Συναγερμός σε κυβέρνηση για την ακρίβεια – Αναμένεται Αρμαγεδδών

Φωτιά στις τιμές καυσίμων και ενέργειας – Ρεκόρ υψηλό σε σιτηρά – Έρχονται και αυξήσεις στις δόσεις δανείων

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η ΕΕ, αλλά και το κάθε κράτος ξεχωριστά ως προς τις αυξήσεις, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού που καταγράφονται, αλλά και τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης που εκτιμάται τόσο από Οίκους, όσο και από την ίδια την ΕΕ ότι θα υπάρξει. 

>>> Σύσκεψη για ακρίβεια: Εξετάζουν πλαφόν, φορολόγηση υπερκερδών,ΦΠΑ <<<

Στο κόκκινο βρίσκεται και η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και Αρμόδιοι Φορείς που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία του τόπου, αφού τα πράγματα μέρα παρά μέρα χειροτερεύουν και πλέον η ακρίβεια άρχισε να γίνεται αισθητή στις τσέπες των πολιτών. 

Από τη μια οι αυξήσεις των καυσίμων, αυξήσεις οι οποίες έρχονται σχεδόν πλέον καθημερινά (Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μέση τιμής της βενζίνης σήμερα (16/5) ήταν στο €1,6 και η τιμη πετρελαίου ξεπέρασε το €1,8). Από την άλλη οι αυξήσεις των σιτηρών (όπου μάλιστα χθες 16/5 καταγράφηκε υψηλή τιμή ρεκόρ στα σιτηρά), καθώς και οι αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ναύλα, καθώς και σε κάθε τομέα πλέον της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, τους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και την επικείμενη αύξηση επιτοκίων (προς αντιμετώπιση του πληθωρισμού), προκαλούν συνθήκες που προμηνύουν οικονομικό Αρμαγεδώνα. 

Καθόλου άσχετη με τις πιο πάνω εξελίξεις δεν είναι και η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρμόδιους Υπουργούς, με άμεση και έμμεση σχέση με τα της Οικονομίας, την ερχόμενη Παρασκευή (20/5) στο Προεδρικό Μέγαρο με στόχο να συζητηθεί πλάνο και μέτρα προς αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, πληθωρισμού και μειωμένου ρυθμού ανάπτυξης, αφού εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα γίνουν δυσβάστακτες για τον πολίτη. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, έτσι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν με προσοχή και με το βλέμμα στα δημόσια οικονομικά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δόθηκαν από την κυβέρνηση πέραν των 160 εκατ ευρώ  μέσω αρκετών προγραμμάτωνΚαι όλα αυτά εν μέσω των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χθες (16/5) αναθεώρησε προς τα κάτω στις εαρινές της προβλέψεις για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία όπως αναφέρει θα επιβραδυνθεί με ρυθμό 2,3% σε αντίθεση με τις προβλέψεις Φεβρουαρίου που εκτιμούσε ανάπτυξη κατά 4,1%.  

Ποια Υπουργεία πάνε στο Προεδρικό – Τι θα προτείνουν  

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΠτΔ θα παρευρεθούν τα Υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου, Εργασίας αλλά και το Υφυπουργείο Πρόνοιας

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα για παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Μάλιστα, για το όλο ζήτημα το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε σχετική έρευνα για το κατά πόσον είναι εφικτή να δοθεί αυτή η παράταση. 

Να υπενθυμίσουμε ότι, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα τέθηκε σε ισχύ από τις 8 Μαρτίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Όπως είχε αποφασιστεί, η μείωση του φόρου κατανάλωσης είναι 7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Όσο αφορά την μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, από την 1η Νοεμβρίου του 2021 μέχρι το τέλος Απρίλιου ίσχυε η μείωση ΦΠΑ από 19% σε 5% για ευάλωτους καταναλωτές ενώ πλέον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022 ισχύει ο μειωμένος συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί 19% για οικιακούς καταναλωτές.

Έρχεται αύξηση επιτοκίων για αντιμετώπιση πληθωρισμού

Tαυτόχρονα, ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί και η αύξηση του πληθωρισμού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν μεταφράζονται μόνο ως λιγότερα χρήματα στο τέλος του μήνα για τα νοικοκυριά, αλλά και σε μέτρα – όπως οι αυξήσεις επιτοκίων - που θα κληθεί να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ακολουθήσει και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και κατ’ επέκταση και οι κυπριακές τράπεζες. Απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα αυξήσεις στις δόσεις των δανείων και έτσι περεταίρω πιέσεις στα νοικοκυριά. (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ της Brief εδώ)

Από την άλλη, αν και ο πληθωρισμός δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει άμεσα (σ.σ. χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι «δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον πληθωρισμό»), εντούτοις το όλο ζήτημα απασχολεί τους αρμόδιους οι οποίοι ψάχνουν τρόπο για άμβλυνση του προβλήματος. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κύπρος είναι μία από τις δύο χώρες που διατηρεί τον θεσμό της ΑΤΑ και αποζημιώνει κατά 50% περίπου τον πληθωρισμό, για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. 

Ανησυχία από κόμματα και εργοδότες 

Τις ανησυχίες τους για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις εξέφρασαν τόσο τα κόμματα, όσο και εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες ζήτησαν από την κυβέρνηση μέτρα για άμβλυνση των συνεπειών. 

Τελευταίο παράδειγμα η επιστολή ΚΕΒΕ προς τον ΠτΔ στην οποία εκφράζεται η ανησυχία της για τον υψηλό πληθωρισμό με διατήρηση των ψηλών τιμών σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, για το ψηλό ενεργειακό κόστος, για τις περιορισμένες ποσότητες σιτηρών, για τις ελλείψεις σε αρκετές πρώτες ύλες που θα επηρεάσουν τη λειτουργία επιχειρήσεων και τις μειωμένες πωλήσεις λόγω πληθωρισμού που θα προκαλέσουν προβλήματα ρευστότητας σε αρκετές επιχειρήσεις.