ΥΠΟΙΚ: Η Βουλή στερεί εγγυήσεις €1 δις από τις επιχειρήσεις

Η Βουλή χρησιμοποιεί προσχήματα για ψήφιση του ν/σ μετά τις εκλογές, επισημαίνει ο κ. Πετρίδης

Tο νομοσχέδιο των Κυβερνητικών Εγγυήσεων για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, παραπέμπεται για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες, σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σχετικά με το ζήτημα που προκλήθηκε με το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.  

Ο Υπουργός Οικονομικών παράλληλα τονίζει στην ανακοίνωση του πως, "ενώ η κυβέρνηση επέδειξε καλή βούληση αποστέλλοντας τον περασμένο μήνα στα κόμματα, αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενσωματώνοντας, άλλες 13 εισηγήσεις των κομμάτων και ζητώντας εκ νέου απόψεις, εντούτοις η Βουλή αποφάσισε να στερήσει αυτή την κρίσιμη ώρα εγγυήσεις 1 δις Ευρώ και ρευστότητα ύψους 1.43 δις Ευρώ στις κυπριακές επιχειρήσεις". 

«Η επίκληση της θέσης ότι η μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές έγινε γιατί «το νομοσχέδιο κατατέθηκε με την κανονική διαδικασία», δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά πρόσχημα, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών.

>>> Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλες τις εξελίξεις για το ζήτημα <<<

Να υπενθυμίσουμε πως η Brief σε σημερινό της δημοσίευμα (13/4) είχε σημειώσει πως το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων αν και κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, εντούτοις, δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν τη διάλυση της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές και ως εκ τούτου το ζήτημα θα πάρει μήνες μέχρι τη συζήτηση και ψήφιση του. (Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

Παράλληλα αντίδραση για το ζήτημα υπήρξε, τόσο από την ΟΕΒ, όσο και από το ΚΕΒΕ που ζητούν όπως ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο ΠΑΣΥΞΕ και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, .

Οι ανακοινώσεις για το ζήτημα: 

 

Αυτούσια η ανακοίνωση του:
Tο νομοσχέδιο των Κυβερνητικών Εγγυήσεων για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, παραπέμπεται για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες.

Σημειώνω ότι, παρά το γεγονός για τρεις σχεδόν μήνες, το 2020, το νομοσχέδιο έτυχε πολλαπλής διαβούλευσης σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε σωρεία εισηγήσεων από τα κόμματα, το νομοσχέδιο δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Επιδεικνύοντας εκ νέου καλή θέληση και βούληση για ψήφιση του νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση απέστειλε τον περασμένο μήνα στα κόμματα, αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενσωματώνοντας, άλλες 13 εισηγήσεις των κομμάτων και ζητώντας εκ νέου απόψεις. Όλα τα κόμματα ανταποκρίθηκαν καταθέτοντας τις θέσεις τους, με εξαίρεση το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο αγνόησε και αυτή τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Το Νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από ενσωμάτωση και άλλων εισηγήσεων των κομμάτων και από αυτό τον γύρο διαβούλευσης στη Βουλή για ψήφιση. 

Αν υπήρχε η πολιτική βούληση, υπήρχε όλος ο χρόνος το νομοσχέδιο να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και να ψηφιστεί την Πέμπτη. Έχοντας μάλιστα προηγηθεί μήνες αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου γνωστές και πολυσυζητημένες με όλα τα κόμματα. Αντί αυτού, η Βουλή αποφάσισε να στερήσει αυτή την κρίσιμη ώρα εγγυήσεις 1 δις Ευρώ και ρευστότητα ύψους 1.43 δις Ευρώ στις κυπριακές επιχειρήσεις. 

Η επίκληση της θέσης ότι η μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές έγινε γιατί «το νομοσχέδιο κατατέθηκε με την κανονική διαδικασία», δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά πρόσχημα και μια αστεία δικαιολογία η οποία το μόνο που καταδεικνύει είναι έλλειψη βούλησης για ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Ας σταματήσουν λοιπόν να λαϊκίζουν και να προσποιούνται ότι νοιάζονται για τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους, αυτοί που συνεχώς θέτουν προσκόμματα στην  μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης να σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή την μεγάλη και αναπάντεχη οικονομική κρίση. Είτε με το να καταψηφίζουν τον πιο σημαντικό προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας είτε αρνούμενοι να ψηφίσουν σημαντικά νομοθετήματα όπως τις κρατικές εγγυήσεις