλοξενώντας πολλά διεθνή φεστιβάλ τέχνης και μουσικής κάθε χρόνο, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της Αβάνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου Αβάνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβάνας και πολλά άλλα.

Όσον για τα προγράμματα σπουδών, υπάρχουν περισσότερα από 60 πανεπιστήμια στην Κούβα, και όλα είναι δημόσια. Όπως στις περισσότερες χώρες, η κουβανική τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε τρία στάδια - περίπου αντιστοιχεί στο πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό σύστημα. Το πρώτο στάδιο διαρκεί συνήθως τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αλλά πέντε ή έξι χρόνια για θέματα όπως η ιατρική, η οποία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ στο νησί. Τα πανεπιστήμια στην Κούβα έχουν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον κουβανικό λαό. Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην εκπαίδευση.

Επίσης, ορισμένα πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ προσφέρουν ευκαιρίες στους φοιτητές να σπουδάσουν στην Κούβα για μέρος του πτυχίου τους.

>>>Διαβλαστε ακόμη: Σπουδές Αγγλία: Ίσως και ειδικό πρόγραμμα διδάκτρων για Κύπριους  <<<

Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια στην Κούβα κυμαίνονται μεταξύ €17,718 και €35,436 ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τον κλάδο σπουδών. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για δίδακτρα για ολόκληρη την ακαδημαϊκή πορεία και όχι μόνο για ένα έτος. Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Κούβα προσφέρουν υποτροφίες βασισμένες σε επιτεύγματα για σπουδαστές υψηλού επιπέδου και μερικές φορές αυτές οι υποτροφίες μπορεί να καλύπτουν ολόκληρη την αμοιβή σας.

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €821 τον μήνα.

7/ Κολομβία
σ

Τροπικές παραλίες και δάση, απομακρυσμένες έρημοι, μεγάλα βουνά και δυναμικές πόλεις, μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κολομβία, ένα από τα πιο ζωντανά και ποικίλα έθνη της Λατινικής Αμερικής. Εάν ένας χαλαρός ρυθμός ζωής δίπλα στη θάλασσα είναι περισσότερο το στυλ της φοιτητικής ζωής που ονειρεύεστε, τότε η Κολομβία είναι η χώρα που ψάχνετε. 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, τα πανεπιστήμια στην Κολομβία συνήθως διδάσκουν στα ισπανικά και μπορεί να ζητηθεί από τους υποψηφίους να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία ότι μιλούν καλά ισπανικά στο απαιτούμενο επίπεδο ή να υποβληθούν σε τεστ γλωσσών από το πανεπιστήμιο.

Τα δίδακτρα εξαρτώνται από το εάν σπουδάζετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα. Στα δημόσια πανεπιστήμια της Κολομβίας, τα τέλη συνήθως ανέρχονται σε περίπου €489 ανά εξάμηνο. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρεώνουν συνήθως μεταξύ €489 και €2,688 ανά εξάμηνο. 

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €730 τον μήνα.

8/ Σεϋχέλλες
σ

Οι Σεϋχέλλες είναι ένας παράδεισος στη Γη. Η όμορφη χώρα είναι ευλογημένη με καταγάλανα νερά και λευκές αμμουδιές με εξωτική θαλάσσια ζωή, καθιστώντας την έτσι σε έναν διάσημο προορισμό για μήνα του μέλιτος ή και για καλοκαιρινές διακοπές. Πέραν τούτων, όμως, οι Σεϋχέλλες προσφέρονται και για σπουδές.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, το ακαδημαϊκό έτος στις Σεϋχέλλες χωρίζεται σε τρίμηνα. Ένα έτος σπουδών bachelor κοστίζει περίπου  €15,496, ενώ ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα θα κοστίσει στον φοιτητή ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των €15,496 ανά έτος. Δεδομένου του υψηλού κόστους των διδάκτρων, οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς υποτροφιών πανεπιστημίου προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €1,986 τον μήνα.

>>>Διαβλαστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020<<<

9/ Μπαχάμες 
δ

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 40.000 φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις Μπαχάμες, εκ των οποίων τουλάχιστον 900 φοιτητές είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το να σπουδάσει κάποιος στις Μπαχάμες είναι μια πολύ ωραία ιδέα αφού, ένα από τα πράγματα που προσελκύουν τους διεθνής μαθητές στις Μπαχάμες, είναι ο ζεστός καιρός και το ωραίο κλίμα. Η χώρα είναι επίσης πλούσια σε πολιτιστικές πεποιθήσεις και παραδόσεις που αναμφίβολα θα γοητεύσουν όλους τους επισκέπτες.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν θαλάσσια βιολογία ή οικολογία, οι Μπαχάμες είναι η καλύτερη επιλογή στον συγκεκριμένο κλάδο σπουδών. 

Η ζωή του φοιτητή στις Μπαχάμες, είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος.

Όμως η ζωή είναι ακριβή. Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές πανεπιστημίων στις Μπαχάμες, οι τιμές των διδάκτρων είναι «λίγο τσουχτερές», αφού ξεκινούν από €10,204 και φτάνουν τα €25,725 τον χρόνο (η τιμή εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο).

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €3,000 τον μήνα.

10/ Παναμάς
δ

Ο Παναμάς είναι μια χώρα που συνδέει την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Το κανάλι του Παναμά, ένα διάσημο επίτευγμα της ανθρώπινης μηχανικής, διαπερνά το κέντρο του, συνδέοντας τους ωκεανούς του Ατλαντικού και του Ειρηνικού για να δημιουργήσει μια ουσιαστική ναυτιλιακή διαδρομή.

Στην πρωτεύουσα, την Πόλη του Παναμά, οι σύγχρονοι ουρανοξύστες, τα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα έρχονται σε αντίθεση με τα αποικιακά κτίρια στην περιοχή Casco Viejo και το τροπικό δάσος του Natural Metropolitan Park.

Οι σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι πολύ πιο προσιτές από ό,τι στον Παναμά, όπου το κόστος διαβίωσης είναι σχετικά χαμηλό και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι δωρεάν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών φοιτητών. Ωστόσο, τα ιδιωτικά ιδρύματα χρεώνουν, με τα τέλη να διαφέρουν ανάλογα με τον επιλεγόμενο κλάδο. Τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ €750 και €7,500. 

Το ακαδημαϊκό έτος του Παναμά, όπως και στις περισσότερες χώρες, χωρίζεται σε δύο εξάμηνα: το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, από τον Μάρτιο και το Δεκέμβριος αντίστοιχα. Τα ιδρύματα είναι κλειστά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και γίνονται διακοπές δύο εβδομάδων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

>>>Διαβλαστε ακόμη: Ταξίδι με παιδιά/βρέφη; Τιμές εισιτηρίων, εκπτώσεις και προσφορές <<<

Για να αποκτήσει κάποιος πτυχίο πρέπει να φοιτήσει στα Πανεπιστήμια της χώρας για τέσσερα χρόνια, ενώ για το μεταπτυχιακό χρειάζεται ένα έτος, με ορισμένες εξαιρέσεις (τα MBA, για παράδειγμα, είναι δύο χρόνια). Τα ισπανικά είναι η κύρια γλώσσα διδασκαλίας για τους προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα αγγλικών στο μεταπτυχιακό επίπεδο.

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €1,371 τον μήνα.

11/ Κόστα Ρίκα
σ

Η Κόστα Ρίκα είναι ένα στολίδι μιας τροπικής ουτοπίας.

Η εκπαίδευση στην Κόστα Ρίκα όχι μόνο υπόσχεται εξαιρετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, αλλά και μια καλή οικονομική επένδυση.Τα πανεπιστήμια της Κόστα Ρίκα δίνουν τα περισσότερα μαθήματα στα ισπανικά, αν και διατίθενται μεμονωμένα μαθήματα στα αγγλικά.

Αρκετά ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν ολόκληρες σπουδές στα αγγλικά. Αυτά περιλαμβάνουν το Universidad de Iberoamerica (UNIBE) που ειδικεύεται στην ιατρική, το Universidad Latinoamericana de Ciencia y Tecnologia (ULACIT), το οποίο προσφέρει απολυτήριο μέσω διδακτορικού τίτλου σε πολλά θέματα και το Universidad Veritas, ένα πρόγραμμα που θεωρείται εθνικός ηγέτης στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό.

Το Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα, το οποίο προσφέρει περισσότερα από 100 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πτυχία, είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας. Τα δίδακτρα κοστίζουν περίπου €71 ανά ώρα πίστωσης για τους προπτυχιακούς φοιτητές και €124 για μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και διάφορες αμοιβές περίπου €86 ανά έτος. Κατά μέσο όρο προπτυχιακών μαθημάτων 17 πιστωτικών ωρών ανά εξάμηνο, θα πληρώνετε περίπου €2,479 σε δίδακτρα ετησίως, συν έξοδα διαβίωσης €442- €1,328 το μήνα, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας. Ένας απόφοιτος φοιτητής με 14 ώρες πίστωσης θα πληρώνει περίπου €3,542 ετησίως, συν τα έξοδα διαβίωσης. Άλλα δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Universidad a la Distancia (UNED, Πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης), έχουν συγκρίσιμο κόστος πίστωσης.

Ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης γενικά στην Κόστα Ρίκα για ένα άτομο αγγίζει τα €1,218 τον μήνα.

12/ Φίτζι 
δ

Τα Φίτζι αποτελούνται από 300 νησιά, που σημαίνει πολλές ευκαιρίες για ταξίδια και εξερεύνηση κατά τη διάρκεια του χρόνου που σπουδάζετε στο εξωτερικό. Τα δύο κύρια νησιά των Φίτζι, το Viti Levu και το Vanua Levu, φιλοξενούν πάνω από το 85% του πληθυσμού της χώρας. Τα νησιά έχουν μια πλούσια κουλτούρα που περιλαμβάνει ισχυρές κοινότητες, μουσικές παραδόσεις και κουζίνα.

Το τοπίο των Φίτζι προσελκύει τόσο τους τουρίστες όσο και τους φοιτητές: οι όμορφες παραλίες και η τροπική ζούγκλα το καθιστούν παράδεισο. 

Τα Φίτζι προσφέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι σπουδές για απόκτηση Bachelor διαρκούν 4 χρόνια, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές από 1 έως 3 χρόνια, αναλόγως του κλάδου σπουδών.

Οι πολίτες των Φίτζι ή οποιασδήποτε από τις χώρες του Pacific Island Forum, πληρώνουν €65 ανά εξάμηνο εάν διδάσκονται 3 ή περισσότερα μαθήματα και €40 εάν διδάσκονται λιγότερα από 3 μαθήματα ανά εξάμηνο.

Όσοι δεν είναι πολίτες των Φίτζι ή οποιωνδήποτε χωρών του Pacific Island Forum, πληρώνουν €399 ανά εξάμηνο εάν παρακολουθήσουν 3 ή περισσότερα μαθήματα ή €240 εάν παρακολουθήσουν λιγότερα από 3 μαθήματα ανά εξάμηνο.

>>>Διαβλαστε ακόμη: Θα γίνετε Δημόσιοι; Ανοίγουν 100άδες θέσεις (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΕΩΝ)
 <<<

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €830 τον μήνα.

13/ Ταϊλάνδη 
σ

Η Ταϊλάνδη είναι μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι οι τροπικές παραλίες, τα πολυτελή βασιλικά παλάτια, τα αρχαία ερείπια και οι ναοί με εικόνες του Βούδα. 

Τα δίδακτρα για όποιον ενδιαφέρεται να σπουδάσει στην Ταϊλάνδη ποικίλλουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, τα δίδακτρα σε δημόσια πανεπιστήμια είναι συνήθως περίπου €885 με €1,771 ανά έτος, ενώ τα δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι περίπου €66 έως €111 ανά πιστωτική ώρα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, το κόστος ζωής στην Ταϊλάνδη είναι πολύ χαμηλό και προσιτό, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνήθεια και τον τρόπο ζωής των φοιτητών. Γενικά ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τα €1,255 τον μήνα.

14/ Χαβάη 
δ

Οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στη Χαβάη έχουν στα χέρια τους μια από τις πιο μοναδικές ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες! 

Τα τροπικά φυτά και τα ζώα (πολλά από τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη), καθώς και οι γύρω ωκεανοί και η αλιεία, παρέχουν εξαιρετικές ερευνητικές ευκαιρίες, ενώ χρησιμεύουν ως καταφύγιο για διάφορες υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 

>>>Διαβλαστε ακόμη: Μισθοί ανδρών/γυναικών: Μικραίνει η διαφορά, έρχονται & νέα μέτρα <<<

Από βουνά και γκρεμούς έως πλούσια δάση και όμορφες παραλίες, οι διεθνείς φοιτητές στη Χαβάη θα βιώσουν ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημάτων, καθώς και τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ευκαιρίες που αφθονούν σε μια τόσο ακμάζουσα τοποθεσία.

Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Χαβάης κυμαίνονται από €4,923 και φθάνουν τις €29,327,  ενώ ο μέσος όρος του κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €2,786 τον μήνα.

15/ Μαδαγασκάρη 
δ

Το Κόκκινο Νησί, όπως είναι γνωστό, είναι το σημείο όπου η Ασία συναντά την Αφρική. Ως νησί που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό - λίγα μίλια από την ακτή της Ανατολικής Αφρικής - η Μαδαγασκάρη είναι ένας συναρπαστικός προορισμός για ξένους. Είναι μια από τις πιο γραφικές χώρες και μια πολιτισμικά διαφορετική επίσης.

Οι άνθρωποι της Μαδαγασκάρης μοιράζονται κάποια πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι αρκετά διαφορετικοί από τους Νοτιοανατολικούς Ασιάτες και τους Αφρικανούς. Το μείγμα της Ασίας και της Αφρικής είναι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Μαδαγασκάρης που οι τουρίστες μπορούν να βιώσουν.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η Μαδαγασκάρη είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στην παροχή διεθνών σπουδών. Αν και άρχισε να προωθεί την τριτοβάθμια του εκπαίδευση πριν από λίγα χρόνια, το σύστημα έχει καταφέρει να προσελκύσει φοιτητές από διάφορες χώρες και Ηπείρους.

>>>Διαβλαστε ακόμη:Brief Debate: Χρήσιμη ή όχι η δημιουργία Υφυπουργείων;  <<<

Η σύνθεση του ακαδημαϊκού έτους εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά οι περισσότερες εγγραφές γίνονται τον Αύγουστο. Εάν σκοπεύετε να σπουδάσετε σε αυτήν τη χώρα, τα δίδακτρα είναι ένας από τους παράγοντες που ίσως θέλετε να λάβετε υπόψη. Το κόστος εκπαίδευσης στη Μαδαγασκάρη είναι χαμηλό σε σύγκριση με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Μαδαγασκάρης κυμαίνονται από €2,922 και φτάνει τις €4,162.

Τα δίδακτρα για ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα, ωστόσο, τείνουν να είναι λίγο πιο ακριβά από τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ δεν διατίθεται δωρεάν εκπαίδευση για διεθνείς φοιτητές.

Επίσης, ο μέσος όρος κόστους διαβίωσης για ένα άτομο αγγίζει τις €932 τον μήνα.

Άννη Χαραλάμπους
 
2129