Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις 

Φωτογραφίες συγκρίνουν τα επίπεδα ρύπανσης πριν και κατά την διάρκεια του Lockdown σε διάφορες πόλεις - Τι γίνεται στην Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η ρύπανση στην ατμόσφαιρα έχει πέσει σε πρωτοφανή επίπεδα ανά το παγκόσμιο, μετά από τα Lockdown που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Λόγω της πανδημίας, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να θέσουν όλες τις βασικές βιομηχανίες σε παύση. Είχαν σταματήσει τα παγκόσμια ταξίδια, απαγορεύοντας σε τουρίστες να μπουν στην χώρα ενώ ζήτησαν από τον κόσμο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις του και να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αυτό σήμανε μια πρωτοφανή πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες, λόγω της κίνησης, θα περιβάλλονταν από ένα τεράστιο νέφος. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19<<<

Φωτογραφίες από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις στον κόσμο, παρουσιάζουν μια αισθητή αλλαγή στην ατμόσφαιρα, ενώ καθρεφτίζει τους καθαρότερους και πιο γαλάζιους ουρανούς που έχουμε δει ποτέ. Βλέποντας τις φωτογραφίες, κάποιος θα μπορούσε με ευκολία να πει ότι ήταν μια ευκαιρία για την γη να «κάνει ένα διάλειμμα» από τα καυσαέρια που την «πνίγουν».  

Δυστυχώς όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα αυτά  εκτός από προσωρινά, τα επίπεδα ρύπανσης θα ανακάμψουν μόλις αρθούν οι παγκόσμιοι περιορισμοί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της ανάγκης του κόσμου να βγει έξω από το σπίτι.

Σημαντικό είναι να ειπωθεί πως, μελέτη που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 15% υψηλότερα στις παγκόσμιες περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, καθώς ο ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας με κακή ποιότητα του αέρα να το λάβουν σοβαρά υπόψη κατά τον προγραμματισμό της αντίδρασης τους στον ιό. 

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό <<<

Κύπρος:
Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Σαββίδη, Ανώτερο Λειτουργό Επιθεώρησης Εργασίας στον κλάδο ποιότητας του αέρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα κέντρα των πόλεων ήταν σημαντικά μειωμένη το τελευταίο δίμηνο (Μάρτιος-Απρίλιος). 

Με βάση τις τιμές συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων που καταγράφονται στις Μονάδες Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα, στα κέντρα των πόλεων η ατμοσφαιρική έχει σημειώσει σημαντική μείωση. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), Μονοξειδίου του άνθρακα (CO), Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10) και βενζολίου (C6H6). Οι πιο πάνω παρατηρήσεις ήταν αναμενόμενες αφού είναι γνωστό ότι, στα κέντρα των πόλεων, μία από τις σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα οχήματα.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 10 αεροπορικές εταιρίες που εξακολουθούν να πετούν<<<

Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις

1/
Μιλάνο
2/ Βενετία
3/ Νέο Δελχί
4/ Τζακάρτα
5/ Ισλαμαμπάντ
6/ Λος Άντζελες

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι χώρες με το ταχύτερο internet στον κόσμο<<<

1/ Μιλάνο

  • Πριν: Το Μιλάνο είναι ο οικονομικός κόμβος της Ιταλίας καθώς και ένα από τα πρώτα μέρη στην Ευρώπη που τέθηκε σε lockdown. Το Μιλάνο ήταν από τις πιο «μολυσμένες» πόλεις της ηπείρου πριν κλείσει. 
  • Μετά: Μόλις η κυκλοφορία μειώθηκε κατά το κλείδωμα, το ίδιο έκανε και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Λόγο αυτού, το Μιλάνο σκέφτεται να εισαγάγει ένα σχέδιο για τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου μετά την πανδημία για να αποφευχθεί η ανάκαμψη της ρύπανσης, σύμφωνα με το The Guardian.


>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 10 χώρες με τον περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό<<<

2/ Βενετία

  • Πριν: Ένας από τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, η Βενετία υπέφερε από κακή ποιότητα αέρα που προκλήθηκε από εξατμίσεις από πετρελαιοκίνητα σκάφη που συχνάζουν στα κανάλια της. 
  • Μετά: Αλλά από τότε που ο τουρισμός σταμάτησε εν μέσω της κρίσης ,οι ουρανοί έχουν εκκαθαριστεί μαζί με τα νερά του καναλιού.


>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός <<<

3/ Νέο Δελχί

  • Πριν: Το 2019, το CNN ανέφερε σε δημοσίευμά, "επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης" στο Νέο Δελχί, χαρακτηρίζοντας την πρωτεύουσα της Ινδίας ως "τυλιγμένη" σε "ένα τοξικό, θορυβώδες σύννεφο καπνού". 
  • Μετά: Σύμφωνα με το Reuters, το Νέο Δελχί βιώνει επί του παρόντος «τη μεγαλύτερη περίοδο καθαρού αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ».


>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Τα 20 ακριβότερα αυτοκίνητα στον κόσμο<<<

4/ Τζακάρτα

  • Πριν: Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Τζακάρτα ήταν τόσο κακή που το The Guardian αναφέρει ότι μια ομάδα τοπικών ακτιβιστών αποφάσισε να μηνύσει την κυβέρνηση της Ινδονησίας για ανάληψη δράσης. 
  • Μετά: Σύμφωνα με την Jakarta Post, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Τζακάρτα ανέφερε βελτιωμένη ποιότητα αέρα μετά την εφαρμογή κοινωνικών περιορισμών στα τέλη Μαρτίου.


>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο<<<

5/ Ισλαμαμπάντ

  • Πριν: Το 2015, οι ιατρικοί ερευνητές εκτιμούσαν ότι το 22% όλων των θανάτων στο Πακιστάν θα μπορούσε να οφείλεται στη ρύπανση.
  • Μετά: Η χώρα βρίσκεται υπό αυστηρές εντολές κλειδώματος εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, οδηγώντας σε ορατή βελτίωση της ποιότητας του αέρα.


>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 10 χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα<<<

6/ Λος Άντζελες

  • Πριν: Το Λος Άντζελες ήταν διάσημο για δύο πράγματα: το νέφος και την κυκλοφορία.
  • Μετά: Όπως επισημαίνει ένα άρθρο του Business Insider, η LA είδε τις πιο διαδοχικές καλές μέρες τον Μάρτιο από ό,τι τουλάχιστον από το 1995. 
     
Άννη Χαραλάμπους