Πυρά ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση για εμβολιασμούς - πανδημία

ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θέλουν παραίτηση υπευθύνων για το εμβολιαστικό πρόγραμμα / Το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «απειλή»

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πναδημίας, μετά τα σημερινά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην πύλη εμβολιασμού. Από τη μια το ΑΚΕΛ ζητά να παραιτηθούν οι υπέυθυνοι, καθώς απέτυχαν να οργανώσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «γονατίζουν την κοινωνία». 

>>>Νεότερο: Η κυβέρνηση απαντά με όσα πέτυχε στα πυρά των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ

Αργότερα το Προεδρικό δια του αναπληρωτή εκπροσώπου κ. Σεντώνα, απαντήσε στο ΑΚΕΛ ότι, ο λόγος που κάνει επικρίσεις προς την κυβέρνηση είναι επειδή δεν έχει πρόταση αλλά άρνηση. 

Παράλληλα το ΔΗΚΟ, στην ίδια γραμμή με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, σημειώνει ότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές της Πύλης, το κόστος, αλλά και τις ευθύνες όσων αποφασίζουν για το μέλλον των πολιτών και διαχειρίζονται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Η ΕΔΕΚ δια της εκπροσώπου τύπου της κα. Μαρίας Παναγιώτου, σχολίασει επίσης την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η ταλαιπωρία προκαλείται από την ανεπάρκεια και ανικανότητα των υπευθύνων και είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν.

Δείτε τις ανακοινώσεις από τα κόμματα και την απάντηση του Προεδρικού στο ΑΚΕΛ:

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, δια του αν. εκπροσώπου τύπου Π. Σεντώνα:
«Οι κυβερνώντες απαιτούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν για να δικαιούνται να κυκλοφορούν, αλλά την ίδια ώρα δεν τους δίνουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν. Οι πολίτες πληρώνουν την ανικανότητα των κυβερνώντων, οι οποίοι ούτε μια διαδικτυακή πύλη δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι κυβερνώντες αντί να δίνουν μάχη με τη πανδημία, γονατίζουν την κοινωνία. Απέτυχαν να οργανώσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Άφησαν τα δημόσια νοησηλευτήρια απροετοίμαστα. Παλινωδούν σε αντιφατικά και πρόχειρα μέτρα. Καταλήγουν σε αποφάσεις παράλογες και δυσανάλογες.

Η υποβολή παραιτήσεων ή η παύση των υπευθύνων για το φιάσκο του εμβολιαστικού προγράμματος είναι μονόδρομος».

Τι απάντησε το Προεδρικό στο ΑΚΕΛ:
«
Tο ΑΚΕΛ ισοπεδώνει και απαξιώνει ολοκληρωτικά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, το σύστημα υγείας και οι πολίτες.

Σήμερα, από νωρίς το πρωί, είχαν έτοιμη την ανακοίνωση ισοπέδωσης, αλλά δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν να επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους. Έχουν διευθετηθεί σήμερα, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πύλης, πάνω από δέκα χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό.

Ο στόχος του ΑΚΕΛ είναι απλός. Παραβλέπει τη μεγάλη εικόνα και παρουσιάζει αυτό που θα ήθελε να είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι αυτή που βλέπουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, οι χιλιάδες ασθενείς που έτυχαν νοσηλείας.

Η αλήθεια βρίσκεται στη σύγκριση της χώρας μας με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και τις πιο πετυχημένες στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης.

Δεν αποτελεί έκπληξη για το ΑΚΕΛ ένα ακόμη πράγμα. Το γεγονός ότι, ενώ επικρίνουν τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, δεν προτείνουν κάτι άλλο. Δεν έχουν πρόταση, έχουν άρνηση».

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Πανίκο Λεωνίδου:
«Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες υπόκεινται το τελευταίο διάστημα σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία. Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, η ίδια δυστυχώς, παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά κατώτερη των περιστάσεων.
 
Και αυτό διότι όπως διεφάνη, η πολυδιαφημιζόμενη πύλη εμβολιασμού μέσα από την οποία οι πολίτες μπορούν να διευθετήσουν τα ραντεβού τους, δεν είναι καθόλου λειτουργική και δεν  έχει εν τέλει τις προδιαγραφές, ώστε να «αντέξει» τις πραγματικές ανάγκες.
 
Είναι κοινή διαπίστωση ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο κινείται με αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει καθημερινά  ότι η πύλη έχει επιτέλους αναβαθμιστεί, για να είναι έτοιμη να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Τα όσα βιώνουν όμως οι πολίτες με την ανεπάρκεια και την προχειρότητα των αρμοδίων, προκαλούν οργή και αγανάκτηση.
 
Παράλληλα, για ακόμα μια φορά δυστυχώς, προκύπτουν πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές της Πύλης, το κόστος, αλλά και τις ευθύνες όσων αποφασίζουν για το μέλλον των πολιτών και διαχειρίζονται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.
 
Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία και την υπομονή των πολιτών».

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ δια της εκπροσώπου τύπου της, Μαρίας Παναγιώτου:

«Η πλήρης αποτυχία της διαχείρισης του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας αποδεικνύεται από τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υπερφόρτωση του ήδη καταρρακωμένου δημόσιου τομέα της υγείας, από την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών αλλά και από τις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει.

Ενώ όλοι γνωρίζουν πως η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων που προκύπτουν από αυτήν είναι ο άμεσος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, μέσα σε πέντε μήνες στην Κύπρο εμβολιάστηκε πλήρως μόνο το 9,9% του πληθυσμού (βλ. δεδομένα ECDC).

Πέρα από την αδικαιολόγητη αργοπορία, εδώ και δύο μέρες παρατηρούμε και πάλι σοβαρά προβλήματα στην πύλη εμβολιασμού. Χθες δεν λειτούργησε καθόλου ενώ σήμερα υπάρχει αναμονή περίπου 1,5 ώρας για να κλείσουν ραντεβού παραγωγικές ηλικιακές ομάδες της οικονομίας (αυτές των 35-36 χρόνων).

Αρκετά ανεχτήκαμε. Η ταλαιπωρία προκαλείται από την ανεπάρκεια και ανικανότητα των υπευθύνων. Είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν».

 
23538