Νομοσχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων: Το θέλει κατεπείγον το ΔΗΚΟ

Στην όλη υπόθεση ενεπλάκη και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

Μετά και τον ντόρο που προκλήθηκε από την καθυστέρηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων και τις αντιδράσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους το ΔΗΚΟ προχωρά με εισήγηση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις, αλλά και όσα προηγήθηκαν για τις κρατικές εγγυήσεις <<<

Όπως ανέφερε ένα 24ωρο μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, θα ζητήσει στην αυριανή σύσκεψη Αρχηγών όπως συζητηθεί το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Μάλιστα, στην όλη υπόθεση ενεπλάκη και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μέσω επιστολής την οποία απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου, ζητεί όπως συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή και αφορά τις κρατικές εγγυήσεις.

Η επιστολή Αβέρωφ προς Πρόεδρο Βουλής:

τβγωρφεδαςδςαδαδδ

Να υπενθυμίσουμε πως για το όλο ζήτημα – το οποίο έθιξε και η Brief σε προηγούμενο ρεπορτάζ της – επιχειρηματικοί κύκλοι εξέφρασαν τόσο την απογοήτευση, όσο και τη δυσαρέσκεια τους, καθώς όπως σημειώνουν η καθυστέρηση στη ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους αρκετά προβλήματα και ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους ήταν για τους περισσότερους «σωσίβιο» ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις και ρεπορτάζ για το ζήτημα: 

 

Αυτούσια η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ:
 
"Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, κάτω από την πίεση των τραπεζών, απέσυρε το Νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κόμπαζε πως έχει «Σχέδιο Β». Έκτοτε, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κρατούσε το Νομοσχέδιο στα συρτάρια της για 11 ολόκληρους μήνες, αφήνοντας στο έλεος της πανδημίας χιλιάδες μικρομεσαίους.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο απραξίας, ο Υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως τελικά δεν είχε «Σχέδιο Β» και θυμήθηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, μια εβδομάδα πριν να κλείσει η Βουλή, χωρίς να ζητήσει να εξεταστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως όφειλε.   Αντί όμως να απολογηθεί ο Υπουργός Οικονομικών στις χιλιάδες των ΜΜΕ για την ολέθρια ανικανότητα και καθυστέρηση που επέδειξε, ζητά και τα ρέστα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πράξει, αυτό που όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Στην αυριανή σύσκεψη Αρχηγών θα ζητήσουμε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εμείς θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Επιπρόσθετα θα καταθέσουμε δυο τροπολογίες:

  • Θα ζητήσουμε να περιοριστούν τα δάνεια του σχεδίου σε ΜΜΕ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί θα αφορά και θα ωφελήσει πραγματικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις
  • και
  • Θα ζητήσουμε ο Γενικός Ελεγκτής να παρακολουθεί ως παρατηρητής αυτή την διαδικασία, για να μην πάθουμε και στις κρατικές εγγυήσεις ότι πάθαμε με τα «χρυσά διαβατήρια».

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κυβέρνηση της Διαπλοκής ανεξέλεγκτη. Καλούμε όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων, τη διαφάνεια και τον έλεγχο, να στηρίξουν την πρόταση και τις τροπολογίες μας".  

 

 
20850