Ranking: Οι 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη 

Ανάμεσα τους και δύο πόλεις της Κύπρου - Η Ελλάδα είναι μακράν η νικήτρια - Ποια είναι η όμως η πιο παλιά;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Η Ευρώπη έχει μια καλά τεκμηριωμένη και μελετημένη ιστορία. Πολλές από τις πόλεις των κρατών-μελών της ΕΕ κατοικούνται για χιλιάδες χρόνια, καθώς η παλαιότερη πόλη στην Ευρώπη κατοικείται από την 6η χιλιετία π.Χ. 

Η ιστορία ξετυλίγεται για τις πόλεις που περιλαμβάνει η λίστα, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν χρησιμεύσει ως σημαντικά οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά κέντρα, σε διάφορες χρονικές περιόδους. 

Όλες αυτές οι πόλεις φιλοξενούν ιστορικά ορόσημα, ενώ την ίδια ώρα αποτελούν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 9 παλαιότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο <<<

Για ταξιδιώτες που αναζητούν και εκτιμούν την ιστορία ενός τόπου, πρέπει να επισκεφθούν τις πόλεις αυτές. Ο πολιτισμός της Ευρώπης χρονολογείται από τουλάχιστον το 20.000 π.Χ. και στους αιώνες από τότε καινοτομήθηκε κατά την εποχή του Χαλκού, είδε την άνοδο και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και άνθισε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και της Εποχής της Ανακάλυψης.

Κάθε πόλη στην Ευρώπη έχει συναρπαστικές ιστορίες για να πει και ιστορικά αντικείμενα για να αναδείξει. Αλλά ποιες πόλεις έχουν την μεγαλύτερη ιστορία από όλες; Ετοιμαστείτε να επιστρέψετε στο παρελθόν, και να δείτε πώς ξεκίνησαν και τι προσφέρουν τώρα οι πόλεις αυτές.
 
Γνωρίζουμε ότι τα ταξιδιωτικά σχέδια έχουν επηρεαστεί στον μέγιστο βαθμό αυτήν τη στιγμή, όμως το εβδομαδιαίο Ranking της Brief υπόσχεται να σας εμπνεύσει με τις 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη, ούτως ώστε να βρείτε τον επόμενό σας ταξιδιωτικό προορισμό.

Οι 25 παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη
1/
Πλόβντιβ, Βουλγαρία
2/ Άργος, Ελλάδα
3/ Αθήνα, Ελλάδα
4/ Χανιά, Κρήτη
5/ Θήβα, Ελλάδα
6/ Λάρνακα, Κύπρος
7/ Τρίκαλα, Ελλάδα
8/ Χαλκίδα, Ελλάδα
9/ Λισαβόνα, Πορτογαλία
10/ Καντίζ, Ισπανία
11/ Πάτρα, Ελλάδα
12/ Χίος, Ελλάδα
13/ Λευκωσία, Κύπρος
14/ Ζαντάρ, Κροατία
15/ Mtskheta, Γεωργία
16/ Μυτιλήνη, Ελλάδα
17/ Βάνι, Γεωργία
18/ Σεβίλλη, Ισπανία
19/ Μάλαγα, Ισπανία
20/ Μντίνα, Μάλτα
21/ Κάλιαρι, Ιταλία
22/ Μεσίνα, Ιταλία
23/ Ρώμη, Ιταλία
24/ Ρέτζιο Καλαβρία, Ιταλία
25/ Παλέρμο, Ιταλία
δ

25/ Παλέρμο, Ιταλία
δ

Όταν οι Αρχαίοι Φοίνικες - που θα εμφανιστούν ξανά σε αυτήν τη λίστα - έπλεαν γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα για να κάνουν εμπόριο και να κατακτήσουν νέα εδάφη, δημιούργησαν μια σειρά από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Δημιούργησαν σπίτια στο Παλέρμο στο νησί της Σικελίας το 734 π.Χ., αλλά τα σπήλαια δείχνουν ότι υπήρχε ζωή εδώ πριν από την άφιξή τους, ήδη από το 8000 π.Χ.

Η πρωτεύουσα της Σικελίας - και μια από τις πιο κατακτημένες πόλεις του κόσμου - είναι πλέον γεμάτη με αξιοθέατα που χρονολογούνται από τα μεσαιωνικά χρόνια, με την επιρροή της Ρώμης πιο εμφανής από τους Φοίνικες. Μπορείτε να επισκεφθείτε έναν καθεδρικό ναό του 11ου και 12ου αιώνα, καθώς και ένα παλάτι του 9ου αιώνα, αν θα ταξιδέψετε στο Παλέρμο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν <<<

24/ Ρέτζιο Καλαβρία, Ιταλία
δ

Οι Αρχαίοι Έλληνες πέρασαν επίσης πολύ χρόνο κατά μήκος των ακτών της Ιταλίας, και μια από τις στάσεις τους ήταν το Reggio Calabria στο νότιο άκρο της ιταλικής χερσονήσου, ακριβώς απέναντι από το νησί της Σικελίας.

Αν και υπάρχουν αρχεία των Ελλήνων εδώ το 720 π.Χ., τα στοιχεία των κατοίκων της περιοχής χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. Μπορείτε να βρείτε απόδειξη αυτής της πρώιμης ζωής και να μάθετε για την επιρροή των Ελλήνων, στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, Museo Nazionale della Magna Grecia.

Περισσότερη ιστορία εκτίθεται στο Κάστρο της Αραγονίας, το οποίο χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σημαντικό κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Το κάστρο είναι ένα «must-see» για τους επισκέπτες που φθάνουν με κρουαζιερόπλοιο, μαζί με το παραθαλάσσιο μνημείο αφιερωμένο στο Vittorio Emanuele III, ο βασιλιάς της Ιταλίας από το 1900 έως το 1946.

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

23/ Ρώμη, Ιταλία
δ

Στοιχηματίζουμε ότι έχετε ήδη μαντέψει ότι η αρχαία πόλη της Ιταλίας θα ήταν στη λίστα των παλαιότερων πόλεων της Ευρώπης. Από το 1000 π.Χ., το ιστορικό ρωμαϊκό κέντρο του Palatine Hill φιλοξενεί κατοίκους και η ίδρυση της πόλης λέγεται μέσω ενός από τους πιο διάσημους μύθους του κόσμου (αυτός των διδύμων Romulus και Remus, που τους μεγάλωσε ένας λύκος).

Η ιστορία της Ρώμης προβάλλεται σχεδόν παντού. Η Ρωμαϊκή Αγορά και το Κολοσσαίο - δύο από τα μεγαλύτερα, καλύτερα διατηρημένα και ιστορικά μνημεία της πόλης - είναι ιδιαίτερα δελεαστικά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 30 πιο ακριβές χώρες να ζει κανείς το 2020 <<<

22/ Μεσίνα, Ιταλία
δ

Όταν οι Έλληνες ανέλαβαν την ηπειρωτική Ιταλία να δημιουργήσουν το Ρέτζιο Καλαβρία τον 8ο αιώνα π.Χ., πρόσθεσαν επίσης μια στάση ακριβώς απέναντι από το Στενό της Σικελίας, ονομάζοντας το «Zancle» για το ημισέληνο σχήμα του. Αργότερα μετονομάστηκε σε Μεσσήνη και παραμένει η παλαιότερη πόλη που κατοικείται στη Σικελία και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της. 

Η ελληνική ιστορία της πόλης έχει διαμορφώσει αυτό που είναι σήμερα. Η Μεσσήνη διατηρεί μεγάλο πληθυσμό Ελλήνων που εξακολουθούν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα. Για τους τουρίστες, αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι εύκολο να βρείτε υπέροχα και αυθεντικά ελληνικά εστιατόρια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 20 πλουσιότεροι πολιτικοί στον κόσμο το 2020 <<<

21/ Κάλιαρι, Ιταλία
δ

Οι παλαιότερες από τις ιταλικές πόλεις στη λίστα μας βρίσκονται στη Σαρδηνία. Η πόλη Κάλιαρι ιδρύθηκε ως Krly από τους Φοίνικες και αργότερα μετονομάστηκε σε Caralis (Ρωμαϊκά χρόνια) και Callaris (Μεσαίωνα). 

Η πόλη Κάλιαρι χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η πόλη του λιμανιού στο ιταλικό νησί ήταν ζωτικής σημασίας για τους κατακτητές της και σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.

Οι επισκέπτες σε αυτήν την πολύχρωμη παραθαλάσσια πόλη φθάνουν συχνά με κρουαζιερόπλοιο και απολαμβάνουν την εξερεύνηση καθεδρικών ναών και πλούσια σε ιστορία μουσεία. 

Εάν σας κέντρισε το ενδιαφέρον, φροντίστε να σταματήσετε στο Museo Archeologico Nazionale, το οποίο ιδρύθηκε το 1800 και διαθέτει αντικείμενα που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 25 πλουσιότεροι τραγουδιστές στον κόσμο το 2020 <<<

20/ Μντίνα, Μάλτα
σ

Η πρώτη πόλη έξω από την Ιταλία που εμφανίζεται στη λίστα μας βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, στο νησί της Μάλτας.

Οι Φοίνικες είχαν επίσης αφήσει το στίγμα τους στη Μντίνα, δημιουργώντας τη σημερινή οχυρωμένη πόλη, τον 8ο αιώνα π.Χ. Αρχικά ονόμασαν την πόλη «Maleth», και αργότερα μετονομάστηκε σε Melite από τους Ρωμαίους, οι οποίοι έχτισαν τα πέτρινα τείχη της. Πήρε το τρέχον όνομά της από την αραβική λέξη «medina», που σημαίνει κυριολεκτικά «η πόλη».

Λιγότεροι από 300 άνθρωποι σήμερα ζουν σε αυτήν την πόλη όπου κάποτε ζούσε η αριστοκρατία της Μάλτας. Όμως οι τουρίστες που αγαπούν την ιστορία επισκέπτονται τον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός από μια πληθώρα ιστορικών αξιοθέατων, θα βρείτε επίσης μια όμορφη μπλε λιμνοθάλασσα εδώ για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο <<<

19/ Μάλαγα, Ισπανία
δ

Η Μάλαγα ιδρύθηκε αρχικά ως Μάλακα από τους Φοίνικες, οι οποίοι χρειάζονταν λιμάνια και εμπορικές περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας.

Η πόλη χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μνημεία και αρχαιολογικά ερείπια βρίσκονται σε κάθε σειρά, επισημαίνοντας τις επιρροές των Φοινικικών - και τελικά Ρωμαίων, Αραβικών και Χριστιανών - κατακτητών.

Ως η γενέτειρα του Πάμπλο Πικάσο, οι λάτρεις της τέχνης προσελκύουν τόσο πολύ αυτήν την παράκτια πόλη όσο και οι οπαδοί της ιστορίας. Το Museo Picasso Malaga παρέχει μια ολοκληρωμένη ματιά στο σώμα εργασίας του ζωγράφου, συμπεριλαμβανομένων των εισβολών του στον κυβισμό και τον θεατρικό σχεδιασμό.

Σήμερα, η παραλία Costa del Sol της πόλης περιλαμβάνει υπέροχα γήπεδα γκολφ και λούνα παρκ.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 10 πιο ισχυρά brands πολυτελείας το 2019 <<<

18/ Σεβίλλη, Ισπανία
δ

Ξεκίνησε ως το ελληνικό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου κατά το 1000 π.Χ. μεγάλωσε και συμπεριέλαβε την πόλη που είναι τώρα γνωστή ως Σεβίλλη, η οποία χρονολογείται από το 800 π.Χ. 

Οι Ρωμαίοι τελικά καθιέρωσαν την πόλη ως «Hispalis», η οποία στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε «Ishbiliyya» το 712.

Μέχρι σήμερα, μπορείτε να δείτε την επιρροή των Μαυριτανών στην πόλη, καθώς και απομεινάρια από το ισπανικό παρελθόν της Καστίλλης. Θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, η Σεβίλλη προσφέρεται για έναν παλιό συνδυασμό νέων μεσαιωνικών αξιοθέατων, τζαμιών και εκκλησιών, δίπλα σε σύγχρονη αρχιτεκτονική και μουσεία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 παλαιότερες σοκολάτες που δημιουργήθηκαν ποτέ <<<

17/ Βάνι, Γεωργία
σ

Μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης δεν έχει περάσει ποτέ το ραντάρ σας, η Βάνι στην Γεωργία. 

Αυτή η εσωτερική πόλη έχει σήμερα λιγότερους από 5.000 κατοίκους, αλλά από τον 8ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., ήταν ένα κέντρο εξουσίας κάτω από τους Κολχούς.

Δεν υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε στη Βάνι στη σύγχρονη εποχή, αν και διαθέτει ένα ωραίο αρχαιολογικό μουσείο που περιγράφει την ιστορία του μεταξύ του 8ου και του 1ου αιώνα π.Χ.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Αυτές οι 5 χώρες σας πληρώνουν για να τις επισκεφθείτε <<<

16/ Μυτιλήνη, Ελλάδα
δ

Το λιμάνι της Μυτιλήνης ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ. Αρχικά χωρίστηκε από το νησί της Λέσβου με ένα κανάλι, αλλά οι Ρωμαίοι κατακτητές συνέδεσαν τελικά τους δύο με γέφυρες.

Όπως με κάθε παραθαλάσσια πόλη σε ένα ελληνικό νησί, η Μυτιλήνη είναι γεμάτη με παραθαλάσσια εστιατόρια και αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Κάστρου της Μυτιλήνης, που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα. Συναντηθείτε με τους ντόπιους στην πλατεία Σαπφώ, με ένα άγαλμα του ομώνυμου, του αρχαίου Έλληνα στιχουργού Σαπφού.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό <<<

15/ Mtskheta, Γεωργία
σ

Φωλιασμένο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, μια άλλη από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης βρίσκεται στη Γεωργία της Ανατολικής Ευρώπης. Η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιβηρίας από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Η πόλη είναι γεμάτη με θρησκευτικά μνημεία και μνημεία της UNESCO, όπως ο καθεδρικός ναός του Ανατολικού Ορθόδοξου Svetitskhoveli του 11ου αιώνα (απεικονίζεται εδώ) και το μοναστήρι Jvari του 6ου αιώνα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα επίπεδα ρύπανσης πριν/μετά το Lockdown σε 6 πόλεις  <<<

14/ Ζαντάρ, Κροατία
δ

Η παλαιότερη κατοικημένη πόλη της Κροατίας, το Ζαντάρ είναι μια παράκτια πόλη που ιδρύθηκε από μια αρχαία φυλή το 1000 π.Χ. και καταλήφθηκε από τους Κορινθίους το 750 π.Χ. Σε ένα σημείο, η πόλη χρησίμευσε ως Βυζαντινή πρωτεύουσα της Δαλματίας. Αργότερα, η Βενετία και η Ουγγαρία μάχονταν για αιώνες, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό της.

Σήμερα, η πόλη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός από το να προσελκύει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ιστορία της, η πόλη επωφελήθηκε από το νέο ενδιαφέρον για τις παραθαλάσσιες πόλεις της Κροατίας χάρη στη δημοτικότητα του "Game of Thrones", το οποίο γυρίστηκε μερικώς στη χώρα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19 <<<

13/ Λευκωσία, Κύπρος
δ

Η Λευκωσία, που βρίσκεται στο ειδυλλιακό νησί της Κύπρου, γνωστό και ως το νησί της Αφροδίτης, ιδρύθηκε από τους Έλληνες ως Λήδρα το 1050 π.Χ., αλλά υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία για ανθρώπους που ζούσαν εκεί από το 2500 π.Χ.  Ως Λήδρα, η πόλη της Λευκωσίας κυβερνήθηκε από βασιλιάδες πριν σχεδόν γίνει μια πόλη-φάντασμα και μετονομάστηκε. 

Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Είναι ο μόνος οικισμός της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. 

Εδώ και 46 χρόνια η Λευκωσία είναι μοιρασμένη και αποτελεί την μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διχοτομημένη.

Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας σήμερα βρίσκεται μέσα στα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Τα τείχη αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες και τις πύλες του να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτήρια της πόλης όπως το Δημαρχείο και άλλα κτήρια.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό  <<<

12/ Χίος, Ελλάδα
δ

Η πόλη της Χίου είναι πιο κοντά στην Τουρκία από την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία εξηγεί γιατί το παρελθόν της - που χρονολογείται από το 1100 π.Χ. - περιλαμβάνει ελληνικές και τουρκικές κατακτήσεις και μάχες. Τοπικά, η πόλη αναφέρεται ως "Χώρα" (που σημαίνει απλώς "πόλη") για να τη διακρίνει από το νησί με το ίδιο όνομα στο οποίο βρίσκεται.

Η πόλη υπέστη τεράστιο σεισμό το 1881 που κατέστρεψε πολλά από τα παλαιότερα κτίριά της. Ευτυχώς, το μεσαιωνικό κάστρο της Χίου δεν καταστράφηκε. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τον περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό <<<

11/ Πάτρα, Ελλάδα
σ

Η Πάτρα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, χρησιμεύει επίσης ως η περιφερειακή δυτική πρωτεύουσα της χώρας. Χρονολογείται στο 1100, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, χρησιμεύοντας ως πύλη προς τη Δύση.

Οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ευρώπης. Χρονολογείται από 180 χρόνια, η πολύχρωμη εκδήλωση περιλαμβάνει ντόπιους που ντύνονται με θεματικές μεταμφιέσεις, καθώς και παρέλαση και κυνήγι θησαυρού.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός  <<<

10/ Καντίθ, Ισπανία
σ

Αρχικά ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Φοινικικής εποχής ως Gadir ή Agadir, το Cadiz χρονολογείται από το 1104 π.Χ., όταν άρχισε να χρησιμεύει ως λιμάνι για πλοία στο νότιο άκρο της Ισπανίας. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το Κάντιθ έχει χρησιμεύσει ως ένα σημαντικό λιμάνι, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.

Η Παλιά Πόλη διαθέτει απομεινάρια από αμυντικό τείχος στο κάστρο του Σαν Σεμπαστιάν του 1600.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν έναν μπαρόκ καθεδρικό ναό και έναν πύργο επιφυλακής από το 1700.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 33 γυναίκες CEOs του 2019 <<<

9/ Λισαβόνα, Πορτογαλία
δ

Η παλαιότερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης είναι η δεύτερη παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Λισαβόνα, η οποία χρονολογείται από το 1200 π.Χ. 

Τα σημερινά ερείπια του κάστρου της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας μπορεί να χρονολογούνται μόνο από τον 2ο αιώνα π.Χ., αλλά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν βρει Φοινικικά χειροποίητα αντικείμενα που δείχνουν το λιμάνι ως σημείο διακοπής των πλοίων που διαπραγματεύονται με τους ιθαγενείς της Ιβηρικής χερσονήσου.

Σήμερα, αυτή η πόλη με περισσότερα από 500.000 κατοίκους είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, δελεάζοντας ταξιδιώτες που θέλουν να ξεφύγουν από τα πλήθη των πιο επισκέψιμων χώρων όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη.

Τα αξιοθέατα που επισημαίνουν το παρελθόν περιλαμβάνουν το Castelo de S. Jorge, που κατασκευάστηκε από τους Moors στα μέσα του 11ου αιώνα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 20 ακριβότερα αυτοκίνητα στον κόσμο <<<

8/ Χαλκίδα, Ελλάδα
δ

Η Χαλκίδα κατοικείται από το 1200 π.Χ. και σήμερα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της Εύβοιας, στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Το ελληνο-εβραϊκό παρελθόν της πόλης την καθιστά μία από τις παλαιότερες συνεχείς εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη. Σημαντική ιστορική πληροφορία είναι ότι, τα πλοία ξεκίνησαν από τη Χαλκίδα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Οι παραλίες της Χαλκίδας είναι δημοφιλείς για τουρίστες που ταξιδεύουν στο νησί, οι οποίοι στο μεταξύ ηλιοθεραπείας μπορούν να εντοπίσουν μέρος της ιστορίας της πόλης στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο <<<

7/ Τρίκαλα, Ελλάδα
d

Αρχικά ιδρύθηκε ως Τρίκκη. Τα Τρίκαλα της Ελλάδας χτίστηκαν κατά μήκος του ποταμού Λιθίου στη βόρεια Ελλάδα πριν από το 1300 π.Χ. Αν και η πόλη ξεκίνησε πιο "πρόσφατα", σε μια σπηλιά βρέθηκαν απομεινάρια ανδρών που χρονολογούνται από το 49.000 π.Χ.!

Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται το οθωμανικό τζαμί του 16ου αιώνα, ένα βυζαντινό κάστρο του 6ου αιώνα και ένα λιγότερο ιστορικό αλλά γοητευτικό χριστουγεννιάτικο λούνα παρκ, ο Μύλος των Ξωτικών.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τους μεγαλύτερους Προϋπολογισμούς Άμυνας <<<

6/ Λάρνακα, Κύπρος
δ

Η Λάρνακα είναι πόλη στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά μοσχαναθρεμμενα σημεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα. Σήμερα αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος πόλη του νησιού.

Στη Λάρνακα βρίσκεται διεθνές αεροδρόμιο, ο κυριότερος και μεγαλύτερος αερολιμένας της Κύπρου. Είναι κατά πολλούς η πιο φυσική και ομορφότερη πόλη της Κύπρου με 2 φυσικές λίμνες (Αλυκή και Λίμνη Ορόκλινης) αλλά και με πληθώρα μνημείων.

Επίσης διαθέτει το πιο πλήρες hotspot στην Κύπρο την περιοχή Μακένζυ με clubs, εστιατόρια και καφετερίες

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες με το ταχύτερο internet στον κόσμο <<<

5/ Θήβα, Ελλάδα
δ

Η Ελλάδα συνεχίζει την κυριαρχία της στον κατάλογο των παλαιότερων πόλεων με τη μυκηναϊκή πόλη της Θήβας, η οποία χρονολογείται από το 1.600 έως το 1.250 π.Χ.

Μαζί με την Αθήνα, η Θήβα είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές πόλεις της Ελλάδας. Η Θήβα είναι τόσο παλιά όσο η Αθήνα και κατοικήθηκε από το 3.000 π.Χ. Όχι μόνο υπερηφανεύεται για την πραγματική ελληνική ιστορία, η πόλη ήταν το σκηνικό για πολλούς ελληνικούς μύθους, συμπεριλαμβανομένων των ιστοριών του Κάδμου, του Οιδίποδα, του Διονύσου, του Ηρακλή και πολλών άλλων.

Με την Αθήνα ως αντίπαλό της κατά την αρχαιότητα, η Θήβα είχε επίσης επιρροή. Η Θήβα κορυφώθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα όταν ήταν η πιο ισχυρή πόλη στην Ελλάδα. Αυτή η κυριαρχία ήταν βραχύβια, ωστόσο, και σήμερα η Θήβα είναι μια πολύ πιο ήσυχη πόλη από την κοσμοπολίτικη Αθήνα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 κορυφαίες χώρες για ταξίδια και τουρισμό το 2019 <<<

4/ Χανιά, Κρήτη
σ

Τα Χανιά είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης και ήταν η τοποθεσία ενός μινωικού οικισμού που οι Έλληνες ονόμαζαν Κυδωνία. Πολλά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από αυτή τη χρονική περίοδο μπορούν να φανούν γύρω από τα Χανιά σήμερα. Τα Χανιά κυβερνήθηκαν από τους Βυζαντινούς, τους Άραβες, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς και φυσικά τους Έλληνες.

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού της Κρήτης. Σήμερα τα Χανιά χωρίζονται στα παλιά και στα νέα του τμήματα. Οι επισκέπτες που αναζητούν μια γεύση του παρελθόντος μπορούν να δουν τα απομεινάρια του τείχους της παλιάς πόλης και να κάνουν μια βόλτα σε ιστορικούς, ελικοειδείς δρόμους που μοιάζουν με σοκάκια κοντά στο λιμάνι.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα <<<

3/ Αθήνα, Ελλάδα
δ

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά εμφανίζεται η Ελλάδα σε αυτόν τον κατάλογο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης είναι η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα.

Η Αθήνα είναι αναμφίβολα η πιο ιστορική πόλη της Ελλάδας και μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Δυτικής ιστορίας. Θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η Αθήνα κατοικείται για πάνω από 5.000 χρόνια και έγινε ισχυρό κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού το 1.400 π.Χ.

Ενώ η Αθήνα είχε πολλούς μετασχηματισμούς, η πόλη ήταν πάντα μια μεγάλη κοσμοπολίτικη μητρόπολη και ήταν κεντρική για την οικονομική, χρηματοπιστωτική, βιομηχανική, θαλάσσια, πολιτική και πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Αθήνα φιλοξενεί αμέτρητα αρχαία-ορόσημα και είναι μία από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Η Ακρόπολη βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και σημαίνει "το υψηλότερο σημείο της πόλης". Σήμερα, οι περισσότεροι τουρίστες, κυρίως, επισκέπτονται την Αθήνα για να δουν το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα. 

>>> Διαβάστε όλα τα Ranking της Brief εδώ <<<

2/ Άργος, Ελλάδα
δ

Η παλαιότερη πόλη της Ελλάδας είναι η μυκηναϊκή πόλη του Άργος, η οποία έχει μείνει στην ιστορία για τις μάχες της με την αντίπαλη της Σπάρτη κατά τη διάρκεια των Πελοποννήσων. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή συνδέουν τις αρχές της πόλης με περισσότερα από 7.000 χρόνια πριν.

Το κύριο αξιοθέατο για τους επισκέπτες είναι το Κάστρο Μπούρτζι, που χτίστηκε κατά την Αναγέννηση, αλλά υπάρχουν και απομεινάρια αρχαίων ελληνικών πυραμίδων και σύγχρονων αμπελώνων για εξερεύνηση.

>>>Διαβάστε ακόμη:  Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο «el Patron de la cocaína» της Κολομβίας <<<

1/ Πλόβντιβ, Βουλγαρία
δ

Η παλαιότερη πόλη στην Ευρώπη κατοικείται από την 6η χιλιετία π.Χ. 

Αρχικά ένας θρακικός οικισμός, η πόλη κατακτήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β 'της Μακεδονίας - τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη, για μια στιγμή, ονομαζόταν Φιλιππούπολη προς τιμήν του.

Υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα σε όλο το Πλόβντιβ που δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή για πάνω από 8.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της πόλης έχει κατακτηθεί από διάφορους λαούς, όπως οι Θράκες, οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί Τούρκοι, οι Πέρσες, οι Σλάβοι, οι Ούννοι, οι Κέλτες και οι Βούλγαροι. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες άφησε μόνιμο αντίκτυπο στο Πλόβντιβ, το οποίο ήταν, και εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό κέντρο καθώς και κόμβος μεταφορών.

Βρίσκεται στη νότια Βουλγαρία και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με 350.000 κατοίκους. 

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την Παλιά Πόλη, καθώς και ένα αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο και θέατρο.

Άννη Χαραλάμπους